Vakbondsleden stemmen in met cao gemeenten
Het principeakkoord cao gemeenten valt in goede aarde bij vakbondsleden. Van de leden van FNV Overheid die een stem hebben uitgebracht heeft 86 procent ermee ingestemd. Vakbond CNV laat weten dat 85 procent van de in totaal 1631 stemmers voor het akkoord is. Ook 90 procent van de FDO-MHA-leden die hebben gestemd zijn akkoord.
Het principeakkoord cao gemeenten valt in goede aarde bij vakbondsleden. Van de leden van FNV Overheid die een stem hebben uitgebracht heeft 86 procent ermee ingestemd. Vakbond CNV Overheid laat weten dat 85 procent van de in totaal 1631 stemmers voor het akkoord is. Ook 90 procent van de FDO-MHA-leden die hebben gestemd zijn akkoord.
14 euro minimumloon
‘Met deze uitslag zijn we zeker wel tevreden’, aldus FNV-woordvoerder Yvette de Vries. ‘We hadden wel verwacht dat de leden voor zouden stemmen, ze vinden het geen verkeerde cao. Met name die 14 euro minimumloon lijkt daarbij belangrijk te zijn. Zeker nu het aanstaande kabinet niet verder wil gaan dan paar centen erbij.’ Vakbond CNV Overheid laat weten dat ook de reacties van de tegenstemmers mee zullen worden genomen 'voor nu en/of de volgende ronde'. 'Voor de zomer willen we onze inzet voor de volgende ronde rond hebben. Vanaf het voorjaar zullen we hiervoor met de mensen in de sector het gesprek aangaan', laat onderhandelaar Juan Schot weten.
Kritische opmerkingen
Ook 90 procent van de leden van FDO-MHA, die aangesloten zijn bij de Centrale Middelbare en Hogere Functionarissen (CMHF), die hebben gestemd (15 procent van het totaal) zijn positief over het bereikte principeakkoord, laat secretaris Wim Plug weten, 'maar wel met kritische opmerkingen'. Hij vat het heel kort samen: de kosten stijgen sneller dan het salaris en voor postactieven levert dit resultaat door het in verleden loslaten van koppelingen niets op.
Bonus
De vakbonden FNV Overheid, CNV Overheid en FDO-MHA en de werkgevers VNG en WSGO sloten begin november een principeakkoord voor een nieuwe cao gemeenten. Daarin staat dat gemeenteambtenaren er 1,5 procent bij krijgen per 1 december 2021 en 2,4 procent per 1 april 2022. De cao loopt tot 1 januari 2023. Opvallend daarbij is de ‘bonus’ van 1200 euro bruto naar rato dienstverband die in de loop van 2022 (eenmalig) wordt uitgekeerd.
Nog niet definitief
De vakbonden hebben het principeakkoord met een positief advies voorgelegd aan hun leden die er van 22 november tot en met 19 december over konden stemmen. De FNV is de eerste die met de uitslag naar buiten treedt, CNV volgde later vanmiddag. Na de ledenraadplegingen van de afzonderlijke partijen en bekrachtiging door de besturen wordt het akkoord pas op zijn vroegst definitief op 27 januari 2022, want dan is de vergadering van het VNG-bestuur.
Reacties: 17
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Die vakbonden zitter er puur voor zich zelf en hun goud gerande regelingen. Jammer dat ik maar één keer kon opzeggen.
Nog schandaliger is natuurlijk dat dit het bod was van onze werkgever, zie hiermee zogenaamd zijn waardering mee laat zien! Om te janken!
op naar de CAO van 2023!
Brugdagen, 5 mei en Hemelvaartsdag vervallen en worden nu verplicht aangewezen uit de 6 'extra' dagen die de meeste ambtenaren op basis van leeftijd al hebben.
Ook ontbreekt bij dit bod de prijskostencompensatie..
(3,9% loonstijging in twee jaar en alleen in 2021 als 5% inflatie)
De € 14 is leuk voor de bühne. De toeslagen van de medewerkers worden door hoger loon verminderd per saldo schiet er weinig over voor de enkeling die in deze lager loonschaal valt.
@Henk
Je kan wel een eigen organisatie/ clubje beginnen maar dat zal op niets uitlopen zolang er meelopers zijn zoals de FNV, een bejaarden club, die niet nadenken mar overal mee instemmen.
Zelf denk ik dat er veel meer bereikt kan worden in het stemhokje. Stem dus vooral geen VVD, D66 en CDA. De overige partijen zijn overigens niet veel beter en komen niet verder dan de 'slechte' lonen in het onderwijs. Als gemeente ambtenaar wil ik overigens wel ruilen met deze slechte lonen inclusief bijbehorende vakantie. (de rekentoets is wat dat betreft geen probleem)
Ik weet niet welke berekeningen jij maakt, maar 14 euro per uur levert uiteindelijk meer op dan toeslagen bij 10.8 euro per uur. Bij 14 euro per uur krijg je nog steeds zorgtoeslag. Zelfs als het uitkomt op een klein plusje of hetzelfde bedrag, dan scheelt het men veel regelwerk met belastingdienst. Dat scheelt kopzorg en levert meer rust op. Jij hebt zeker nooit zulke situaties meegemaakt en het blijkt. Ik wel.