Advertentie
digitaal / Nieuws

CBP krijgt er geen geld bij

Privacybewaking is belangrijk, maar het College Bescherming Persoonsggevens krijgt geen extra budget. Dat meldt staatssecretaris Teeven aan de Kamer.

02 juli 2012

Privacybewaking is belangrijk, maar het College Bescherming Persoonsggevens krijgt geen extra budget. Dat meldt staatssecretaris Teeven aan de Kamer.

Meldingsplicht
De staatssecretaris van Veiligheid en Justitie reageert op verzoeken om extra financiële ruimte voor de nationale privacybewaker. Voorzitter Jacob Kohnstamm van het CBP stelde in maart nog dat zijn organisatie onvoldoende mankracht heeft om alle gevallen van privacyschending aan te pakken, zeker als daar ook nog de door Teeven ondersteunde meldingsplicht voor datalekken bijkomt.

Ontzien
Teeven meldt echter dat het recente begrotingsakkoord geen extra geld toestaat. "Daarbij wil ik memoreren dat het budget voor het CBP tot 2010 volledig is ontzien (het budget steeg van 2001 tot 2010 gemiddeld 12 % per jaar). Vanaf 2010 is het budget voor het CBP ondanks de financiële crisis bij de opgelegde taakstellingen zoveel mogelijk ontzien. Het budget wordt gemiddel met 1 % per jaar gekort, waar andere organisaties tot 10% of meer structureel hebben meoten inleveren." Teeven zegt wel de werklast het het CBP te willen monitoren en daarover zonodig 'in gesprek te gaan'.

Gescheiden
Het door het CBP laten uitdelen van bestuurlijke boetes is een optie om de organisatie krachtdadiger te maken, maar die boetes kunnen vervolgens niet voor aanvullende financiering aangewend worden, concludeert teeven uit een vergelijking met NMa, OPTA, AFM en BFT. Overheidsorganisaties mogen ontvangsten uit boetes nu eenmaal niet inzetten voor het dekken van hun uitgaven, en dat geldt zeker voor het CBP. "Mijns inziens moet te allen tijde voorkomen worden dat de schijn gewekt wordt dat het CBP een boete oplegt om de eigen exploitatie te bekostigen."

Europa
Als het om die extra sanctiebevoegdheden (in de vorm van bestuurlijke boetes) gaat wil Teeven trouwens ook vooralsnog geen actie ondernemen. Het feit dat de Europese Commissie aan een Europese Algemene verordening gegevensbeschermingsrecht werkt - inclusief bestuurlijke boete - zou immers betekenen dat er mogelijk dubbel werk zou worden verricht als zo'n boete nu snel in Nederland werd ingevoerd.

Plaats als eerste een reactie

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Advertentie