Advertentie
carrière / Nieuws

Kortere werkweek leidt in VK tot fors minder ziekmeldingen

Kabinet: ‘Vermindering aantal uren zal vaak direct leiden tot minder zorg, onderwijs of opvang, en mogelijk tot een grotere werkdruk.’

27 augustus 2023
Vierdaagse werkweek leidt tot minder ziekmeldingen

Een proef in het Verenigd Koninkrijk om vier in plaats van vijf dagen te werken leverde positieve gezondheidseffecten op, als minder stress en een veel lager ziekteverzuim. Minister Van Gennip heeft de resultaten ‘met veel interesse’ bekeken, maar ziet weinig in één-op-één toepassing ervan in Nederland.

Lid van de Rekenkamer

Gemeente Zaltbommel
Lid van de Rekenkamer

Senior Financieel Adviseur

JS Consultancy
Senior Financieel Adviseur

Volledige doorbetaling

In het Verenigd Koninkrijk werd van juni tot december 2022 onder 61 bedrijven een proef uitgevoerd met een vierdaagse werkweek. Het experiment kende twee centrale voorwaarden: het loon moest volledig worden doorbetaald, en medewerkers kregen een significante vermindering van het aantal uur dat ze werkten – in de meeste gevallen van 40 naar 32 uur.

Burn-out

De gezondheidseffecten waren volgens de onderzoekers positief: 39 procent van de werknemers had minder last van stress en het aantal werknemers dat last had van burn-out klachten daalde met ruim 70 procent. Ook hadden medewerkers minder last van angst, vermoeidheid en slaapproblemen. Het ziekteverzuim was gedurende de proef van zes maanden gemiddeld zo’n 65 procent lager. Ook nam het aantal personeelsleden dat ontslag af met ongeveer 57 procent. De productiviteit en omzet bleven stabiel tijdens de proef.  Intussen hebben 18 van de 61 bedrijven naar aanleiding van het experiment besloten de vierdaagse werkweek structureel in te voeren.

Minder zorg

Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid stelt in een reactie het rapport met veel interesse te hebben bestudeerd en is onder de indruk van de positieve resultaten. ‘Wanneer dat, zoals bij veel van deze bedrijven, leidt tot een stabiele productiviteit en positieve gezondheidsaspecten, kan de vierdaagse werkweek een interessant model zijn’, aldus de CDA-bewindsvrouw. Maar ze voegt er direct aan toe dat de uitkomsten van het onderzoek niet zonder meer zijn te generaliseren naar alle bedrijven en organisaties. ‘Publieke sectoren als de zorg en het onderwijs waren bijvoorbeeld niet vertegenwoordigd. Deze sectoren hebben te maken met grote maatschappelijke opgaven en met stevige tekorten. En het is juist voor publieke sectoren vaak de vraag of met minder uren evenveel ‘produceren’ wel een realistische verwachting is’, aldus de minister in de kabinetsreactie op het Britse onderzoek. ‘Vaak zal vermindering van het aantal uren direct leiden tot minder zorg, onderwijs of opvang, en mogelijk tot een grotere werkdruk.’

Deeltijd

Bovendien wijst ze op de verschillen tussen het VK en Nederland, met name het gegeven dat in ons land al door bijna de helft van alle werkenden in deeltijd wordt gewerkt, waar in het VK de 40-urige werkweek vrijwel standaard is. Daarnaast bedraagt de gemiddelde werkweek in Nederland volgens haar 31 uur. Mede vanwege de bestaande deeltijdcultuur zullen de effecten van een vierdaagse werkweek in ons land waarschijnlijk minder groot zijn, zo schrijft Van Gennip aan de Tweede Kamer.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hielco Wiersma
Werktijdverkorting is alleen een oplossing bij een hoge(re) werkloosheid. Dit is in zijn algemeenheid in ons land niet aan de orde. Daarvoor is de huidige vraag naar arbeid te groot. Hooguit in zéér incidentele situaties is dit instrument op dit moment bij bedrijven (tijdelijk) toepasbaar.
Advertentie