Advertentie
carrière / Nieuws

Stembureau gewild plekje onder gemeenteambtenaren

Werken onder werktijd en nog een leuke vergoeding, Veel gemeenteambtenaren bemensen traditioneel weer de stembureau in het land. Niet alleen voor de (kleine) vergoeding, maar ook voor de eer en om de kans te grijpen de bevolking weer eens van dichtbij te bekijken.

14 maart 2017

Aan de vooravond van de Tweede Kamerverkiezingen leggen de gemeenten de laatste hand aan het opzetten en inrichten van de stemlokalen. Traditioneel melden zich altijd veel gemeenteambtenaren voor de functie van stembureaumedewerker of stemmenteller. Velen vinden het mooi een steentje bij te dragen aan de uitvoering van de democratie. Voordeel is dat de ambtenaren het onder werktijd mogen doen. En bij sommige gemeenten is het extra zakcentje uiteraard ook mooi meegenomen.

Recht op vergoeding
Gemeenten mogen zelf weten hoeveel presentiegeld ze de medewerkers van de stemlokalen uitkeren, dat is niet wettelijk geregeld. Wel is duidelijk dat ambtenaren, wanneer ze in hun eigen gemeente zitting nemen, de klus gewoon tijdens hun werktijd kunnen doen. Mochten ze dit in een andere gemeente doen, dan moet er verlof worden opgenomen. In dit geval heeft de ambtenaar recht op een vergoeding.
 
18-urige werkdag

De stembureaumedewerkers in Groningen krijgen 150 euro vergoeding voor een dag. ‘En dat is een hele lange dag’, benadrukt de projectleider. ‘We beginnen al om 6.45 uur en de stemlokalen sluiten om 21.00 uur. Maar dan moet er nog geteld worden, en het zijn hele grote stembiljetten dit keer dus het duurt langer dan normaal. Medewerkers zijn dus zo’n 17 à 18 uur in touw’, vertelt hij. ‘Maar ze krijgen natuurlijk wel voldoende pauze tussendoor’. De hoogte van de vergoeding verschilt van gemeente tot gemeente. Zo weet de projectleider te vertellen dat de mensen in de naburige gemeente Ten Boer slechts 60 euro voor een dag in het stemlokaal krijgt.

Stemmentellers 

Omdat er een hoge opkomst wordt verwacht, heeft Van Dijken zijn best moeten doen om voldoende personeel te vinden, vooral voor de functie van stemmenteller. ‘We hebben geworven onder studenten van de Rijksuniversiteit Groningen en de Hanzehogeschool’, legt hij uit. ‘Er zijn genoeg studenten die het een leuke ervaring vinden, en soms heeft het ook nog raakvlakken met hun studie. De tellers hoeven pas vanaf 21.00 uur te werken, meestal tot een uur of 00.00 en ze krijgen er 50 euro voor.’

150 ambtenaren
In de gemeente Groningen hebben zich zo’n 150 ambtenaren aangemeld om in de stembureaus te werken. ‘Ons streven is altijd om in elk stembureau minimaal één gemeenteambtenaar te hebben, bij voorkeur als voorzitter’, vertelt Jan van Dijken, projectleider verkiezingen. ‘Voor de rest zijn de medewerkers een goede afspiegeling van de bevolking, Stemmen is ook hier echt voor en door het volk.’

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Jan
Er zijn nog genoeg gemeenten waar ambtenaren als zij zitting nemen in een stembureau in de gemeente waar zij werken, toch een verlofdag moeten opnemen. Want zij verdienen dan immers het gigantische loon van nog geen tientje per uur extra....
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
als aanvulling op Jan: naar een aparte vergoeding voor gemaakte reiskosten of een lunchvergoeding kan men fluiten. Je moet het dus doen voor de sfeer, maar niet voor de vergoeding, want die is dus niet noemenswaardig!
J. de Groot / adviseur DSD bij een grote gemeente
Onder werktijd is een relatief begrip: de stembureaus zijn tot 21.00 uur open en daarna gaan we de stemmen tellen. Dit jaar zijn we bij de instructie gewaarschuwd dat het laat kan worden. En na het afleveren van de getelde stemmen is er op het gemeentehuis nog een grote groep medewerkers tot diep in de nacht bezig om alles in goede banen te leiden. Dus dat ambtenaren dit onder werktijd kunnen doen lijkt me een eufemisme.
anneke / lezer
zo sneu vind ik de gemeenteambtenaren op het stembureau nu ook weer niet. Ieder ander moet er een vrije dag voor opnemen en moet het financieel gezien dus alleen doen met de vergoeding. Als ambtenaren werkelijk wat voor de democratie willen doen, zouden ze het op een vrije dag moeten doen. Tijdens werktijd heeft voor mij een wat vervelende bijsmaak. Oneerlijk naar de andere stembureauleden, maar ook riekend naar concentratie van publieke taken in deze beroepsgroep.
Leo / uitvoering
In onze gemeente moeten de ambtenaren een vrije dag opnemen en krijgen een uitkering (van 06:15 uur tot hoe laat weten we nooit) van € 135,00 netto. HOERA voor de democratie
Anoniem
@anneke nusselder: in de gemeenten waarvan ik het weet, krijgen de gemeente-ambtenaren een minder hoge vergoeding voor hun stembureaulidmaatschap dan andere stembureauleden, dus dat trekt zich echt wel recht. Bijv. gemeente-ambtenaar 150 vergoeding, iemand anders op dat zelfde stembureau 250 vergoeding.



En even terzijde: mensen MOETEN niet persé op een stembureau gaan zitten, hè? Dat is een vrije keuze. Geldt voor gemeente-ambtenaren èn andere stembureauleden. Als het niet bevalt: lekker laten!
Theo / interne controller
Hier geldt ook een beetje marktwerking. Wie uit idealisme voor een paar stuivers per uur wil werken, moet dat vooral doen. Als er te weinig bekwame mensen zijn om het verantwoordelijke werk te doen, gaat de vergoeding vanzelf omhoog.
Kat / ambtenaar
@anneke nusselder: In mijn gemeente is het een verplicht onderdeel van ons werk, dus logisch dat we dat dan ook in werktijd doen.

Advertentie