Advertentie
carrière / Nieuws

FNV kapittelt werkwijze gemeente Maastricht

De FNV keurt het af dat de gemeente Maastricht zwembadmedewerkers individueel benadert met een ‘schijnbaar aantrekkelijker’ loonbod.

26 augustus 2024
zwemmen in zwembad
Shutterstock

Vakbond FNV noemt het ‘opmerkelijk’ dat de gemeente Maastricht stakende medewerkers van het Geusseltbad probeert te overtuigen akkoord te gaan met een loonbod dat de vakbond al drie keer heeft afgewezen. De staking duurt al twee maanden.

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Teamleider Juridische Zaken

Yacht
Teamleider Juridische Zaken

Niet serieus genomen

‘Het is een vorm van onderhandelen die wij ten zeerste afkeuren’, zegt bestuurder Ingrid Koppelman van FNV Publiek Belang op de website van de vakbond over de werkwijze van de gemeente die FNV-leden één voor één zou benaderen met een ‘schijnbaar aantrekkelijker individueel loonbod’, waarvan de hoogte ook nog eens verschilt per werknemer. Het loonbod is echter hetzelfde als het bod dat al drie keer is afgewezen door de FNV. Volgens Koppelman probeert de gemeente Maastricht hiermee opnieuw de vakbond te passeren en te negeren, ‘terwijl ze dondersgoed weten dat wij opkomen voor het collectieve belang van onze leden’. ‘Gelukkig hebben onze leden zich niet laten misleiden. Ze voelen zich niet serieus genomen.’

Onjuist en illusie

De FNV noemt de uitspraak van de wethouder sport over een gemiddelde loonsverhoging van 30 procent voor de medewerkers ‘onjuist’ en een ‘illusie’. Die verhoging zou slechts gelden voor een klein aantal medewerkers. Ook zou deze niet direct ingaan en niet met terugwerkende kracht gelden. Het gaat volgens de vakbond om ‘eindschalen’, waardoor het nog vele jaren zal duren voor die 30 procent wordt gehaald.

Gelijkwaardig werk

Daarbij vallen cao-verhogingen al binnen het aanbod. De vakbond wijst erop dat medewerkers die onder de cao zwembaden vallen er in 2024 slechts 3 procent bij krijgen, terwijl hun collega’s van Maastricht Sport er volgens de cao gemeenten 6 procent bij krijgen. ‘Het verschil loopt zo juist op.’ En daar was de staking na ruim een half jaar vruchteloos onderhandelen uiteindelijk om begonnen: de medewerkers van het Geusseltbad doen gelijkwaardig werk als hun collega’s van Maastricht Sport, maar krijgen minder salaris.

Zelfs het basissalaris ligt honderden euro’s onder het niveau van collega's die in hetzelfde gebouw voor Maastricht Sport werken

Ingrid Koppelman, bestuurder FNV Publiek Belang

Schrijnende verschillen

De vakbond noemt de verschillen in loon ‘schrijnend’. ‘Werknemers in het Geusseltbad verdienen 5,6 procent minder dan hun collega’s van Maastricht Sport door langere werkweken, lopen 7 procent mis door een slechter pensioen, en missen zo'n 10 procent inkomen door het ontbreken van onregelmatigheidstoeslagen.’ Daarbij zijn pensioen en onregelmatigheidstoeslagen ook ‘beloning’. ‘Zelfs het basissalaris ligt honderden euro’s onder het niveau van collega's die in hetzelfde gebouw voor Maastricht Sport werken. En dat terwijl de gemeenteraad de extra kosten al heeft goedgekeurd.’

Dezelfde auto verkopen

Volgens Koppelman probeert de wethouder sport steeds dezelfde auto te verkopen en ook steeds opnieuw te onderhandelen over de prijs. Maar op de auto van het ultimatum van de vakbond staat ‘Maastricht Sport’, vervolgt Koppelman. ‘Dat is cao gemeenten. Maar de wethouder laat pensioen links liggen en sluit niet aan op het salaris van de collega’s bij Maastricht Sport.’ De bal ligt dus bij de gemeente, aldus Koppelman. Totdat er een bod komt dat aan de eisen voldoet, blijft het zwembad gesloten.

De gemeente Maastricht reageerde maandagmiddag niet op vragen van Binnenlands Bestuur.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Het FNV vergelijkt appels met peren. Een CAO zwembaden is wat anders dan een CAO Gemeenten. Bovendien is de inhoud van functies in zwembaden kennelijk moeilijk te vergelijken met andere sportfuncties, anders waren er geen afzonderlijke cao's.
Als het FNV veranderingen binnen het CAO-domein wil behoort het dat in eerste instantie op landelijk niveau te regelen en niet op lokaal niveau herrie te schoppen.
Advertentie