Juridisch staartje normalisering
Gesprekken over de nieuwe rechtspositie van ambtenaren moet met de ambtenarenvakbonden gevoerd blijven worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Maar omdat de ambtenaren vanaf 2020 onder het burgerlijk recht vallen, kan de VNG juridisch gezien dan geen bindende afspraken meer maken.
Gesprekken over de nieuwe rechtspositie van ambtenaren moet met de ambtenarenvakbonden gevoerd blijven worden, vindt de Vereniging van Nederlandse Gemeenten, VNG. Maar omdat de ambtenaren vanaf 2020 onder het burgerlijk recht vallen, kan de VNG juridisch gezien dan geen bindende afspraken meer maken. Er is eerst statutair toestemming nodig om deze situatie te veranderen.
Twee derde van de Bijzondere Algemene Ledenvergadering van de VNG moet daarom eerst toestemming geven, die gelegenheid doet zich voor op 1 december. ‘We willen daarom een gezamenlijk standpunt van de gemeenteraad, de werkgever van de griffie, en het college van burgemeester en wethouders, de werkgever van alle ambtenaren’, aldus de VNG. Het College van Arbeidszaken, de commissie van de VNG die de werkgeversfunctie vervult, wil de rol wel vervullen, dus ook voor de griffiers die vallen onder het werkgeverschap van de gemeenteraad.
De gemeenteraad als werkgever heeft echter geen vertegenwoordiging in het College van Arbeidszaken. Ambtenaren hebben op dit moment nog een aparte status in hun rechtspositie. De reden is van oudsher om hen te beschermen tegen onder meer politieke willekeur. De politiek heeft vorig jaar besloten om deze rechtsvorm te moderniseren en de arbeidspositie met de rest van de beroepsbevolking gelijk te trekken.
Volgens voorstanders van normalisering heeft afschaffing ervan nauwelijks nadelen, maar wel veel voordelen. Het zou makkelijker worden voor ambtenaren om over te stappen naar de marktsector en vice versa. Aan de verandering zitten echter veel juridische consequenties die eerst moeten worden opgelost.
Reacties: 5
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
@m (U): helemaal mee eens. Er is geen enkele reden voor 'normalisatie' anders dan een verwrongen wens van de politiek.