Oudere ambtenaar piekert meer
Bijna de helft van de oudere ambtenaren bij de overheid maakt zich druk over zaken als werkdruk en baanzekerheid.
Oudere ambtenaren piekeren meer over bezuinigingen en werkdruk dan hun jongere collega’s. Dat blijkt uit onderzoek van TNS Nipo onder 400 ambtenaren, uitgevoerd in opdracht Driessen, HRM-dienstverlener voor overheid en semi-publieke sector.
Stress
Bijna de helft van de respondenten bij de overheid maakt zich druk over zaken als werkdruk en baanzekerheid, maar neemt zorgen daarover niet mee naar huis. Bij de ‘senioren’ (45+) werkt de situatie op het werk vaker door in de privésfeer. “Zij hebben er zoveel stress van, dat ze zeggen dat het zelfs invloed heeft op de relatie met de partner,’ zegt Bas van Leeuwen, woordvoerder van Driessen.
Samenwerken
In het onderzoek werden ook vragen gesteld over samenwerking met collega’s. Uit de antwoorden bleek, dat ‘weigerambtenaren’ op weinig steun kunnen rekenen. Van de ondervraagden vindt 82 procent van de werkersin de publieke sector het volgens Van Leeuwen ‘belachelijk’ dat religie het bekrachtigen van sommige relaties in de weg zit. ‘Als mensen volgens de wet mogen trouwen moeten ambtenaren daar altijd aan meewerken’, stelt volgens hem de overgrote meerderheid. Jongeren hebben volgens Van Leeuwen een grotere tolerantie ten opzichte van ‘weigerambtenaren’ dan oudere collega’s.
Het hele artikel is te lezen in Binnenlands Bestuur nummer 6, 30 maart 2012.
Afgaand op de samenvatting "Oudere ambtenaar piekert meer" een enkele opmerking:
- De titel strookt niet met het kennelijke onderwerp: de weigerambtenaar.
- In hoeverre is de steekproef representatief te noemen?
- Hoe was de vraagstelling of wordt er bewust naar een vooringenomen standpunt toe geredeneerd als dat van: alles wat ouder is dan 45 jaar zou plaats moeten maken voor jongere medewerkers?
Indien dit ook maar voor de helft zo is, dan heb ik sterk mijn twijfels over de waarde van deze HRM Dienstverlener voor Overheid en de Semi-publieke sector. Wordt de demografische ontwikkeling in Nederland gevolgd en het daarmee samenhangende arbeidstekort uiterlijk 2015 in alle sectoren?
Naar mijn mening een misplaatst onderzoek nu iedereen mag doorwerken tot (ver) na hun 65e. Wie regelt voor werkwilligen een baan aan de voorkant?