Leeuwarden scoort primeur: driedimensionale ambtenaar
Wie in het gemeentehuis van Leeuwarden moet wachten voor een paspoort- of vergunningsaanvraag, kan komende tijd kennis maken met de publieksdienaren van de gemeente. Niet in real life maar in miniatuurvorm, uit de 3d-printer.
Wie in het gemeentehuis van Leeuwarden moet wachten voor een paspoort- of vergunningsaanvraag, kan komende tijd kennis maken met de publieksdienaren van de gemeente. Niet in real life maar in miniatuurvorm, uit de 3d-printer.
Persoonlijk
De hal van het Leeuwarder gemeentehuis is sinds woensdag opgeluisterd met een huisvormige constructie van staal en glas waarin een tiental kleine sculpturen van ambtenaren tentoon zijn gesteld. De bezoeker kan bij elke ambtenaar een kort persoonlijk verhaaltje lezen. De bedoeling is dat er komende tijd 130 3d-ambtenaartjes met een eigen verhaal komen te staan.
Dwarsdoorsnede
Het Huis, zoals het kunstwerk van de hand van kunstenaar Hein de Graaf heet, beeldt uit wat een gemeentewoordvoerder omschrijft als ‘het kloppend hart van onze organisatie’. Het wordt volgens de woordvoerder een mooie dwarsdoorsnede van het gemeentelijk personeelsbestand. ‘Letterlijk van de medewerkers van de groenvoorziening tot de gemeentesecretaris’, aldus de woordvoerder. Het kunstwerk is volgens hem een kunstzinnige weergave van een ontwikkeling in de organisatie waarbij de mens meer centraal komt te staan.
Dertig minuten stil zitten
Om de beeldjes te maken, wordt elke deelnemende ambtenaar eerst gescand. ‘Daarvoor moet een medewerker zo’n dertig minuten stil zitten in een pose naar eigen voorkeur. De scans zijn vervolgens de blauwdruk voor het beeldje dat uit de 3d-printer komt. Voor de persoonlijke verhaaltjes, die nagenoeg overal over kunnen gaan, nemen twee stagiaires interviews af bij de ambtenaren. De stalen constructie waarin de beeldjes staan is gemaakt door deelnemers van het activeringstraject Vizier op Werk.
Opgeven kan nog
Eén dingetje: is de manier waarop de 3d-ambtenaren aan het publiek gepresenteerd worden wel Avg-proof? De woordvoerder grinnikt op het horen van die vraag. ‘Ja hoor, absoluut. De collega’s die worden gescand doen dat geheel vrijwillig en weten goed wat ermee gebeurt. Zij moeten zich er ook speciaal voor opgeven. Dat kan trouwens nog steeds.’
Reacties: 1
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.