Advertentie
digitaal / Nieuws

Mening burgers over overheidsdienstverlening extremer

Burgers zijn dit jaar iets tevredener over de dienstverlening van de overheid dan in voorgaande jaren. Wel zijn de gegeven cijfers extremer. De burger mist vaak interactie.

11 december 2013

Burgers zijn dit jaar iets tevredener over de overheid en haar dienstverlening dan in voorgaande jaren, blijkt uit een onderzoek van TNS Nipo. Wel zijn de gegeven cijfers extremer. De burger mist vaak interactie.


Significant
Burgers gaven de dienstverlening gemiddeld een 6,8. Opdrachtgever Alex Brenninkmeijer, die afgelopen maandag al een rapport over de overheidsdienstverlening presenteerde, noemt het een 'significante verbetering' ten opzichte van 2009, toen burgers de dienstverlening waardeerden met een 6,6.

Meer onvoldoendes
Wel ziet Brenninkmeijer een paradox; er zijn meer burgers die een hoger cijfer uitdelen, maar ook meer burgers die een onvoldoende geven. "Het gevaar bestaat dat er een kloof ontstaat tussen de groep burgers die goed meekan en zich prima bediend voelt door de overheid en de groep waarvoor dat niet geldt. Dit zijn vooral mensen die meer afhankelijk zijn van de overheid." De onvoldoendes komen vaak van mensen die te maken met zaken als het ervaren van overlast, werkloosheid, het aanvragen van een uitkering of juist het beginnen met een baan, een grote inkomensdaling, een arbeidshandicap, immigratie of een klacht of bezwaar tegen de overheid.

Vaker digitaal
De burger die contact zoekt met de overheid doet dat beduidend vaker via digitale kanalen dan in de jaren 2009 - 2010, toen TNS Nipo vergelijkbare onderzoeken deed voor het ministerie van BZK. Maar dat heeft weinig met voorkeur te maken; de voorkeur voor e-mail is iets gegroeid, die voor internet helemaal niet.

Interactie wordt gemist
Digitaal contact met de overheid is voor ongeveer de helft van de burgers realiteit. Hoewel de ervaringen overwegen positief zijn, heeft een kwart van hen een negatieve ervaring. Het grootste probleem daarbij is dat met de menselijke interactie mist. Het gaat de burger er niet alleen om gelijk te krijgen - hij kan doorgaans leven met een ‘nee’ - zolang dat maar op een fatsoenlijke en redelijke manier wordt gecommuniceerd. De ombudsman noemt - en dat ligt in het verlengde van zijn eigen rapport - de mogelijkheid tot (menselijke) interactie de belangrijkste voorwaarde voor succesvolle digitale dienstverlening. "Er is geen reden aan te nemen dat dit digitaal niet zou kunnen, maar hier schort het nog wel vaak aan. Digitale dienstverlening moet meer dan nu het geval is op een meer persoonlijke manier gebeuren, burgers moeten beter op de hoogte worden gehouden en basisadministratie en (digitale) dossiers dienen beter op orde te zijn."

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Sjoerd Visser
Misschien dat de afnemende openheid en transparantie, het gebrek aan mensvriendelijke oplossingen in daden, de afnemende fatsoenlijkheid, medemenselijkheid en begrip...in daden, en het voordurend op de bord leggen van overheidsproblemen, plus het binnenhouden van nadelige berichtgeving over overheidsfalen en elkaar daarin dekken daar wellicht een debet aan zijn? Heb ik het nog niet eens over het geschonden vertrouwen gehad...waar de overheid nog steeds niet die beloofde werkgelegenheid heeft geleverd alsmede de staatsschuld nog steeds niet naar beneden heeft gebracht...in de ruim 35 jaar na die beloftes....toen men begon te bezuinigen als tunnelvisie"oplossing". INTEGENDEEL!
Sjoerd Visser
De diensverlening wordt zelf extremer in het nadeel van de burger. Wellicht dat het begrip: wat je zaait zal je oogsten daarbij van toepassing is? Want zoals velen inmiddels merken wordt het beleid aan alle kanten mensonvriendelijker. Het zijn NIET de burgers die het beleid steeds ten nadele van de meeste burgers veranderen...maar wél door degenen die zich nu bedreigd voelen....en hun collegepartijen. Waarbij je de eerlijkheid en fatsoenlijkheid daardoor ziet afnemen met rasse schreden. Dus oorzaak en gevolg!
O. ten Hove
Ach, de wijsneus die directeur is van de sociale dienst Den Haag wil alles digitaliseren... Deze man is een carrierejager die ooit een hoge ambtenaar was op een ministerie, daar graag secretaris-generaal wilde worden maar het advies kreeg doe maar eerst leidinggevende ervaring op buiten het ministerie en kom dan terug. Deze man trapt erin want terugkeer is veelal onmogelijk. Hij volgde in Den Haag de overheidsmanager van het jaar op en hij heeft er een puinzooi van gemaakt. De clienten hebben geen vaste contactpersoon meer en waar iedereen verantwoordelijk is, is niemand verantwoordelijk. Alles moet digitaal (DigiD is niet verplicht, onbetrouwbaar etc en niet iedereen is digitaal vaardig). Loketten worden gesloten... alleen maar zodat hij kan zeggen hoe goed hij wel niet is. Walgelijk, maar zo'n man heeft vriendjes en blijft gehandhaafd.



Niet competenties zijn belangrijk, maar hoe goed kun je slijmen...



Ik wil alleen maar zeggen dat de dienstverlening in tegenstelling tot was men beweert achteruit kachelt... Alleen kritiek wordt niet gehoord.
August Biels / gewezen ambtenaar
Ik heb als burger afgelopen jaar regelmatig contact gehad met drie overheidswebsites. Mijn gemeente, de belastingdienst, en het UWV/werk.nl.



Tussen mijn gemeente en de belastingdienst, die hun zaken behoorlijk goed voor elkaar hebben, en het UWV/werk.nl gaapt een kloof van immense diepte in kwaliteit.



Waar ik meldingen, verzoeken en aanvragen bij mijn gemeente in minuten kan afhandelen, evenals bij de belastingdienst, ben je bij het UWV/werk.nl al snel een uurtje of anderhalf zoek. Dat is te zeggen: als de websites van UWV/werk.nl in de lucht zijn. En als de koppeling met DigID het doet. En als het deel van de site waar je moet wezen geen storing heeft. En als je kunt vinden wat je zoekt, in een warwinkel van schimmige aanwijzingen.



Dan is het niet raar dat de extremen bij zo'n onderzoek wat helderder komen. Als ik cijfers zou moeten geven dan komen mijn gemeenten en de belastingdienst er met een ruimhartige 7,5 af.



UWV/werk.nl mag blij zijn met een 3-...
Jos / Adviseur
Interactie: horen daar ook de scheldkanonades, verwensingen en andere onfrisse uitingen over overheden en ambtenaren op social media en allerlei fora (kijk maar eens op NU bijv.) en nieuwssites bij. Dat is namelijk voor veel burgers kennelijk de manier om zich te uiten. Weinig interactie en veel stuitend taalgebruik!
Jos / Adviseur
Laat staan de toename van nog veel stuitendere agressie tegen ambtenaren en hulpverleners. Word kennelijk heel normaal gevonden tegenwoordig. Zou dhr. Brenninkmeijer ook eens onderzoek naar moeten doen! Maar daar is hij natuurlijk niet van!
Carmen
Ik ben zelf vaak heel tevreden over de eerstelijns dienstverlening. Dat wat in Utrecht in het KCC zit, maar zodra ik word overgedragen naar een specialist heb ik over het algemeen tenenkrommende gesprekken. Totaal niet klantgericht en agressie opwekkend ??.
Advertentie