Advertentie
digitaal / Nieuws

Monumentale bomen in Haarlem krijgen een chip

Weglopen doen ze niet, maar toch is het handig ze van een chip te voorzien. De 3000 (aankomend) monumentale bomen in Haarlem kunnen zo nog beter beheerd worden.

23 oktober 2013

Weglopen doen ze niet, maar toch is het handig ze van een chip te voorzien. De 3000 (aankomend) monumentale bomen in Haarlem zullen voortaan nog beter beheerd kunnen worden, meldt de gemeente.


Vijftig jaar
De 3000 bomen zijn ten minste vijftig jaar oud en 1100 ervan minimaal tachtig. Die laatste zijn door hun leeftijd al monumentaal, maar ook bomen die voor een bijzondere gelegenheid zijn aangeplant of bomen van een uitzonderiljke soort kunnen dat zijn. Al deze bomen krijgen een 'transponder' ingebracht, een chip die met een handcomputer op korte afstand is uit te lezen.

Gerichtere aandacht
Op dit moment staan de monumentale bomen enkel geregistreerd in een computersysteem. Door nu bij de boom zelf snel over de gegevens over historie, vitaliteit en veiligheid te beschikken, kunnen de beheerders gerichter aandacht en verzorging bieden. Wethouder Lukas Mulder heeft afgelopen maandag de eerste boom, een 173 jaar oude plataan, van een chip voorzien.

Ook particulieren
Particulieren die menen een monumentale boom op hun terrein te hebben kunnen dat bij de gemeente melden. Na beoordeling kan de boom dan ook van de gemeente een transponder krijgen.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ton Stolk / Groenjournalist en fotograaf
Het is een ontzettend slecht idee om transponders in bomen te plaatsen en dan nog wel in monumentale bomen. Transponders zijn sinds de opkomst van GPS een achterhaald systeem en slechts bedoeld om staande voor een boom deze digitaal te herkennen met een speciale handpalmcomputer. Daarvoor moet je al vlak voor de boom staan, want op afstand herkent die computer niets. Bovendien moet men in de boom boren om de transponder erin te plaatsen. Ook dat is een negatieve actie voor een boom. Hedendaags alternatief is GPS op de smartphone. Zonder boren, aparte handpalmcomputer en veel eenvoudiger in het veld herkennen van een te controleren object, in dit geval de boom. Overigens zijn transponders etc. en het plaatsen duur. Geld dat op zinniger wijze aan die monumentale bomen kan worden besteed.
sybren welbedacht / docent
goed initiatief, maar zorg ook voor de minder monumentale bomen. Heb al diverse keren gevraagd de dode boom tegenover mijn huis te vervangen. Geen enkele reactie van gemeente Haarlem.
Jan
Ja hoor, de minst groene stad van Nederland, die wat openbaar groen betreft geheel steunt op bijv. Bloemendaal, probeert weer een groen imago te krijgen. Zorg eerst maar eens beter voor de nog resterende bomen binnen de stadsgrenzen en kap er niet zoveel onnodig, zeg ik als Haarlemmer.
Advertentie