Ambtenaar grote stad steeds vaker en langer ziek
Het ziekteverzuim bij gemeenten daalt, maar ligt nog altijd hoger dan het landelijke gemiddelde.
In de meeste gemeenten daalt het ziekteverzuim onder gemeenteambtenaren, behalve in de vier grote steden: daar bedraagt het verzuimpercentage inmiddels 7,4 procent.
Extra meting
Dat blijkt uit in opdracht van A&O fonds Gemeenten uitgevoerd onderzoek in de eerste helft van 2023. Het betreft een extra meting die werd gedaan omdat het ziekteverzuim in de sector in 2022 historisch hoog was. Het totale verzuimpercentage in de gemeentelijke sector blijkt in de eerste zes maanden van dit jaar ten opzichte van eerste halfjaar 2022 te zijn gedaald van 6,7 naar 6,3 procent.
In de rest van Nederland was in diezelfde periode sprake van een vergelijkbare afname. Het landelijke ziekteverzuim daalde van 5,9 procent in het eerste halfjaar 2022 naar 5,4 procent in het eerste halfjaar 2023. Het ziekteverzuim bij gemeenten ligt, ondanks de daling, nog altijd hoger dan het landelijke gemiddelde en ook hoger dan het landelijk ziekteverzuimpercentage in het openbaar bestuur. Dat lag in eerste halfjaar 2023 op 6,1 procent.
G4
Dat het ziekteverzuim in gemeenteland niet verder daalde, ligt blijkens het onderzoek van ABF vooral aan de vier grote steden. In Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en Den Haag nam het totale verzuim in het eerste halfjaar van 2023 toe van 7,3 naar 7,4 procent, vergeleken met de eerste helft van 2022. In de kleinste gemeentegrootte klasse (tot 20.000 inwoners) is het verzuim gelijk gebleven (5,9 procent) en in de andere gemeentegrootteklassen daalde het.
Lang verzuim
Wat de onderzoekers opvalt in de opbouw naar verzuimduurklasse is dat alleen het aandeel lang verzuim – langer dan 43 dagen – is toegenomen. En dat komt dan opnieuw door de stijging in de G4 van 3,6 procent in het eerste halfjaar van 2022 naar 4,4 procent in het eerste halfjaar van 2023. De meest genoemde oorzaak van het (extra) lange ziekteverzuim is werkdruk en stress, zo gaven bedrijfsartsen desgevraagd aan. In 2022 werd dat nog samen met fysieke en fysiologische aandoeningen als belangrijkste oorzaak genoemd. In het eerste helft van dit jaar staat de combinatie van werkdruk en stress alleen boven aan.
Privé omstandigheden
Na werkdruk en stress volgen fysieke en fysiologische aandoeningen als oorzaak. Privé omstandigheden, andere psychische klachten en corona gerelateerde ziekten maken de top 5 compleet. Wat als belangrijkste oorzaak wordt aangegeven, verschilt overigens per gemeenteklasse. In gemeenten met minder dan 20.000 inwoners grootteklasse worden vaker privé omstandigheden en corona gerelateerde ziekten het meest genoemd, terwijl dat in de grotere gemeentegrootteklasse werkdruk en stress is.
Oorzaken ziekteverzuim
Werkdruk en stress 61%
Fysieke en fysiologische aandoeningen 58%
Privé omstandigheden 48%
Andere psychische klachten 42%
Corona gerelateerde ziekten zoals long-covid / post-covid 19%
Organisatieveranderingen/reorganisaties/inkrimpingen 6%
Arbeidsomstandigheden/werkplekinrichting 3%
Pestgedrag en discriminatie 1%
Beroepsziekten 1%
Bedrijfsongevallen 0%
Als gevolg van agressie/geweld 0%
Anders 11%
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.