Zwolle: alle ballen op behoud jonge medewerkers
Als een afdeling een trainee wil behouden voor een toekomstige functie, kan die meteen een dienstverband krijgen boven de huidige formatie.
De gemeente Zwolle wil meer werk gaan maken van het behoud van jonge ambtenaren. Gemiddeld stromen ze immers twee jaar na indiensttreding weer uit.
Toename jongeren
Zwolle heeft de afgelopen jaren ingezet op het aantrekken van jongeren. Dat heeft geleid tot een toename van het aantal jonge ambtenaren in dienst. In 2023 was 27,1 procent van de werknemers jonger dan 36 jaar. Probleem is echter dat een deel van die jonge ambtenaren de gemeente ook binnen afzienbare tijd weer verlaat, gemiddeld na twee jaar al.
Intervisie
Daarom wil verantwoordelijk wethouder Paul Guldemond (D66) de focus verschuiven naar het behouden van jonge ambtenaren. Dat moet dan gebeuren door onder andere het creëren van meer doorgroeimogelijkheden, het bieden van meer ontwikkelmogelijkheden en het verbeteren van de begeleiding van nieuwe collega's.
Zo wordt de Leergang Jonge Ambtenaren aangeboden, een programma dat jonge ambtenaren uitdaagt om zich persoonlijk en professioneel te ontwikkelen. Onderdeel ervan zijn intervisiebijeenkomsten.
Jongerenvereniging
Ook is er een speciale jongerenvereniging voor jonge medewerkers tot en met 35 jaar opgericht, Jong Zwolle. Die vereniging organiseert regelmatig activiteiten voor de doelgroep. En met het zogeheten ‘Team Baanbrekers’ wordt een nieuwe mogelijkheid geschapen voor medewerkers om talenten breed te ontwikkelen en te trainen. Daarnaast biedt Zwolle mogelijkheden aan afdelingen om aan te stellen zonder vacature. ‘Wanneer een afdeling een trainee of stagiair wil behouden die talent heeft voor een toekomstige functie, kan deze op dat moment een dienstverband worden aangeboden boven de huidige formatie’, schrijft Guldemond aan de gemeenteraad. ‘Dat voorkomt dat de trainee of stagiair de organisatie verlaat.’
Onderzoek
Veel van de instrumenten worden ingezet op basis van onderzoek van de Afdeling HR onder jonge ambtenaren om te achterhalen wat de redenen zijn voor vroegtijdig vertrek. Uit dat onderzoek blijkt dat de meeste jonge ambtenaren tevreden zijn met de gemeente als werkgever en dat de helft van hen liefst meer dan drie jaar zou willen blijven, maar dan wel in een andere functie. Een klein deel geeft aan nog één tot drie jaar voor de gemeente Zwolle te willen werken. Een derde zegt het nog niet te weten.
Meer salaris
Circa een op de drie ambtenaren geeft ook aan dat het aanbieden van carrièremogelijkheden een manier zou kunnen zijn om hen te behouden. Ook meer salaris zou helpen, aldus bijna een kwart van de respondenten. Zij die aangeven om minder dan drie jaar voor gemeente Zwolle te willen werken, noemen veelal als reden graag meerdere banen te willen uitproberen of dat ze niet al hun kwaliteiten in hun huidige baan kwijt kunnen.
Mijns inziens wordt er te weinig gekeken naar hoe de gemeenten de trouwe medewerkers kunnen binden, boeien en behouden.