Jonge ambtenaren krijgen te weinig betaald
Het is niet logisch dat jongere ambtenaren pas na 10 jaar aan de top van hun salarisschaal zitten. Ze zouden al veel eerder, veel meer moeten verdienen.
De beloning van ambtenaren is niet goed verdeeld. Oudere overheidsmedewerkers zouden wat minder moeten verdienen en de jongere veel meer. Dit zou veel beter passen in de huidige tijd. Dat zegt hoogleraar Arbeidsrecht, Evert Verhulp.
Functioneert volledig
Terwijl de leeftijdsdiscussies over ons ambtenarenapparaat met name over de oudere collega’s gaan, wordt er ten onrechte een grote groep overheidsmedewerkers vergeten. Jongere ambtenaren, zeg; de dertigers en veertigers, verdienen in feite veel te weinig. Hoogleraar Verhulp vindt deze inschaling niet logisch. ‘Een ambtenaar zit pas na tien dienstjaren aan het maximum van zijn salarisschaal. Dat is eigenlijk ten onrechte want na twee jaar functioneert hij vaak al volledig.’
Seniorenregelingen
Volgens de hoogleraar is de arbeidsmarkt voor ambtenaren überhaupt klaar voor een fikse modernisering. ‘Seniorenregelingen zijn absoluut niet meer van deze tijd, en leeftijdsdiscriminatie bovendien.’ Voor de oudere ambtenaar zou demotie best een goed alternatief kunnen zijn, al zou het wenselijk zijn dat het initiatief van de werknemer zelf komt vindt Verhulp. ‘Maar dan moet je dus ook kijken naar het salaris aan het begin van de loopbaan. Wat mij betreft kunnen we dus een mooie overgangsregeling maken voor de ouderen, die als jonge ambtenaar dan te weinig hebben verdiend. En dan zouden we de jongere ambtenaren sneller meer salaris moeten geven.
Niet 40 jaar ambtenaar
Bij dit soort ontwikkelingen is er een andere zienswijze op de carrière nodig,’ benadrukt de hoogleraar. ‘Je moet er aan het begin van je loopbaan rekening mee houden dat je later wat minder zou kunnen gaan verdienen. Dan is er de mogelijkheid om in een vroeg stadium alvast te gaan sparen. Dat zou collectief geregeld kunnen worden, maar het past wat meer in deze tijd om dat individueel te doen. Daarbij geldt dat je er niet meer vanuit mag gaan dat je 40 jaar dezelfde baan houdt, of altijd maar ambtenaar blijft.’
http://www.hrzone.nl/arbeidsmarkt/arbeidsmarkt-a …