Cyberspiekbriefjes helpen politici met lastige termen
Wat is een DDoS-aanval ook alweer precies? En waar staat 2FA voor? Spiekbriefjes met uitleg vinden gretig aftrek.
De politiek snapt het gewoon niet. Hoe vaker Jeroen Gaiser dit hoorde, hoe meer zijn ongemak groeide. In menig LinkedIn-discussie las hij hoe experts hun frustratie uitten over het kennisniveau van de politiek als het gaat om cyberveiligheid en ict. Arjen Lubach maakte een vermakelijk item over de 'digibetocratie'.
Gaiser, in het dagelijks leven coördinerend adviseur Cybersecurity bij Rijkswaterstaat, is het er niet mee oneens, maar hij weet ook dat politici heel veel onderwerpen op hun bord hebben. 'Ik vroeg me af wat wij nu eigenlijk doen om ze te helpen. Als ik voor mezelf mag spreken, was dat bar weinig.'
Snelle samenvatting
Hij besloot de hand in eigen boezem te steken en onderzocht hoe hij kamerleden zou kunnen helpen. 'Vaak krijgen ze tassen met leeswerk mee. Ze hebben behoefte aan een snelle samenvatting in begrijpelijke taal om op terug te vallen tijdens een debat.' Een spiekbriefje, eigenlijk. Gaiser stelt vast dat de term net wat meer enthousiasme oproept dan bijvoorbeeld een 'onepager'. Experts uit zijn netwerk bleken bereid om onbezoldigd bij te dragen aan een serie cyberspiekbriefjes. ECP Platform voor de InformatieSamenleving, dat veiliginternetten.nl beheert, stelde voor om cyberspiekbrief.nl onder beheer te nemen.
Geen jargon
'De uitdaging voor de experts bestond eruit om technische termen uit te leggen zonder jargon te gebruiken, binnen het template dat we hadden bedacht,' zegt Gaiser. Alle spiekbriefjes volgen dezelfde structuur. Ook het template staat online (onderaan de pagina), zodat iedereen zijn eigen spiekbriefjes kan maken. Volgens Gaiser is het een succes. Hij krijgt reacties van grote organisaties die de spiekbriefjes naar eigen inzichten willen aanpassen. Een LinkedIn-post over het project leverde 16.000 views en leuke discussies op. Ook ontvangt hij veel suggesties voor nieuwe onderwerpen, met name op het gebied van privacy. 'We hebben het bijvoorbeeld vaak over 'anonimiseren', maar weinig mensen weten exact wat dat inhoudt en hoe je het doet.'
Al met al was hij een jaar bezig met de uitvoering van het idee, dat hij op persoonlijke titel uitvoerde. Hoe het vervolg eruit ziet, weet hij nog niet precies. Zeker is dat lokale overheden er een rol in gaan spelen. Nu de nieuwe gemeenteraden geïnstalleerd zijn, wil ECP de aandacht uitbreiden naar gemeenten en provincies. Ook daar zitten immers genoeg raadsleden die wel een cyberspiekbriefje kunnen gebruiken.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.