Advertentie
carrière / Nieuws

Uitkering aanvragen in land waar je woont

Een werkloze die in België woont, maar in Nederland werkt, moet in België een uitkering aanvragen, blijkt uit een uitspraak van het Europese Hof.

10 januari 2013

Een werkloze Nederlander die in België woont maar in Nederland werkte, moet in België een uitkering aanvragen. Dat concludeerde een belangrijk adviseur van het Europees Hof van Justitie in Luxemburg donderdag.

Grensarbeiders
Meestal nemen de rechters van het hof het advies van de advocaat-generaal over. Volgens de advocaat-generaal mag de Nederlandse grensarbeider geen werkloosheidsuitkering aanvragen in het land waar hij het laatst heeft gewerkt.

Regelgeving sinds 1 mei 2010
Hij wijst op Europese regelgeving die sinds 1 mei 2010 geldt. Werkloos geworden grensarbeiders moeten vanaf die datum voortaan altijd een uitkering aanvragen in het land waar zij wonen. De Nederlander vroeg in augustus 2010 in Nederland een uitkering aan.

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

True


moeten we maar eens mee stoppen, met dat Hof van Justitie.



Baas in eigen land.
Monique
@Klap

Zo blijf je juist baas in eigen land. Alle moe-landers die zich hier niet laten inschrijven kunnen dus ook nog maar alleen in eigen land een uitkering aanvragen als hun werk hier stopt.

Mayer / adviseur Omgevingsdienst
Een werkeloosheidsuitkering is een arbeidsrecht , waarvoor de werknemer en de werkgever premie afdragen (een gezamenlijke collektieve verzekering). Daarom begrijp ik de uitspraak niet.

Het gevolg zou dan moeten zijn dat je de WW-premie die je betaald, moet afdragen conform de eisen van het woonland. Maar dan krijg je weer over grenzen hen sociaal dumping.

Ik wacht op het eerste proces van iemand die in het werkland geen WW-premie meer wil betalen.
Nerdmeisje
Het enige dat een rechter doet is het in concrete gevallen toepassen van een al eerder democratisch vastgestelde wet.

We zijn dus al/nog steeds baas in eigen land en hebben zelfstandig besloten in '89 om afstand te doel van een deel van de rechten die daaruit voortkomen, in ruil voor invloed op andere landen.

Als we morgen stoppen met het EHvJ dan is er nog steeds een EU, een commissie een raad en een parlement, dan heb je alleen niemand meer die bij onenigheid beslist. Dat zou een mooie boel worden.



Maar de scherpe lezer had hier uit gehaald dat het alleen ging om de conclusie van de AG en dat er dus helemaal niets vast staat en de rechter nog moet beslissen.

Die conclusie komt er op zichzelf altijd en kan maar hoeft niet gevolgd te worden. Het nieuwswaardigheidsgehalte is dus wel wat te betwijfelen.

Voor juristen is dit zeker nieuws, je ziet dit dan toch in verband met eerdere zaken en conclusies; maar als iedere eerste de beste klap dat niet begrijpt en alvast vind dat het vonnis verkeerd is nog voor het is gevallen.

Berbertje moet hangen...
Kaas !
@ zweep



de laatste zin van je onzinbetoog is best grappig, berbertje moet hangen...

Carola
Niet meer dan logisch. Wat heeft je paspoort er nou mee te maken? Je woont toch legaal in België. Dan ben je daar dus ingezetene en daar hoort ook in voorkomende gevallen een uitkering bij. Precies daarom vind ik het niet meer dan normaal dat mensen die terugkeren naar hun eigen land door dat land weer financieel worden ondersteund indien nodig.
Frank
Aangezien de eerste belastingschijf die je betaalt ook alle sociale premies omvat, loop je dus het risico dat je wel de premies voor je werknemersverzekeringen hebt betaald, maar als het nodig is geen aanspraak kunt maken op die verzekering. De enige mogelijkheid die je dan als grensarbeider nog hebt, dat is het betalen van belasting in je woonland in plaats van in het werkland. Die vrije keuze heb je al.

Een ander onderdeel van die eerste schijf is de AOW-premie. Die premie is echter geen verzekeringspremie, maar die dient om de kas van het pensioenfonds te vullen waaruit de huidige gepensioneerden betaald worden. Als nu alle grensarbeiders stoppen met betalen van belasting in Nederland, dus ook met betalen van hun pensioenpremie, kan dit dus ernstige gevolgen hebben voor de huidige pensioenen.

Dit kan dus verstrekkende gevolgen hebben die uiteindelijk negatief kunnen uitpakken voor het vrij verkeer van werknemers, een van de speerpunten van de EU.



Het zal wel hete soep zijn die pas na het afkoelen gegeten wordt.
Advertentie