Advertentie
carrière / Nieuws

Minder ambtenaren door bezuinigingen

Er werken veel minder ambtenaren bij de gemeente dan voorheen. Afgelopen jaar was er 3,5 procent minder gemeentepersoneel dan het jaar daarvoor.

19 juni 2015

Er werken veel minder ambtenaren bij de gemeente dan voorheen. Afgelopen jaar was er 3,5 procent minder gemeentepersoneel dan het jaar daarvoor. In totaal werken er op dit moment zo’n 158 duizend ambtenaren bij een gemeente. Dat heeft het A en O-fonds onderzocht voor de jaarlijkse Personeelsmonitor. De daling van gemeenteambtenaren was procentueel het grootst (4,4 procent) voor gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners, op de G4 na. Tweederde van de gemeenten geeft aan dat de bezuinigingen de grootste oorzaak zijn voor de krimpende personeelsbezetting. 

Kentering
Overigens betekent die daling niet automatisch dat er ook verlies in werkgelegenheid is. Sommige gemeenten kregen bijvoorbeeld te maken met privatisering of verzelfstandiging. De daling in bezetting is niet nieuw. In 2009 werkten er nog ruim 179 duizend personen bij alle gemeenten in Nederland. In de periode 2009-2014 is de afname in totaal dus bijna 12 procent. Maar er lijkt een kentering op komst. Zo verwacht meer dan de helft (54 procent) van de gemeenten dat hun personeelsformatie hetzelfde blijft of zelfs weer uitbreidt. De vergrijzing in het ambtenarenapparaat werkt overigens niet mee want de gemiddelde leeftijd ligt inmiddels boven de 48 jaar. Als deze ontwikkeling zich doorzet, ziet de gemeentelijke bezetting binnen vijf jaar Abraham. Er werkten in 2014 meer medewerkers van 60 jaar of ouder bij de gemeente dan medewerkers onder de 35 jaar.

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Het is dat er nog niet voldoende alternatieven voor handen zijn anders was de uittocht vele malen groter. Vooral nu ambtenaren al zelf voor een pc dienen te zorgen.
Willem / AS
Zolang de aow-leeftijd telkens verder wordt gelegd, zal ook de gemiddelde leeftijd stijgen. Hou dus aub op met dat gezeik over vergrijzing.
Fred Smit
Eens met Willem!

De Aow leeftijd wordt 67, ''omdat we zo jong en gezond'' blijven. Maar een gemiddelde leeftijd van 48 jaar wordt als ''vergijzing'' gezien.

Van 50-55 jaar wordt solliciteren in een krappe arbeidsmarkt heel moeilijk vanwege leeftijd, ook al wordt dat nooit zo gezegd.

De eenvoudige consequentie daarvan is dat iemand van 55 jaar tot zijn 67e (vaak noodgedwongen-) in dezelfde baan vast blijft zitten. Dat is lang......
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Rustig laten vergrijzen, met pensioen laten gaan en vervangen door computers want heel veel ambtelijk werk kan eenvoudig door computers gedaan worden. Zelfs vrijwel complete auto's worden geproduceerd door robots.
loe / zelfstandige
Hoe minder ambtenaren, hoe praktischerze gaan werken
Bob / Lpa
Vanwege opleiding en gevraagde ervaring zijn ambtenaren over het algemeen minimaal 27 jaar oud. Met een pensioenleeftijd van 67 is de mediaan (middelste waarde) 47. Als je dit nrormaal verdeeld (net zoveel links en rechts van deze waarde) is 47 ook de gemiddelde leeftijd. Dus hoezo vergrijzing van het ambtenarenapparaat!
Willem van der Vaart
@Wim Vreeswijk,

Net zoals we natuurlijk de meeste financiële adviezen met gemak kunnen laten verrichten door computers, natuurlijk. Beetje borrelpraat dit.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Verzin van alles maar een feit is gewoon dat de leeftijd hoog is veel half in de 50 en boven de 60 . De jongeren die je ziet lopen stage of inhuur. Zolang er geen goede regelingen komen voor 60+ blijven deze de rit uitzitten tot pensioen leeftijd er vinden geen verschuivingen plaats en komen ook geen plaatsen vrij voor jongeren om te beginnen een bestaan op te bouwen . Dit speelt niet alleen bij de gemeente maar ook in de private sector . Jongeren lopen in de ww en ouderen moeten al dan niet tegen hun zin blijven werken dankzij alle genomen maatregelen . Laat ouderen eerder afvloeien en jongeren instromen denk een win win situatie tav uitkeringen ,ziekteverzuim ,motivatie etc . En wat dhr Vreeswijk betreft er zijn tegenwoordig hele goede financiele reken programmas dat we het zelf kunnen berekenen dus we financieel adviseurs zoals hem kunnen missen daarbij krijg je dan echt een onafhankelijk advies en niet doorspekt met eigenbelang van de adviseur in kwestie
Johan / meelezer
Wim is duidelijk van het kaliber "wie een kuil graaft voor een ander........"
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Helemaal eens met Willem. Wat is overigens de stand van zaken bij de in het Regeerakkoord en diverse nota's aangekondigde hervorming en terugloop van personeel bij het Rijk? Het is voor burgers veel interessanter om eens wat over te horen over de (non)prestaties van Binnenlandse Zaken en/of dit Kabinet.
Kroon W
Door minder ambtenaren is er veel meer inhuur nodig. Nu stuurt elke ambtenaar tig inhuur aan waarbij de kosten van inhuur overal de pan uit stijgt.

Dit geldt niet alleen voor gemeenten maar ook voor de Rijksoverheid.

Het is goed als ook dit in dit plaatje dit eens heel goed wordt onderzocht. Dan zal je zien dat de overheid niet goed bezig is en de politiek de verkeerde keuzes maakt.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Inhuur van externe medewerkers voor langlopende projecten en continue werkzaamheden is inderdaad niet (altijd) wenselijk of verstandig. Vanwege de grotere risico's met een (te) grote personeelsomvang gaan echter, net als bij het bedrijfsleven, ook steeds meer Overheden over tot het creëren van een zgn. flexibele schil.

Normaliter zet je extern personeel in op kortlopende projecten en voor die flexibele schil. Het blijft echter voor het management noodzakelijk om alert te zijn op te hoge kosten van de inhuur en het daarin vinden van voldoende balans binnen de organisatie.
Advertentie