Advertentie
carrière / Nieuws

KvK helpt ambtenaar eigen bedrijf beginnen

Veel groter kan de stap niet zijn: van ambtenaar naar ondernemer. Toch ziet de Kamer van Koophandel Midden-Nederland er toekomst in en organiseert een speciale starterscursus voor ambtenaren.

23 februari 2012

Veel groter kan de stap niet zijn: van ambtenaar naar ondernemer. Toch ziet de Kamer van Koophandel Midden-Nederland er toekomst in en organiseert een speciale starterscursus voor ambtenaren.

Eigen bedrijf

Het kabinet gaat fors bezuinigen op de ambtelijke organisatie. Zowel bij de centrale als decentrale overheid verdwijnen de komende jaren veel banen. Een van de mogelijkheden voor ambtenaren die hun baan verliezen, is een eigen bedrijf beginnen. ‘Maar voor jezelf beginnen, is een grote stap. Zeker voor ambtenaren’, aldus ondernemersadviseur Robert Barendse van de KvK.

Nieuwe banen

Vandaar dat de KvK speciaal voor deze doelgroep een kostenloze voorlichtingsbijeenkomst opzet in Utrecht. Op 19 maart is er een aangepast programma met gastsprekers die uit eigen ervaring vertellen hoe het is om een bedrijf te beginnen. Barendse gokt in eerste instantie op vijftig tot honderd belangstellenden. ‘Je hoeft de krant maar open te slaan om te zien dat er overal ambtenaren uit moeten: bij de gemeenten, bij de Voedsel- en Warenautoriteit, bij de Kamers van Koophandel. Die mensen zoeken allemaal nieuwe banen. Hun toekomst kan evengoed in het ondernemerschap liggen’, zegt hij.

Mentaal

Als gezegd, die stap is groot. ‘Ik zeg het even zwart/wit: je hebt als ondernemer geen drie lagen meer boven je die afzegenen wat je doet. Als ondernemer sta je er alleen voor. Het niet langer in loondienst zijn, betekent iets voor jezelf en voor thuis’, aldus Barendse. ‘De mentale verandering is enorm.’

Eén van de grootste uitdagingen voor de startende ondernemer is volgens hem hoe klanten te werven en te behouden. Een gastspreker zal  ingaan op onder andere dit facet.

Droom

Op voorhand is volgens Barendse niet te zeggen welk type onderneming het best past bij een voormalig ambtenaar. ‘Natuurlijk, adviseur of consultant. Maar het kan ook iets totaal anders zijn: die droom die je al jarenlang had. Leeftijd maakt niet uit. Je bent nooit te oud om ondernemer te worden’, zegt hij.

Behalve gastsprekers als oud-ambtenaar Claudia Broeke is er op 19 maart een informatiemarkt met stands van onder andere een accountant, een bank, het UWV, de Belastingdienst en de Kamer van Koophandel.

Aanmelden voor de startersavond kan via www.kvk.nl/ietsvooru.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Heike / ambtenaar
"veel groter kan de stap niet zijn" is wel erg suggestief; alsof ambtenaren slaafse types zijn die alleen maar wat doen als hen dat gezegd wordt, en ook niet meer dan dat. Bovendien is deze stap voor een niet-ambtenaar even groot.

Ik voorzie een grote toekomst voor de ondernemende ambtenaar; nu is er een ontslaggolf maar even geduld en diezelfde overheden huren je straks in voor vele malen het salaris wat je nu krijgt.
Ron / adviseur
Zoemzoem geeft precies het probleem aan van de "ondernemende" ambtenaar. Kennelijk focust een dergelijke ambtenaar, volgens hem, zich maar op één doel, n.l. voor meer geld ingehuurd worden door z'n oude werkgever!

H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Afslanking van de publieke sector is noodzakelijk, met name ook om het toekomstige tekort aan arbeidskrachten in de private sector aan te vullen. Dat betekent ook dat de publieke sector slimmer zal moeten gaan werken (herstructuren van de organisatiestructuur, OZB heffen via inkomstenbelasting, motorrijtuigenbelasting via benzine regelen, overbodige regels dumpen e.d.). Alleen dan is afslanken mogelijk. Op zichzelf speelt de KvK slim in op deze nieuw te bereiken situatie.

Het inhuren van externe adviseurs voor kortlopende projecten (3 tot 12 maanden) blijft altijd noodzakelijk.
Ton Terpstra / Beleidsadviseur
'Veel groter kan de stap niet zijn', hoe zo? Deze uitspraak zegt meer iets over de de journalist die dit stukje geschreven heeft dan over de capaciteiten van ambtenaren om een eigen bedrijf te starten. Er zijn legio ambtenaren die de overstap maken naar een eigen bedrijf(je). Kom eens met een artikel waarin onderzocht wordt hoeveel ambtenaren jaarlijks de overstap maken en dan hebben we het er weer over.
martijn / ondernemer/oud-ambtenaar
Hoewel het artikel wellicht suggestief kan zijn, raakt het zeker de praktijk. De meeste ambtenaren zijn het nog altijd niet gewend om commercieel te denken en werken. Door een eigen bedrijf te starten wordt je hierin heel snel opgeleid. Ik heb daarna met diverse ex-ambtenaren gewerkt en telkens geconstateerd dat de stap naar ondernemerschap heel groot is. Ondernemen is echt heel wat anders dan bijvoorbeeld projectgericht werken. Een ambtenaar heeft wellicht zeggenschap over een gelimiteerd project-budget en denkt dat ie daarmee ervaring opdoet als ondernemer. dat is gewoonweg NIET zo! Een ambtenaar (maar dat geldt ook voor elk eandere werknemer in loondienst) heeft normaliter geen zorgen over de maandelijkse bedrijfsinkomsten - en uitgaven, de belasting, de huur, de BTW, de administratie, de facturatie. En wat dacht je van ACQUISITIE. In het bedrijfsleven zul je (zeker in deze tijd) je enorm moeten inspannen om opdrachten binnen te spelen. Als ambtenaar ligt dat HEEEEEL anders. Hoewel ik uiteraard niet direct op concurrentie in de markt zit te wachten ;-) denk ik dat het heel goed is dat KVK dit initiatief neemt! succes aan iedereen die deze stap maakt. Ik heb er in elk geval nooit spijt van gehad!
Advertentie