Trends in de uitvoering
Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp kreeg uit handen van RVO-directeur Abdeluheb Choho de eerste Staat van de Uitvoering overhandigd.
Vorige week kreeg Tweede Kamer-voorzitter Vera Bergkamp uit handen van RVO-directeur Abdeluheb Choho de eerste Staat van de Uitvoering overhandigd. Die terugkerende publicatie informeert de Kamer over hoe de publieke dienstverlening in ons land ervoor staat. Ook biedt de Staat concrete handvatten om publieke dienstverlening toekomstbestendig te maken en het vertrouwen van burgers en ondernemers in de overheid te herstellen. Hoe brachten de uitvoeringsinstanties het er in 2021van af?
540 meldingen jeugdsector
De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd kreeg in 2021 bijna 29.000 meldingen. Veruit de meeste zaten in de categorie ‘medische technologie’ (bijna 7.000), maar er kwamen ook 540 uit de sector jeugd, waarvan 100 een calamiteit. Er vielen geen ontslagen wegens disfunctioneren. In hetzelfde jaar sloot de inspectie ook 570 meldingen af in de jeugdsector. Er waren 140 meldingen van (vermoeden van) seksueel overschrijdend gedrag in de sector jeugd in 2021, waarbij in 40 gevallen een hulpverlener was betrokken en 60 binnen de relatie patiënt-patiënt. Er waren daarnaast 40 ‘overige’ gevallen.
Thuiswerken is veiliger
De Nederlandse Arbeidsinspectie kreeg 16.000 meldingen in 2021, waarbij het bijna 3.500 keer ging om arbeidsongevallen. Dat is 5 procent minder dan in 2020 en 18 procent minder dan in 2019. In totaal 2014 slachtoffers raakten in 2021 betrokken bij een arbeidsongeval. De grootste procentuele daling zag de inspectie in sectoren die delen van het jaar gesloten waren of waar veel werd thuisgewerkt. In het openbaar bestuur en overheidsdiensten kwam de afname van het aantal ongevallen uit op 40 procent. Uit een eerste scan van de inspectie blijkt overigens dat meer dan de helft van de arbeidsongevallen niet wordt gemeld.
ILT veel meer gewobt
De Inspectie Leefomgeving en Transport was in 2021 betrokken bij 37.000 vergunningen en inspecties/onderzoeken, zo blijkt uit de Staat. Dat aantal schommelt jaarlijks nogal en zat ruwweg op hetzelfde niveau als in 2018. Het aantal vragen dat de inspectie krijgt voorgelegd vertoont al jaren een dalende trend en zakte ook in 2021 verder door tot bijna 34.000 (bijna 6.000 minder dan in 2018). Daarentegen steeg het aantal bij de Inspectie Leefomgeving en Transport ingediende Wob-verzoeken opvallend sterk: van 49 in 2020 naar 76 een jaar later.
Weer wat productiever
Uit de laatste update van het dashboard TrendsinUitvoeringsorganisaties.nl (TiU) blijkt dat bij de meeste uitvoeringsorganisaties in 2021 sprake is van een groeiende productiviteit. De Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND) laat de grootste stijging zien: bijna 30 procent. Ook bij organisaties als het CBS, COA, Kadaster (KAD), de RDW en Rijkswaterstaat is de productiviteitstijging niet onaanzienlijk. De productiviteit van het UWV daalt met bijna 13 procent. Vooral als gevolg van de hogere productiviteit in 2020 door de coronapandemie. Anders dan bij het UWV past de productiviteitsdaling van het CJIB (bijna 9 procent) in een langere neerwaartse trend.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.