Advertentie
carrière / Nieuws

Abvakabo vindt plannen nieuwe vakbond 'volstrekt onvoldoende'

'Volstrekt onvoldoende' zegt voorzitter Corrie van Brenk in een artikel in Trouw. Ze noemt de plannen van Kijnsma 'een grote kerstboom'.

12 mei 2012

Het bestuur van ambtenarenvakbond Abvakabo is het totaal niet eens met de manier waarop Jetta Klijnsma De Nieuwe Vakbeweging (DNV) vorm wil geven. In een artikel in dagblad Trouw noemt Abvakabo-voorzitter Corrie van Brenk de opzet van Klijnsma 'een grote kerstboom'.

Teruglopend aantal leden
PvdA-Tweede Kamerlid Jetta Klijnsma is samen met een groep adviseurs plannen aan het maken om de 'vakbeweging nieuwe stijl' vorm te geven. Een teruglopend aantal leden en interne onenigheid - onder meer over pensioenrechten - ligt ten grondslag aan de gedachte dat het model van de Vakcentrale FNV vernieuwd moet worden.

Kleine nieuwe bonden
Op 1 mei brachten Klijnsma en consorten de plannen naar buiten. Kern van het plan voor DNV is dat er nieuwe doelgroepen aangesproken moeten worden en er nieuwe, kleine bonden komen onder de vlag van DNV. Zo wordt gedacht aan een bond voor havenpersoneel in Rotterdam en een speciale jongerenvakbond, omdat jongeren tegenwoordig nog nauwelijks lid worden van de traditionele bonden.

Geen vuist maken
Naast nieuwe, kleine bonden moeten geen heel grote bonden staan, meent Klijnsma. En daarom wil ze dat er een maximum gesteld word aan de grootte van bonden. Als er meer leden komen, zou een bond op moeten splitsen. En daar wringt 'em de schoen. Abvakabo vreest dat de kleinere bonden geen vuist meer kunnen maken en dus aan kracht inboeten. 'Als je die drie grote bonden (Abvakabo, Bouw en Bondgenoten) opknipt in allemaal kleine stukjes, hoe ga je dan kracht organiseren?', vraagt Van Brenk zich af in Trouw.

Wedstrijd winnen
Ook bestaat de vrees dat vele kleine bonden juist elkaar gaan beconcurreren en daardoor nog zwakker worden. Van Brenk denkt dat het teruglopende ledental geen halt toegeroepen wordt met de plannen van Klijnsma. 'Leden zijn afgehaakt omdat we ze teleurgesteld hebben', zegt van Brenk in het artikel in Trouw. Ze ziet de oplossing daarom in het feit dat de bonden weer meer 'wedstrijden moeten gaan winnen'.

Eind mei
De plannen van Klijnsma zullen 'essentiële aanpassingen' moeten krijgen voor dat Van Brenk met DNV in zee wil, want wat er nu ligt is voor haar volstrekt onvoldoende. Ze wil niet zover gaan om te zeggen dat de Abvakabo niet mee zal gaan met DNV. Daarvoor wacht ze op het oordeel van de leden van de bond. Die worden eind mei geraadpleegd.


Reacties: 9

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Mene Tekel
Wereldvreemd en dat is nog vriendelijk uitgedrukt wat Klijnsma betreft. Grote bonden opknippen in allemaal kleintjes, hoe verzin je het. De grote bonden moesten zich al aanpassen met betrekking tot het pensioenakkoord van die andere mevrouw; Jongerius die er in geslaagd is het onderlinge verband grondig naar de donder te helpen. Vanwaar toch de behoefte om de primaire beginselen van democratie in te ruilen voor de idee dat een meerderheid geen meerderheid mag voorstellen.Al die bestuurders in politiek en vakbeweging vergeten stelselmatig dat zij vertegenwoordigers zijn van belanghebbenden en die dienen altijd gevolgd te worden. De meerderheid beslist, klaar! Maar daar hebben types als Klijnsma en Jongerius moeite mee omdat ze lichtgewichten zijn, die nooit kunnen overtuigen omdat wat uit hun hoofden voortkomt de middelmaat niet kan ontstijgen. De FNV heeft altijd vuist kunnen maken door eensgezind optreden van de grootste clubs binnen die federatie. Het kappersbondje en de kunsternaartjes voeren er wel bij. Wat Klijnsma voorstelt leidt tot een kippenren. Nog meer gekakel, van allemaal gelijk willen hebben. De werkgevers zouden zich gek lachen bij zo'n constructie. En dan moet ook de aanduiding wijzigen in de DNV, alsof het om zeeppoeder gaat in een andere verpakking. Jongerius dacht even zaken te doen met Wientjes en Henk Kamp. Komt er een Kunduz verhaaltje dat het dealtje even opzij schuift en een nog beroerder voorstel van bakt. Dag afspraak. Bij het FNV van voor Jongerius was het bloed aan de paal geweest. Als jongeren zich niet willen organiseren is dat hun probleem. Daar komt pas weer verandering in als ze volkomen zijn overgeleverd aan de grillen van de arbeidsmarkt, zonder uitzicht op vast werk en andere zekerheden die je toekomst bepalen. Ze zouden op de revenuen van wat is verworven kunnen meedoen, maar dat doen ze niet en dus komen de blaren vanzelf en dan gaan ze zich wel bezinnen. Krijgen doe je niets, alles moet je afdwingen om enige zekerheid in je bestaan te hebben. Dat hebben Klijnsma c.s. helemaal niet door. Die maken van de bonden kleuterklasjes. Alle leden zittend plassen. Het is niet eens een beginsel, het is helemaal niks
Morsnova / inwoner
Als mensen als Peer Vergauwen kenmerkend zijn voor de bondsleden zie ik het somber in voor de toekomst van de bond. Afgezien van zijn toon, die de mijne niet is, waarin vanuit de onderbuik op de persoon gespeeld wordt, stemt ook de inhoud van zijn reactie me niet vrolijker. Hij blijkt niet te zien wat het fundamentele probleem van de FNV nu is. Kleinsma stelt voor de grote bonden op te knippen. Natuurlijk lopen de voorzitters van de twee grote bonden daartegen te hoop. Maar mw Kleinsma heeft gelijk in die zin, dat een federatieve structuur alleen zinvol is, als er een balans is tussen de deelnemers. Dus je kiest of voor één ongedeelde bond - en dan werkt de macht van het getal wellicht zoals Vergauwen wil, of je kiest voor een federatie van bonden waarbij er geeneen overmatig domineert.



De bond heeft nog een ander probleem, zoals ook Kleinsma ziet, maar Vergauwen niet begrijpt, en dat is dat er nauwelijks nog jongeren lid worden, en nauwelijks aanhang is in de nieuwe economische sectoren. Dat holt als vanzelf de positie van de bond uit: over tien jaar is de bond gemarginaliseerd. Vergauwen denkt dat die jongeren vanzelf wel komen, als ze merken dat ze een speelbal worden van de arbeidsmarkt. Dat nu is een misvatting. De jongeren van nu zijn veel minder geïnteresseerd in die zekerheden, die volgens Vergauwen de toekomst bepalen. Lang blijven hangen bij dezelfde werkgever is niet meer de norm, kiezen voor een leven lang als werknemer ook niet. De arbeidsmarkt is veel flexibiler geworden, niet alleen omdat de markt dit wil, maar ook omdat het meer aansluit op de belevingswereld van de beter opgeleide jongere. En er zijn steeds meer jongeren beter opgeleid.



Het groeiende leger zzp'ers is daarvan een bewijs. Daar zijn natuurlijk zzp'es bij 'tegen wil en dank' (ontslagen en dan maar zzp'er), maar onderzoeken onder die groep tonen aan dat de overgrote meerderheid kiest voor dit 'onzekere' bestaan omdat men vrijheid hoger acht dan sleur en voorspelbaarheid. Dat kan de Peer Vergauwen wellicht vreemd vinden, maar het is wel een maatschappelijke realiteit.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Het grootste probleem van de vakbond wordt stelselmatig buiten beschouwing gelaten, te weten de politieke kleur. Een nieuwe vakbond zou een organisatie moeten zijn die de belangen van de werknemers in een bepaalde sector behartigt, zonder dat zij daarbij politiek bedrijft. In mijn directe omgeving ken ik vele collega's die geen lid worden van de Abva/Kabo of het CNV omdat deze bonden teveel politiek bedrijven.
Ruudt
Ik heb recent bij de politie gewerkt en werk nu bij een gemeente. Het is een wereld van verschil. Bij de politie waren de vakbonden zichtbaar en actief. Zij wisten wat er leefde en daardoor was de organisatiegraad enorm hoog. Bij de gemeente hoor je nooit iets van de vakbond. Gevolg is dat ook bijna niemand lid is. Ook qua professionele ondersteuning (juristen etc.) en ledenbinding kan de Abvakabo nog veel leren van een veel kleinere vakbond als de politiebond. Big is niet altijd beautifull, zo blijkt maar weer. Volgens mij doen de vakbonden er heel goed aan om zichzelf om te vormen tot kleine vakbonden die dichtbij de werkvloer staan. Pas dan ziet de werknemer dat hij er voordeel van heeft en zal hij weer lid worden. Eventueel kunnen ze er wel voor kiezen om bepaalde taken (ondersteuning van leden bij juridische conflicten etc.) gezamenlijk te organiseren. Alleen daar zijn volgens mij schaalvoordelen te halen.
Synthia Somapaya / beleidsmedewerkster
De reden waarom de vakbonden de laatste 15 jaar niet meer uit de verf komen bij gemeenten is het feit dat er veel 'safeplayers' en deeltijdmedewerkers die voor een tweede inkomen zorgen binnen gezinnen bij gemeenten werken.



Veel safeplayers denken dat hun baan voor eeuwig is. Dat is niet zo en daar komen een aantal dit jaar en volgend jaar op een nare manier nog achter als er gedwongen ontstlagen zullen vallen vanwege de bezuiniging en krimp.



Van de tweeverdienende deeltijdcollega is de betrokkenheid over het algemeen minimaal. Hij of zij is al blij met het extra aan inkomen en doet niet moeilijk over iets meer of minder.



Al met al jammer.

Bij o.a. politie is dat goed geregeld!

Sjaak de Haas / machinist
Ik heb nog niet vaak zo'n zinloos voorstel gezien. Een voorstel die ver van de 'echte wereld' afstaat.



Beste mevrouw Kleinsma hoe kun je toch bedenken dat bonden niet te groot mogen worden. Daar zit hem toch juist de kracht in. De werkgevers lachen zich echt dood om uw voorstel.

Ook de gedachte om jongeren een eigen bond te geven is te dom voor woorden. Door dit soort acties zullen de jongeren nog meer tegen de ouderen worden uitgespeeld en andersom en dat terwijl het pensioentekort vs. babyboomers al zo groot is.



Nee u begrijpt het werkelijk niet!

Ik wacht nog even voordat ik weer lid wordt van DE bond. Want als uw plannen doorgaan betaal ik weer contributie voor niks
Mene Tekel
Enig idee van het begrip collectiviteit beste Huib? De verhouding tussen leden en niet leden is getalsmatig altijd in het nadeel van de leden der vakbonden geweest. De CAO's golden ook voor werknemers die geen lid waren van de vajbeweging. Ik wil maar zeggen dat in verhouding gezien slechts een paar mensen het belang van zichzelf en al die anderen zagen. Wij hebben nog gestaakt weet je wel? Gestaakt voor een betere CAO of loonsverhoging of andere zaken van belang, terwijl de luitjes van kantoor gewoon achter de ramen toekeken hoe het afliep. Ze hebben die verworven rechten nooit geweigerd, wel schande spreken over dat tuig die de boel maar in het honderd lieten lopen of gewoon voor onrust zorgden. Mijn medebondsgenoten hebben altijd voor alles gevochten en gekregen waar ze recht op hadden, zo is dat. We hadden op de bondsvergaderingen nog recht op amendement. De meerderheid besliste over het te voeren beleid. Nooit heb ik gebral waargenomen het ging altijd om eerlijke zaken. Je te pletter lopen om leden voor je bond te werven en vaak lukte dat al moest je wel eens erg aandringen. De macht van het getal is alles. Als je dat niet begrijpt beste Huib dan geef ik geen cent voor je commentaar. Inderdaad mijn eigen kinderen hebben een totaal andere kijk op de arbeidsverhoudingen. Weten zij veel. Het is onmogelijk zonder collectief verworven voorzieningen je toekomst op te bouwen, wil je een geregeld leven leiden, tenzij je je letterlijk dood moet werken zoals in China wel gewoon is.Ik heb lak aan je moraal, het gaat om een rechtvaardig aandeel in welvaart en welzijn. Daar heb je honderdduizenden voor nodig om dat duidelijk te maken. Ik mag nog stemmen straks over dat merkwaardige voorstel van Klijnsma c.s. Drie keer raden wat ik dan doe Huib.

En niet zo lullig doen over toonzetting en dergelijke.

Je lijkt Arie Slob wel.
Jacob vd Molen / Medezeggenschapper
Deze reacties zijn over elkaar i.p.v. voor elkaar/ met elkaar, maar een ieder die een paar euro meer verdient is de werknemers gedachte vergeten en dat zou niet moeten, want er is maar 1 die er lacht de WERKGEVER! Verrenigd U is het moto want aantal is de macht
van dam / flexwerker in de publieke sector
DNV lijkt me als naam niet handig. DNV is een bestaand bedrijf (Det Norske Veritas), een wereldwijd opererende dienstverlener op het gebied van risicomanagement.



DGK is een alternatief. De Grote Kerstboom. Op zich heb ik wel positieve associaties met kerstbomen, u ook?
Advertentie