Minder ambtenaren door bezuinigingen
Er werken veel minder ambtenaren bij de gemeente dan voorheen. Afgelopen jaar was er 3,5 procent minder gemeentepersoneel dan het jaar daarvoor.
Er werken veel minder ambtenaren bij de gemeente dan voorheen. Afgelopen jaar was er 3,5 procent minder gemeentepersoneel dan het jaar daarvoor. In totaal werken er op dit moment zo’n 158 duizend ambtenaren bij een gemeente. Dat heeft het A en O-fonds onderzocht voor de jaarlijkse Personeelsmonitor. De daling van gemeenteambtenaren was procentueel het grootst (4,4 procent) voor gemeenten met meer dan 100 duizend inwoners, op de G4 na. Tweederde van de gemeenten geeft aan dat de bezuinigingen de grootste oorzaak zijn voor de krimpende personeelsbezetting.
Kentering
Overigens betekent die daling niet automatisch dat er ook verlies in werkgelegenheid is. Sommige gemeenten kregen bijvoorbeeld te maken met privatisering of verzelfstandiging. De daling in bezetting is niet nieuw. In 2009 werkten er nog ruim 179 duizend personen bij alle gemeenten in Nederland. In de periode 2009-2014 is de afname in totaal dus bijna 12 procent. Maar er lijkt een kentering op komst. Zo verwacht meer dan de helft (54 procent) van de gemeenten dat hun personeelsformatie hetzelfde blijft of zelfs weer uitbreidt. De vergrijzing in het ambtenarenapparaat werkt overigens niet mee want de gemiddelde leeftijd ligt inmiddels boven de 48 jaar. Als deze ontwikkeling zich doorzet, ziet de gemeentelijke bezetting binnen vijf jaar Abraham. Er werkten in 2014 meer medewerkers van 60 jaar of ouder bij de gemeente dan medewerkers onder de 35 jaar.
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De Aow leeftijd wordt 67, ''omdat we zo jong en gezond'' blijven. Maar een gemiddelde leeftijd van 48 jaar wordt als ''vergijzing'' gezien.
Van 50-55 jaar wordt solliciteren in een krappe arbeidsmarkt heel moeilijk vanwege leeftijd, ook al wordt dat nooit zo gezegd.
De eenvoudige consequentie daarvan is dat iemand van 55 jaar tot zijn 67e (vaak noodgedwongen-) in dezelfde baan vast blijft zitten. Dat is lang......
Net zoals we natuurlijk de meeste financiële adviezen met gemak kunnen laten verrichten door computers, natuurlijk. Beetje borrelpraat dit.
Dit geldt niet alleen voor gemeenten maar ook voor de Rijksoverheid.
Het is goed als ook dit in dit plaatje dit eens heel goed wordt onderzocht. Dan zal je zien dat de overheid niet goed bezig is en de politiek de verkeerde keuzes maakt.
Normaliter zet je extern personeel in op kortlopende projecten en voor die flexibele schil. Het blijft echter voor het management noodzakelijk om alert te zijn op te hoge kosten van de inhuur en het daarin vinden van voldoende balans binnen de organisatie.