Advertentie
carrière / Nieuws

PvdA tegen versoepeling ontslagrecht ambtenaren

De PvdA verzet zich tegen versoepeling van het ontslagrecht van ambtenaren. De partij vindt dit niet kunnen nu de rijksoverheid al stevig wordt ingekrompen.

20 maart 2012

De PvdA verzet zich met vakbonden tegen een aanstaande versoepeling van het ontslagrecht voor ambtenaren. De grootste oppositiepartij vindt deze plannen niet kunnen met de verwachte ontslagen door de inkrimping van de rijksoverheid, de bevriezing van de lonen en verdere bezuinigingen in het verschiet. 

Juridische stappen
Vakbonden willen een overleg met minister Liesbeth Spies van Binnenlandse Zaken en dreigen met juridische stappen. PvdA'er Pierre Heijnen zal dinsdag in de Tweede Kamer zijn bezwaren naar voren brengen als een initiatiefwet van CDA en D66 over de versoepeling op de agenda staat. ,,Aan alle onzekerheid voor ambtenaren kun je geen nieuwe onzekerheden toevoegen door het ontslag gemakkelijker te maken." Heijnen is er ook niet over te spreken dat de nieuwe wet geen onderwerp van overleg is geweest met de ambtenarenbonden. Daarom spreekt hij niet van een initiatiefwetsvoorstel, maar van een 'dictaat'.

Betere doorstroom
CDA-Kamerlid Eddy van Hijum en zijn D66-collega Fatma Koser Kaya willen het ontslagrecht van ambtenaren gelijktrekken met dat van 'gewone' werknemers voor een betere doorstroom naar banen buiten de overheid. Hierover valt wel met Heijnen te praten, maar het is volgens hem nu niet op zijn plaats. Hij is voorzichtig, omdat nu ook regelmatig wordt gesproken over soepeler ontslagrecht in de private sector.

Politieagenten
Militairen en rechters behouden in het voorstel van CDA en D66 hun extra bescherming. Op aandrang van de Kamer voegden de initiatiefnemers daar later nog officieren van justitie en politieagenten aan toe.

Kamermeerderheid
Het initiatief kan rekenen op een Kamermeerderheid. Regeringspartijen CDA en VVD en gedoogpartner PVV hadden al afgesproken dat ze af willen van de extra ontslagbescherming voor ambtenaren. Minister Spies is nog niet met voorstellen gekomen. Zij wacht de Kamerbehandeling van het initiatief van CDA en D66 af.

Vakbondsbestuurder Ruud Kuin van de Abvakabo FNV wil een gesprek met de minister. Volgens hem wordt zonder overleg met de vakbonden ingegrepen in de arbeidsvoorwaarden en is dat tegen de afspraken.

Reacties: 13

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan / adviseur
Betere doorstroom naar banen buiten de overheid? Wat een zultkoppen, ze kunnen zich beter eens gaan afvragen hoe ze straks nog aan werknemers moeten komen. Wie wil er straks nog voor de overheid werken? Geen waardering voor hetgeen je doet, en slechte financiele beloning (lijkt meer op een fooi dan op een salaris). Zelfs het pensioen is in 1982 nog door die fijne werkgever gestolen.

Mijn kinderen raad ik het in ieder geval zeker niet aan.
Gerrit
Ben benieuwd wat het excuus is van de werkgever en meer in het bijzonder het VNG als er straks niemand meer wil werken bij de gemeentelijke overheid. De post inhuur rijst dan immers echt

de pan uit en dat staat haaks op de afspraken voortvloeiende uit een vorige "cao". Komt dat dan ook weer op het bordje van die zelfde werknemer terecht mw. Kriens? Iemand zal moeten betalen..

Jan / adviseur
Heb altijd met hart voor het algemeen belang ver onder het salaris van de markt voor het publieke domein gewerkt. Raad mijn kinderen en jongeren nu af om hetzelfde te doen. Altijd gezeur over je inzet en het eeuwige geschop van incompetente politici naar ambtenaren. Nee, denk na voor je ambtenaar wordt, leuke collega's, leuk werk maar de rest deugt voor geen meter. Als er ingeleverd wordt sta je vooraan en bij uitdelen achteraan. Zo hebben we de afgelopen 10 jaar significant ingeleverd. De jeugd heeft dat ook in de gaten en kiest bijna niet meer voor het ambtenaarschap. Zo zal de politiek in zijn eigen dolk gaan vallen. {Zie het artikel in BB over het toeslaan van de vergrijzing bij de overheid.} En ik zal dat vanaf de zijlijn met veel plezier aanschouwen.
Boris
Niet gehinderd door enige historische kennis en visie kan je zoals inmiddels gebruikelijk als Tweede Kamerlid roeptoeteren over versoepeling van ontslagrecht of andere "rechten" van ambtenaren. Ben nieuwsgierig naar de nabije toekomst en de kwaliteit van de ambtenaren, als je ze überhaupt nog krijgt uiteraard, en de effecten op de budgetten. Misschien alle ambtenaren ZZP'er laten worden tegen marktconforme tarieven?
Niels
Ha Jan,

Ik ben een van die jongeren waar je het over hebt, die niet bij de overheid wil werken. Geloof mij maar dat het startloon prima is bij het Rijk, maar het werkelijk de cultuur is waarom alle jongeren weglopen. Een van de belangrijke redenen voor mij persoonlijk was dat ik de gemiddelde leeftijd op een afdeling van 20 bijna halveerde. Voelde me er niet echt thuis.

De betaling was prima in orde. Ik werk nu voor minder geld op een plek waar ik het veel beter naar mijn zin heb. De maatschappelijke relevantie van het ambtenaarschap sprak mij wel aan, maar de komende 15 jaar kom ik in ieder geval niet terug.
Niels
Ik heb het overigens nog wel een aantal jaar uitgezeten. In de hoop dat het beter werd.
Jan / adviseur
Het startloon is inderdaad redelijk. Kijk je vervolgens naar het salaris voor iemand met een goede opleiding en zijn doorgroeimogelijkheden dan is het naadje. Je haalt als financial of ingenieur je hoge opleidingskosten nooit meer terug. Mijn zoon gaat nu werken en heeft al bijna een dubbel startsalaris t.o.v. mij. En zijn opleidingsniveau is zeker niet hoger. In de lagere functies word je bij de overheid zeker niet slecht betaald. Maar in de hogere is het stil blijven staan.
Karel / ambtenaar
Nou, prma dan. Ik vind het goed.

Onder één voorwaarde: we gaan ook zoiets regelen voor politici.

Wat zeg je Eddy en Fatma ? Dan toch maar even niet ?

Dat dac ht ik al !!
Ad de Jong / secretaris
Allereerst constateer ik dat de rechtspositie van de bestuurder in Nederland, in principe beter( duurder) is geregeld dan die van de ambtenaar.



Indien men vindt dat door de "goede" rechtspositieregeling van de ambtenaar men minder goed in staat is om hem/haar in deze te ontslaan, dan zou ik willen adviseren om te kijken naar onze Oosterburen. Hier kent men een tweetal type ambtenaren. Daarbij kijkt men niet alleen naar het onderdeel van de Overheid waar men werkzaam is (politie, gemeente etc.), maar meer nog naar het niveau c.q de functie die men vervult.

Kortom ambtenaren die op tactisch en strategisch niveau werken, dicht tegen het bestuur, kennen een steviger rechtspositie. Deze zal ook i.h.k.v integritei, rechtmatigheid, betouwbaarheid etc een gemotiveerd" nee" kunnen/ moeten zeggen tegen een bestuur(der). Zonder daarbij direct over zijn baan in te moeten zitten.

Het operationeel ambtelijke niveau in Duitsland kent qua rechtspositie echter meer de vergelijking met die van het bedrijfsleven.



Indien door het wegvallen van de scheidslijnen op de arbeidsmarkt tussen de ambtenaar en werknemers de arbeidsmobiliteit zal toenemen, dan hoop ik niet dat dit een eenrichtingsverkeer zal opleveren. De komende 10 jaar staan we toch al voor een vervangingsvraag van boven de 50%,laat staan dat dit nog hoger wordt !

Of is in deze de oplossing dat we meer ZZP-ers gaan contracteren. Of wel de "draaideur "ambtenaar met een marktconforme betaling, die geen eindverantwoordelijkheid draagt.

Overigens ben ik wel positief over de ZZP-er als zodanig, maar ben ik tegen het beeld dat we daar in de toekomst grotendeels van afhankelijk zullen worden.

Kortom, ten aanzien van dit vraagstuk dient men zich niet te laten leiden door onderbuikgevoelens maar zal men terdege een visie op het functioneren van de overheid moeten hebben. Zo niet dan zal snel blijken dat de maatregelen die men nu voornemens is te nemen ook averechts kunnen uitwerken. Deze zouden weleens groter kunnen zijn dan het knelpunt die men nu ervaart en voor de buhne probeert op te lossen!
Niels
Ha Jan, daar kunnen we elkaar wel vinden.

Let wel dat een groot deel van het niet kunnen doorstromen naar betere (en beter betaalde) functies ook komt doordat met ja-ren op dezelfde positie zit en niet doorstroomt naar andere organisaties. Op gegeven moment zit het dan van boven tot onder vast natuurlijk.



Ik ben het ook met je eens dat zeker in de top en de specialistische kennisfuncties (ingenieurs en register accountants, controllors, wat je al noemt) de inkomens niet markt conform zijn, maar er (ver) onder. Ik denk echter dat 90% van de functies (zo niet meer) marktconform over er boven werkt.
Niels
Ad: Hulde voor de reactie.

Ik heb me altijd al afgevraagd waarom elke ambtenaar een beschermde status zou moeten genieten (bijvoorbeeld een systeembeheerder of financieel controller). Blijkbaar is er in Duitsland wel goed over nagedacht.



M.i. is het belangrijkste dat de overheid moet doen is dynamiek terug krijgen in haar personeelsbestand. Dat is de belangrijkste reden waarom mensen nu afhaken. Daarmee wordt ze vanzelf weer een aantrekkelijke werkgever.
Ravenzwaai
Waar ik me over verbaas is dat de reacties gaan over de inhoud van het wetsvoorstel. Ik maak me primair veel meer zorgen over de manier waarop deze politici handelen. In de Gemeentewet is vastgelegd dat de overheid niet eenzijdig zaken kan aanpassen zonder overleg met vakbonden. Dit omdat de overheid werknemer en wetgever is, en dus gewaakt moet worden voor misbruik van deze machtspositie als wetgever. En dat is nu exact wat gebeurt. Door het schrappen van de overlegvereiste proberen deze polititci in de rol werkgerver misbruik te maken van hun macht als wetgever. Als er ooit een voorbeeld was van schending van integriteit, is dit het wel. Ik ben hoogst verbaasd dat niemand zich daar over opwindt.
Boris
Elco, Uitstekend punt waar ik zelf nog niet opgekomen was. Waarom verbaasd het mij niet dat een deel van de Tweede Kamerleden het niveau gewoon niet hebben om goed te kunnen functioneren?
Advertentie