Advertentie
carrière / Nieuws

EP: recht op offline voor werknemers

Het Europees Parlement wil dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.

28 januari 2021
burn-out-stress.jpg

Burn-outs, depressie en andere narigheden krijg je door altijd voor je werk online en bereikbaar te moeten zijn. Het Europees Parlement wil daarom dat er Europese regelgeving komt om het recht op offline zijn mogelijk te maken.

Dat probleem groeit ook door het thuiswerken tijdens de pandemie. Onderzoek van Eurofound uit juli 2020 wijst uit dat mensen die thuis werken tweemaal zo vaak het maximum van 48 uur overschrijden. 30 procent van de thuiswerkers werkt dagelijks of meerdere keren per week over, tegen 5 procent van de mensen die op kantoor werken.

Italië voorop
Die last moet volgens de sociaal-democratische Europarlementariër Alex Agius Saliba uit Malta, die de zaak aanzwengelde, vermeden worden. Altijd online leidt tot kwalen en is volgens hem dus digitale obesitas. Volgens hem moet er maatwerk komen voor sectoren en lidstaten om het recht op offline te zijn in te richten. In de helft van de EU-lidstaten is het onderwerp in discussie – Italië, Spanje en Frankrijk troffen al maatregelen.

Verzet werkgevers
Het wetgevend initiatief leidt tot oppositie van de werkgevers in Brussel. De Europese werkgeverskoepel Business Europe heeft volgens Agius Saliba iedere Europarlementariër een mail gestuurd met het verzoek het initiatief tegen te houden. Europarlementariër Agnes Jongerius (PvdA) vindt die mail stuitend. ‘Wat de werkgevers daarmee eigenlijk zeggen, is dat ze graag willen dat de situatie waarin werknemers maar gratis overwerken, blijft voortduren.’ Uiteindelijk was er een ruime meerderheid in het parlement voor het standpunt.

Eurocommissaris Schmit (banen en sociale rechtvaardigheid) erkent het maatschappelijk probleem ook. Hij meldde in het Europees Parlement in Brussel dat het offlinerecht de eerste verantwoordelijkheid is van de sociale partners. Het verdrag van de werking van de Europese Unie geeft ook de Europese Commissie de plicht partners te consulteren en de Commissie staat klaar om het debat aan te jagen.

Gemeente cao
FNV-vicevoorzitter Kitty Jong vindt de wind in de rug vanuit Brussel welkom, ‘om hier de discussie op gang te helpen.’ Zij vindt dat het in Nederland in de cao’s moet worden geregeld, dus door sociale partners. Jong: ‘Dat is de weg waarop het tot op heden het snelste kon. Wij vinden het recht om offline te zijn, heel belangrijk.’ In Nederland is het in drie sectoren geregeld: in de jeugdzorg-cao, de cao gehandicaptenzorg en in de cao voor verpleeghuizen, verzorgingshuizen en de thuiszorg. ‘In de gemeente cao is dit punt bijvoorbeeld niet heel duidelijk naar voren gekomen. Als de leden vinden dat we ervoor moeten gaan, dan gaan we ervoor.'

Lees het volledige artikel in Binnenlands Bestuur nr. 2.

Reacties: 1

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Andreas Dijk
Als werknemers het recht krijgen offline voor de werkgever te mogen zijn is het niet meer dan logisch dat zij tijdens werktijd offline zijn voor privézaken. En dat zullen de meeste werknemers niet willen.
Advertentie