Advertentie
digitaal / Nieuws

Amsterdam brengt gebruik algoritmes in kaart

Algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad , zei de wethouder in haar toespraak op het Next Generation Internet Summit. Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register.

28 september 2020
Algoritmes-shutterstock-650654335.jpg

Amsterdam komt samen met de Finse hoofdstad Helsinki met een register dat het gebruik van algoritmes in kaart brengt. De twee steden zijn hiermee de eersten ter wereld, maakte de Amsterdamse wethouder Touria Meliani (digitale stad) bekend.

Lastig te begrijpen
Algoritmes zijn onlosmakelijk verbonden met ons dagelijks leven en worden steeds belangrijker voor onze stad , zei de wethouder in haar toespraak op het Next Generation Internet Summit.  Maar ze zijn lastig te begrijpen. Als stad vinden we dat iedereen het recht heeft om te weten welke algoritmes worden gebruikt en hoe ze werken. Daarom ben ik ontzettend trots op dit register. Een algoritme is een stappenplan dat een computer uitvoert. In dit stappenplan zitten vaak een of meerdere keuzemomenten, bijvoorbeeld op basis van kenmerken als leeftijd, geslacht, of jaarlijks salaris. Zo kan een algoritme verschillende keuzes voor verschillende gevallen maken.

Open en controleerbaar
Het register laat zien waar de gemeente de algoritmes voor gebruikt, zoals bij meldingen van rondslingerend afval in de openbare ruimte, bij parkeercontroles en bij het opsporen van illegale vakantieverhuur. Aan de inzet ervan zitten ook risico’s, bijvoorbeeld als er onopgemerkte fouten of vooroordelen in de data zitten die tot discriminatie en oneerlijkheid kunnen leiden. De gemeente zet in op algoritmes die mensen gelijk behandelen, open en controleerbaar zijn en in dienst staan van de Amsterdammers. (ANP)

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Dat lijkt heel mooi, maar het is "Big brother is watching you". Gebruik je bijvoorbeeld volgens het algoritme te veel water voor een alleenstaande AOW-er, dan volgt automatisch een controle of je vriend of vriendin niet te vaak bij je is, zodat je samen nog slechts de gehuwden AOW krijgt. Kan ook voor bijstand toegepast worden. Gebruik je te weinig elektra e.d. volgens de normen, dan ben je vast te vaak op vakantie voor een bijstandstrekker. Dus daar komt weer een controleur. Gebruik je meer elektra dan de norm, dan ben je vast een weedkweker. Controle!
Advertentie