'Boventallige ambtenaren moeten sneeuw scheppen'
De PvdA-fractie wil dat het college boventallige ambtenaren oproept om mee te helpen stoepen sneeuwvrij te maken.
Hoewel de Rotterdamse milieudienst Roteb het klokje rond werkt om de stad begaanbaar te houden, is er tegen de sneeuwval bijna niet op te vegen. Vandaar dat wethouder Florijn een appel heeft gedaan op bijstandsgerechtigden om vrijwillig de sneeuwschuiver ter hand te nemen. Pvda-fractievoorzitter Richard Moti gaat een stapje verder. Hij wil dat ook de honderden gemeenteambtenaren die boventallig zijn stoepen sneeuwvrij gaan maken.
Elke dag solliciteren
Er zijn momenteel 1300 gemeenteambtenaren die van werk zijn vrijgesteld, zij vallen onder het sociaal plan. Ze behouden twee jaar lang hun salaris maar moeten daarvoor wel elke dag naar kantoor komen om naar werk te zoeken en te solliciteren. ‘Die mensen hebben ooit gekozen voor een baan in dienst van de gemeenschap, zij zullen vast willen helpen met deze sneeuwoverlast, het is ten slotte een maatschappelijke probleem,’ denkt Moti.
Kantoorpersoneel
Juridisch gezien kunnen de ambtenaren niet gedwongen worden, het kan alleen op basis van vrijwilligheid. Daarom hoopt de fractievoorzitter ook dat de formele werkgever van de ‘werkloze’ ambtenaren, het college, een oproep doet om te helpen. Het gaat overigens om een zeer gemêleerd gezelschap vertelt Richard Moti, ‘Van alles wat. Kantoorpersoneel, buitendienstfuncties en een heleboel ambtenaren met een ingenieursachtergrond. Er wordt niets meer gebouwd, dus er valt voor hen ook niets meer te tekenen.’
Ambtenaren aan lijst koppelen
De plekken waar de nood van het vegen het hoogst is, zijn al bekend aldus Moti. ‘Het is alleen nog een kwestie van de ambtenaren aan de lijst met locaties te koppelen. Een uurtje vegen en dan is een gebouw wel weer begaanbaar. Het kan denk ik ook heel leuk zijn, het is weer even wat anders dan op kantoor.’
Reacties: 25
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En dan het probleem van die "boventalligen". Door reorganisaties moeten een paar 25% meer presteren wat zelden lukt. En 1 op de 4 wordt boventallig, door de gemeente betaald en doet niks. Resultaat is meer kosten en minder prestaties. Het lost zich alleen op door het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Zelden worden reorganisaties gemonitord op prestaties en kosten. Dat zou meer moeten gebeuren want daar leer je van. En de luchtballonnetjes van Florijn en Moti kun je niks mee. Leuk om te scoren maar het helpt geen zier. Wees blij dat het een keer winter is, zeur niet zo.
Bij de organisatie waar ik werk hebben we door de crises afscheid moeten nemen van mensen en dat is niet gebeurt met regelingen waar men nog twee jaar lang betaald krijgt dat geld is er domweg ook niet. Daarnaast is het heel normaal dat mensen die even niets te doen hadden maar nog wel in dienst zijn zaken doen waarvoor ze nooit zijn aangenomen maar waarmee ze de organisatie nog wel kunnen helpen en dan heb ik het over werk in de lijn van het sneeuwscheppen zoals enveloppen plakken van een mailing die de deur uit moet of het opruimen van het archief. Volgens mij wil elk mens zich nuttig maken en iets doen voor zijn of haar inkomen maar ambtenaren voelen zich daar blijkbaar te goed voor.
Verandering begint bij jezelf dus beste ambtenaar kijk eens in de spiegel of koop er er 1!
Ik weet zeker dat als deze laatste groep flink aan het werk wordt gezet, er voor de eerste groep al geen sneeuw meer over is.