Advertentie
carrière / Nieuws

Rechtbank akkoord met ‘deal’ over omkopingzaak Alphen aan den Rijn

De aannemer gaf de omkoopraktijken toe en de deal met het OM werd overgenomen door de rechtbank.

09 maart 2023
Gemeentehuis van Alphen aan den Rijn
Gemeentehuis van Alphen aan den RijnShutterstock

De aannemer fêteerde een projectleider en een toezichthouder van de gemeente Alphen aan den Rijn met gratis lunches, de aanleg van een dure tuin, wedstrijden van Ajax, en betaalde hen ook tienduizenden euro’s aan smeergeld. Nadat de omkopingspraktijken waren uitgekomen, sloot hij een deal met het Openbaar Ministerie. Die is nu overgenomen door de rechtbank.

Projectleider Magicplan

JS Consultancy
Projectleider Magicplan

Projectleider Uitvoeringsagenda onderwijskwaliteit

JS Consultancy
Projectleider Uitvoeringsagenda onderwijskwaliteit

Bekentenis

De deal hield in dat Nicolaas van W. (67), een wegenbouwer uit Bodegraven, de omkopingspraktijken bekende. Het Openbaar Ministerie eiste, als tegenprestatie, geen onvoorwaardelijke celstraf tegen de ondernemer. De officier van justitie zou alleen een voorwaardelijke celstraf van zes maanden vorderen, een werkstraf van 240 uur, en een geldboete van 147 duizend euro. Verder moest de man beloven dat hij de gemeente Alphen, als benadeelde partij, een half miljoen euro schadevergoeding zou betalen.

Smeergeld

De aannemer gaf toe dat hij de projectleider van Alphen vanaf 2013 ruim zestigduizend aan smeergeld betaald had. Verder bekende de aannemer dat hij de aanleg van een nieuwe tuin, met een waarde van 128 duizend, voor de ambtenaar bekostigde. Ook trakteerde hij de man op lunches in een restaurant in Reeuwijk en wedstrijdbezoeken aan Ajax. De projectleider ging over de aanbesteding van klussen bij de gemeente Alphen. Volgens de aannemer kreeg hij van hem informatie over de prijzen die andere aannemers vroegen voor werk, zodat Van W. met de goedkoopste inschrijving kon komen.

Toezichthouder

De aannemer bekende ook een toezichthouder van de gemeente Alphen omgekocht te hebben. Hij zou de ambtenaar maandelijks een contant bedrag van ongeveer 1500 euro betaald hebben, oplopend tot een bedrag van twintigduizend euro. Daarnaast betaalde hij de man vierduizend dollar voor een trip door de VS. Als tegenprestatie kreeg de wegenbouwer kleine onderhoudsklussen van de toezichthouder toegewezen, waarvoor hij meerwerk kon factureren dat in werkelijkheid nooit zou zijn uitgevoerd.

Procesafspraken

Volgens het Openbaar Ministerie zou de aannemer krachtens de eigen richtlijnen eigenlijk een celstraf van 12 maanden moeten uitzitten voor de omkooppraktijken. Omdat hij echter schuldbewust was, en meewerkte met het strafrechtelijk onderzoek, maakte het OM 'procesafspraken' met de aannemer.

De Haagse rechtbank moest beslissen of ze de overeenkomst, met de afgesproken strafmodaliteit, zou overnemen. Dat heeft ze in haar uitspraak nu gedaan.

De betrokken ambtenaren zouden de omkoping ontkennen. Met hen heeft het OM geen overeenkomst gesloten.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Ziehier de uitspraak:
https://www.recht.nl/rechtspraak/uitspraak/?ecli=NL:RBDHA:2023:2795 Frappant is dat de 2 omgekochte ambtenaren die in het verdict als "benadeelde 1 en 2" worden benoemd, dat moet natuurlijk bevoordeelde 1 en 2 zijn :-) . Hoe zou het met deze medeschuldigen zijn afgelopen die maling hadden aan hun ambtseed en hun werkgever - de gemeente - benadeeld hebben?
Advertentie