‘Boelhouwer veroorzaakt zelf trammelant’
Het doorspelen van informatie over mogelijke nieuwe ministersposten voor Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra via Whatsapp aan de NOS door waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer (71) van de gemeente Waalre en dan ook nog eens aan de verkeerde persoon, die het op Twitter zette, was niet alleen niet slim, maar ook onbegrijpelijk, vindt de Waalrese D66-fractievoorzitter Floris Schoots.
Het doorspelen van informatie over mogelijke nieuwe ministersposten voor Sigrid Kaag en Wopke Hoekstra via Whatsapp aan de NOS door waarnemend burgemeester Jan Boelhouwer (71) van de gemeente Waalre en dan ook nog eens aan de verkeerde persoon, die het op Twitter zette, was niet alleen niet slim, maar ook onbegrijpelijk, vindt de Waalrese D66-fractievoorzitter Floris Schoots.
Appje
In het Whatsapp-bericht dat Boelhouwer, al in november verstuurde, stelt Boelhouwer dat D66 de post Financiën had geëist, omdat dit een sleutelpost is voor het uitdelen van geld. Daarmee zou de huidige minister van Financiën, Wopke Hoekstra (CDA), een ‘spaak in het wiel zijn gestoken’ en hij zou dan Buitenlandse Zaken krijgen. Het was de bedoeling van Boelhouwer om het appje naar verslaggever Xander van der Wulp (NOS) te sturen, maar in plaats daarvan stuurde hij het naar ene ‘Xandra’. Die stuurde het door naar een bevriende journalist, noemde Boelhouwer daarbij als bron en zette het eind vorig jaar op Twitter.
'Niet slim'
Boelhouwer (PvdA) zei daarna tegen het Eindhovens Dagblad dat het ‘niet slim’ was om de informatie, op dat moment nog onbekend, naar de verkeerde persoon te sturen. Dat hij met zijn actie zou ‘lekken’ sprak hij tegen, omdat de persoon van wie hij de informatie ontving hem dit niet in vertrouwen had verteld en het ook niet om geheime informatie zou gaan. Daarbij was hij niet bij de formatie betrokken en had hij naar eigen zeggen geen belang bij het openbaar worden van de informatie.
Psychopathie
Voor raadsleden in Waalre is de kous daarmee niet af. D66-fractievoorzitter Floris Schoots noemt de actie van Boelhouwer ‘onbegrijpelijk’ en vindt ‘dat we hierover moeten praten’. Hij krijgt daarvoor steun van GroenLinks. Schoots noemt het feit dat Boelhouwer met enige omhaal tot tweemaal toe aangifte heeft gedaan van lekken. Een keer ging dat om een lek uit de vertrouwenscommissie, eind 2020, waarbij Boelhouwer het niet naliet de (onbekende) lekker te betichten van het hebben van een ‘narcistische persoonlijkheid’. Ook noemde hij het lekken naast een ‘misdrijf’ een ‘ernstige vorm van psychopathie’. Het Openbaar Ministerie heeft in deze zaak geen onderzoek ingesteld, maar Boelhouwer heeft dit niet gemeld aan de fractievoorzitters, bleek het ED deze week.
Geseponeerd
In augustus 2020 deed Boelhouwer ook al aangifte van schending van het ambtsgeheim, nadat een ambtenaar de bestuurscrisis in Waalre aan het licht had gebracht tijdens een rechtszaak en dit werd opgepikt door een ED-verslaggever. De bewuste ambtenaar werd op staande voet ontslagen, maar na onderzoek van de Rijksrecherche bleek er geen sprake van het schenden van het ambtsgeheim en de zaak werd door het Openbaar Ministerie geseponeerd. Boelhouwer had de ambtenaar ook nog van belediging, smaad en laster beschuldigd, maar dat kon eveneens niet hard worden gemaakt.
Trammelant
Kortom, de pot verwijt de ketel dat hij zwart ziet, concludeert Schoots nu Boelhouwer zelf onbekende informatie met een journalist heeft gedeeld. ‘Hij moet zich met Waalre bemoeien, niet met andere dingen. Hij is aangesteld om hier de plooien glad te strijken, maar hij veroorzaakt zelf trammelant’, stelt hij vast in het ED. Overigens tillen CDA en Aalst-Waalre Belang er niet zo zwaar aan. Zij noemen het ‘gewoon dom’. Het ED citeert ook John Bijl van het Periklesinstituut die vindt dat de gemeenteraad Boelhouwer al naar huis had moeten sturen toen hij de term ‘psychopathie’ bezigde. ‘En nu lekt hij zelf! Als ik raadslid was, dan zou ik de burgemeester vragen om de eer aan zichzelf te houden.’
Reacties: 4
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Wat een flauwe kul.