Advertentie
carrière / Nieuws

Wachtgeldregeling gefaseerd invoeren

Burgemeesters en wethouders hekelen de haast van minister Spies voor versobering van de wachtgeldregeling. Voer het gefaseerd in, vindt onder meer burgemeester Helen van Rijnbach van Etten-Leur.

13 juni 2012

Burgemeesters en wethouders zijn ‘verbaasd’ en ‘bezorgd’ over de snelheid die demissionair minister Liesbeth Spies (Binnenlandse zaken, CDA) maakt met het versoberen van de wachtgeldregeling voor bestuurders. Hun belangenverenigingen pleiten voor een gefaseerde invoering, waarbij de lokale bestuurders voorlopig buiten schot moeten blijven.

Haast

‘Ik kan me voorstellen dat de minister haast heeft wat betreft het wachtgeld voor Kamerleden en ministers gezien de verkiezingen in september, maar ik snap de haast voor burgemeesters, wethouders en gedeputeerden niet’, aldus burgemeester Helen van Rijnbach van Etten-Leur. Van Rijnbach is lid van de Vereniging tot Behartiging der Belangen van Burgemeesters (Vbbb) en tevens bestuurslid van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters. Spies wil de wet waarin de versobering wordt geregeld, nog voor het zomerreces door de Tweede en Eerste Kamer loodsen.

Fasering

‘We onderschrijven dat er iets moet gebeuren, maar doe dat gefaseerd en met een overgangsregeling voor zittende bestuurders’, vindt Van Rijnbach. ‘Dat hebben we de minister twee weken geleden ook laten weten, maar daar heeft ze blijkbaar niets mee gedaan.’ De burgemeesters geven echter nog niet op. ‘Via onze partijlijnen gaan we onze zorgen uitspreken over de snelheid en de manier waarop de minister de wachtgeldregeling wil versoberen.’

Teleurstelling

Ook haar collega Mirjam Salet uit Spijkenisse noemt, namens de AbvaKabo, de haast ‘verontrustend’. ‘Temeer waar wij in gezamenlijkheid met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), het Interprovinciaal Overleg (IPO) en de Unie van Waterschappen in een recent gesprek met de minister hebben aangedrongen op een evenwichtig pakket van maatregelen. De minister is onze werkgever en stelt ons als zodanig teleur’, aldus burgemeester Salet.

Bezorgd

De wethouders zijn op zijn zachtst gezegd bezorgd over de plannen. ‘Het voorstel voor aanpassing van de wachtgeldregeling zien wij als versobering op versobering’, stelt directeur Ton Roerig van de wethoudersvereniging. ‘Bij de laatste raadsverkiezingen in 2010 is de duur van het wachtgeld al van zes naar vier jaar teruggeschroefd en is de sollicitatieplicht ingevoerd. De effecten van die maatregelen zijn nog niet eens vastgesteld.’

Ontslagbescherming

De wethoudersvereniging heeft echt wel oog te hebben voor de veranderende wet- en regelgeving op arbeidsrechtelijk vlak, maar Roerig stelt tegelijkertijd dat ‘politici geen gewone werknemers zijn. Ze hebben geen ontslagbescherming en kunnen van de ene op de andere dag op straat staan. Daar wordt onvoldoende rekening mee gehouden.’

Onzorgvuldig

‘Het feit dat de rechtszekerheid van zittende wethouders met terugwerkende kracht wordt aangetast, vinden wij bovendien kwalijk en onzorgvuldig’, stelt Roerig. ‘Toen de wethouders in 2010 aantraden, gingen ze uit van de huidige regeling.’

De aantasting van rechtszekerheid en de onzorgvuldigheid van de wetgever zijn de voornaamste punten die de wethoudersvereniging in de strijd gaat gooien in haar lobby bij de leden van de Eerste Kamer. Evenals de burgemeesters zullen ook de wethouders bij de Tweede Kamer aandringen op gefaseerde invoering. De versobering voor wethouders kan pas ingaan na de raadsverkiezingen van 2014, wat de wethoudersvereniging betreft.

Reacties: 19

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Arnold / gemeentemabtenaar
Vreemde reactie van de bestuurders. De rechtspositie van ambtaneren wordt zonder slag of stoot gesloopt, de ww wordt iedere keer weer versoberd en dat kan allemaal wel. Waarom zouden deze regelingen voor politici en bestuurders dan niet met dezelfde snelheid kunnen worden versoberd. Meestal hebben deze mensen veel contacten en zo weer een andere dienstbetrekking. Iets dat voor veel gewone werknemers en ambtenaren niet zo is. Maar ook hiet zorgen de bestuurders weer goed voor zichzelf.
Willem Kamps
Ook ambtenaren hebben lange tijd gedacht dat zij nooit zouden worden ontslagen, totdat Lubbers & Co. het privatiseren uitvond waarvan we allemaal weten dat het desastreus heeft uitgepakt. Voor zowel de betreffende bedrijven als de werknemers. Nu de overheid in eigen vlees moet snijden, vinden steeds meer ambtenaren een ontslagbesluit op de deurmat. Dat zijn ambtenaren die jarenlang de (vaak niet realistische) plannen van de dames en heren bestuurders hebben moeten uitvoeren en nu mede door dat wanbestuur op straat komen te staan. Dat de wethoudertjes en burgervadertjes nu met min of meer dezelfde regeling te maken krijgen als hun loonslaven is niet meer dan terecht. Nu het bedrijfsleven nog; een verbod op alle bonussen voor de bestuurders.
Peter Taks
Gefaseerde invoering? Veranderende wet- en regelgeving op het terrein van werknemersverzekeringen per een bepaalde datum geldt toch ook niet alleen voor nieuwe arbeidsovereenkomsten die na die datum zijn gesloten, maar juist ook voor alle lopende arbeidsovereenkomsten?
Paul Coret / Adviseur
tja, Een bestuurder in Amsterdam roept salarisverlaging voor de uitvoerende ambtenaren. Zodra echter de politieke en bestuurlijke kliek in het vizier komt, schreeuwt men moord en brand. Naast het aanpakken van de luxe wachtgeldregeling, ook vooral snijden in politieke en bestuurlijke lagen. Valt veel te halen, posities vanaf salarisschaal 15.
J.G.A.M. Mulder / ambtenaar
Zou mevr. Van Rijnbach ook er voor pleiten om de rechtspositie van "zittende"ambtenaren met rust te laten en alleen "nieuwe"ambtenaren onder de nieuwe regels te brengen? Ik denk het niet.De reactie van deze mevrouw geeft duidelijk aan dat bestuuders vooral aan zichzelf denken en geen oog hebben voor hetgeen in de maatschappij plaatsheeft. Iedereen moet inleveren.Al jaren geleden heeft de toenmalige regeling besloten de rechtspositie van ambtenaren te "normaliseren". Dat is een net woord voor "slopen".Destijds heb ik geen enkel tegengeluid van de dames en heren bestuurder gehoord.
Albert / beleidsmedewerker
Hoe is het mogelijk dat volksvertegenwoordigers (zij vertegenwoordigen toch het volk) wel fors en snel wil bezuinigen op de inkomsten van het volk, maar niet op hun eigen inkomen. Het vertrouwen neemt hierdoor steeds meer af. Toon moed en bezuinig nog net iets meer voor jezelf. Moet toch kunnen op zulke inkomens. Ga je dit doen dan geeft dat vertrouwen.
peter van den berg / dga VDB Interim Support
Het is gerechtvaardigd dat landelijke en lokale politici en burgemeesters bijdragen aan bezuinigingen op de overheid zoals iedereen in dit land dat doet. Indien bezuinigingsmaatregelen praktisch alle burgers hard treffen horen politici voorbeeldgedrag ten toon te spreiden en zeker niet te willen vasthouden aan verworvenheden uit een voorbij tijdperk. Het geeft ernstig te denken om 4 jaar wachtgeld te willen claimen. Het hoort bij het risico van het vak om weggestuurd te kunnen worden. Daarbij, een dergelijke luxe regeling ontneemt iedere prikkel om hard te werken aan de eigen carrière. Niet verbazingwekkend dat het wethouders zo moeilijk lukt nieuw werk te vinden als je eerst jezelf toestaat om van wachtgeld te genieten!! Dus: aan het werk, heren en dames.

Flip Zolderman
Wat ik vooral merkwaardig vind, en wat in alle discussies steeds wat 0onderbelicht blijft, is dat een demissionair kabinet zo fors van leer blijft trekken, alsof ze nog even met alle macht rechts Nederland de vingers willen laten aflikken. Dat zagen we bij de decoratie van de Molukkerskapingsbrekers, dat zien we hier ook weer. Een demissionair kabinet zou zich terughoudend moeten opstellen en niet zo onbehouwen door moeten blijven hakken en beuken.
Ambtenaar / ambtenaar
versoberen en op de 0-lijn zeten die lui..

dat doen ze ook met ons, dus mogen hun ook gekort worden.



zoals al in de reactie is aangegeven, zolang het bij het "gewone" gepeupel gebeurt mag het wel, maar als je aan hun positie komt, moet er in 1 keer een overgangsregeling komen, DENK HET NIET, krijgen wij ook niet....

Henk kemps
Als de nieuwe WW regeling doorgaat dan moet die ook gelden voor alle overheidsdienaren; dus ook voor Ministers, 2e kamerleden, burgemeesters, wethouders. Iedereen gelijk. Als 'gewone' werknemers nog maar 1/2 jaar doorbetaald krijgen van de werkgever dan moet dat maar voor iedereen gaan gelden. Geen uitzondering. Eén regeling dan heeft iedereen dezelfde pijn als het werk wegvalt
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
Het is natuurlijk geen verrassing dat de bestuurlijke elite die decennia lang met grote overgave de rechtspositie van ambtenaren heeft afgebroken begint te jammeren nu zij zelf aan de beurt is. Dan zijn opeens de argumenten niet van de lucht waarom niet in eigen vlees mag worden gesneden. Tot voor enige tijd had een wethouder die 50 jaar was en tenminste 10 jaar bestuurder was geweest recht op wachtgeld tot de AOW-leeftijd en dat zonder sollicitatieplicht. Die gouden tijden zijn voorgoed voorbij. Samen de trap op en samen de trap af, heet dat toch?
O. ten Hove
Wat een huichelaars die wethouders en andere bestruurders... Stoer doen wanneer men anderen kan 'pakken' maar huilen als ze zelf gepakt worden. Denk aan Leers. Niet integer en toch weer een nieuwe baan, terwijl een niet-integere ambtenaar het kan schudden... Iedereen behoort gelijk behandeld te worden, ongeacht positie... Men zegt wel dat Nederland een democratie is, maar het vertoont alle kenmerken van een banaenmonarchie...
H. Karelsen / belastingdeurwaarder
Ik ben begonnen op de leeftijd van 17 jaar met een volledige dagtaak, avondstudie enz.

Werk nu inmiddels 41 jaar fulltime en wat is er van mijn opgebouwde rechten gefaseerd afgesnoept ?

Niets, VUT-regeling in een keer naar zo'n grootje, doorwerken tot 66 enz. enz.

Dus Burgemeesters enz., niet zeuren !
Sjoerd Visser
-maar ik snap de haast voor burgemeesters, wethouders en gedeputeerden niet’, aldus burgemeester Helen van Rijnbach van Etten-Leur.-

Moet je zie hoeveel die mensen bij elkaar over het hele land krijgen: dat is niet meer vol te houden en inmiddels onbetaalbaar. IEDEREEN moet inleveren van deze regering.
Nick / concerncontroller
Ik begrijp de reactie heel goed.

Wie wil straks nog wethouder worden. Je kunt er, ook om alleen politieke redenen, van het ene op het andere moment uitgeknikkerd worden en het valt niet mee om elders weer een baan te vinden.

En dan gaan we straks weer klagen dat er geen goede wethouders zijn. Logisch toch, want iemand met gezond verstand gaat niet aan zo'n (in veel kleinere gemeenten ook nog onderbetaalde) 'uitdaging' beginnen.

Werken in een politieke omgeving is anders dan in het bedrijfsleven. Dat moet je niet met dezelfde regels willen benaderen. En als je goede politici wilt hebben, moet je ze ook (in ieder geval een beetje) bescherming bieden.
Jan
"Bij de laatste raadsverkiezingen in 2010 is de duur van het wachtgeld al van zes naar vier jaar teruggeschroefd en is de sollicitatieplicht ingevoerd. De effecten van die maatregelen zijn nog niet eens vastgesteld."

Het effect van het inplaats van na 6 jaar nu na 4 jaar nog geen nieuwe baan te hebben gevonden? Dan ben je kennelijk onterecht bestuurder geweest want kennelijk wil niemand je hebben of gewoon te lui om je aan te bieden. En dan te denken dat de politieke elite de WW wil afbreken naar 6 maanden (en dan hup de bijstand in).
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De tactiek lijkt er op te zijn gericht om eerst de lagere Overheden te laten bloeden om vervolgens eerst verkiezingen te houden op 12 september 2012. Waarschijnlijk komt het er dan nooit meer van om ook de wachtgeldregelingen van het Rijk aan te pakken. In wat voor derde wereldland wonen we eigenlijk? Het wordt de hoogste tijd dat een groot aantal politici naar huis worden gestuurd.
aad overgaag
Waarom zouden de B en W's anders moeten worden behandeld dan werknemers, zieken, mensen met pgb, gepensioneerden en studenten?

In plaats van hun bezorgdheid over zichzelf te uiten zouden er beter aan doen nog een na te lezen wat filosofen zoals Confucius, Plato en Kant gezegd hebben over bestuurders.
terpstra
ik vind het schandalig hoe de wethouders en burgemeesters reagerebn op de versobering van de wachtgeld regeling heel nederland moet de broeriem aanhalen dus ook de burgemeester en wethouders ebn bestuurders zij weten niet wat het is om van een minimum bedrag rond te moeten komen praten over de minima maar in de praktijk hebben ze er geen kaas van grgeten werken voor je geld en niet op je lauweren gaan rusten want want wat zij er in een week door jassen moet de minima een maand van doen ze voelen zich boven de wet staan en denken niet aan hun medemens maar aan de portomonee helemaal geen wachtgeld meer een schop onder de kont en hup aan het werk meneer de burgervader en bestuurdes en niet langer mekeren over geld,geld daar moet je voor werken ,en niet de krenten uit de pap eten dat hebben julie genoeg gedaan meneer de bestuurders .
Advertentie