Advertentie
carrière / Nieuws

ICT-vacatures overheid aan straatstenen niet kwijt

De overheid ontdoet zich in hoog tempo van medewerkers en hanteert niet zelden een vacaturestop. Toch staan overheidsorganisaties wel degelijk te springen om personeel. Sterker nog, de slechtst vervulbare vacatures bevinden zich binnen het openbaar bestuur en de publieke sector. Maar dan gaat het vooral om de hogere ICT-functies. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. Niet alleen te weinig kandidaten maar ook een slecht imago van de overheid zijn hier de oorzaak van. 

15 juli 2015

Mismatch
CBS-cijfers laten zien dat  we meer dan 600.000 werklozen hebben, maar aan de ander kant 125.000 vacatures. Er is momenteel sprake van een enorme ‘mismatch’ op de Nederlandse arbeidsmarkt. Blijkt ook uit de jaarlijkse ‘HR Trends 2015-2016’ van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij. ‘Maar het is ook niet zo dat elke ICT ‘er maar bij de overheid binnen kan komen voor een baan,’ zegt Hans van der Spek, directeur Kenniscentrum HRM  van Berenschot.’ Dat ligt iets gecompliceerder.’


Hoogopgeleide ICT'ers

Waar de overheid en het openbaar bestuur vooral behoefte aan hebben zijn hoger opgeleide ICT’ers met een bedrijfskundig profiel. ‘Goede mensen die bedrijfsprocessen kunnen vertalen naar ICT-oplossingen en andersom,’ legt Hans van der Spek uit. ‘Maar zij worden afgeschrikt. Ze hebben een beeld van de overheid dat er alleen maar bezuinigd wordt. Ze denken dat het werk in de publieke sector minder flexibel is dan bij een commercieel bedrijf. Hoogopgeleide ICT’ers vinden het niet aantrekkelijk om bij de overheid te solliciteren.’ En dat merkt bijvoorbeeld de Belastingdienst. Daar is een verlies van 5000 banen, maar is men wel op zoek naar 1500 nieuwe medewerkers met een ICT-achtergrond.

Omvormen
Volgens hem ligt er een belangrijke taak weggelegd voor professionals in arbeidsmarktcommunicatie. ‘Al tijdens de studie moeten potentiële medewerkers enthousiast gemaakt worden voor een bedrijfskundige ICT-functie bij de overheid. Een andere mogelijkheid is om te kijken wie je al aan boord hebt en zou kunnen omvormen.’ 


Cao oprekken

Ook zouden wat hem betreft de grenzen van de cao desnoods wat opgerekt kunnen worden. ‘Gelijkwaardigheid is een mooi streven, zeker. Salarissen indelen in functiezwaarte is in principe een goed systeem. Maar wanneer de arbeidsmarkt erom vraagt zou je meer differentiatie moeten toestaan zodat je de juiste mensen aantrekt.’
 

ICT-debacles
Met meer ICT’ers op HBO/WO-niveau wordt de kans op ICT-debacles ook kleiner, denkt Van der Spek. ‘De bekende ICT-debacles binnen de overheid vonden niet zozeer plaats bij de overheid zelf, maar bij de toeleveranciers. Je ziet nu ook de tendens dat bedrijven alleen de diensten en het programmeren uitbesteden, de regiefunctie houden ze zelf. Dat is de plek voor een gespecialiseerde ICT’er die bruggen kan slaan naar de rest van het bedrijf. En dan wordt de kans op fouten vaak stukken kleiner.’

Reacties: 12

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Anoniem
Is dit weer zo'n 'Randstad-probleem'? Ik ben nml. zo'n hoog-opgeleide ICT-er met veel overheidservaring en een bedrijfskundige achtergrond (en een prima baan overigens) en zie in mijn regio (Arnhem/Nijmegen en ruime omgeving) bij de locale overheid niet of nauwelijks vacatures voor dergelijke functies. Op het moment dat er één langs komt, zijn er ook meteen meer dan 100 geschikte sollicitanten, zo heb ik ervaren... Dus ik herken dit beeld totaal niet...
Carl van der Pol / O. En i. Adviseur
Lijkt me een mooi voorbeeld van traditioneel denken. Een wat innovatievere aanpak zou passen in deze tijd. Dat is lastig als je altijd in hokjes en harkjes hebt moeten denken. Tijden veranderen. Medewerkers weten goed hoe iets anders, of beter kan.

Voor de randstad is de ongelijkheid in vraag en aanbod een probleem. In andere delen van het land speelt dit nauwelijks. Misschien kaders verschuiven?



Over het falen van projecten met een ICT-gehalte gesproken. Het rapport Elias geeft veel aanbevelingen, waarvan de belangrijkste is dat het opdrachtgeverschap door politiek en management niet ingevuld wordt. In concreto je verandert niets door meer deskundigheid binnen te halen, als je er op besluitvormingsniveau niet gebruik van maakt en hoe vervelend ook naar handelt.



Ps. ik ben een hoog opgeleide bedrijfskundig - ICT'er met innovatieve ideeën en 25 jaar overheidservaring.
Pim Bliek
Het zou ook erg helpen als de overheid zich niet zou blind staren op opleiding. Steeds vaker zie ik freelance vacatures van de overheid voorbij komen waarbij naast een dosis ervaring ook een HBO/WO papiertje wordt geeist. Die flinke dosis ervaring heb ik, ik heb een prachtig CV. Laat ik nou juist, net als best veel IT-collega's, ooit dat papiertje niet gehaald hebben. Toch werk ik met gemak op HBO/WO-niveau. Ik heb 15 jaar ervaring. En toch kan ik niet op dit soort opdrachten reageren. De overheid neemt vervolgens een junior aan met 5 jaar ervaring maar met het papiertje....

Denk eens wat minder traditioneel en kijk naar kwaliteit in plaats van een papiertje! Na 15 jaar zegt dat echt helemaal niets meer.
Vraagje
Grappig. Het imago van de overheid is slecht, dus lossen we het op met arbeidscommunicatie. Niet lang geleden bleek dat de overheid meer communicatiemedewerkers in dienst heeft dan dat er journalisten in Nederland zijn. Wellicht dat problemen bij de overheid niet op te lossen zijn met communicatie :-)



Misschien hebben de ict-ers gewoon gelijk dat ze niet bij de overheid willen werken, misschien is de overheid gewoon een slechte werkgever :-P

Marianne den Broeder / Wob specialist en researcher, owner at WobShop
Jannie, die vermeende nood herken ik evenmin. Ik ben WO-afgestudeerd met ICT-bijvakken, was wetenschappelijk programmeur, ICT-docent in het HBO, kennistechnoloog, volgde een tweejarige postdoctorale opleiding informatiemanagement, en heb veel overheidservaring: meerdere jaren bij het rijk, bijna 15 jaar bij verschillende gemeenten. En toch, in Limburg heeft de overheid mij niet nodig. De afgelopen jaren heb ik hier geen enkele overheids-ICTvacature van enig niveau gezien. Het overheidsmanagement in deze regio heeft helemaal geen behoefte aan ICT-ers van WO-niveau met overzicht en inzicht, lijkt het wel. Waarom toch? Het aanbod aan goede ICT'ers is heus niet het probleem, dat is de vraag! Zelf koos ik al voor een carrièreswitch. Maar belangstellende overheden kunnen mij nog steeds vinden op LinkedIn. Ik ben benieuwd hoeveel overheidsaanbiedingen ik nu ga krijgen :-)
doeterniettoe / -
Recente nieuwsberichten over werk- en projectsituaties, zelfs een enquête in de Tweede Kamer en hierbij opgeteld het imago + beloningsbeleid van de overheid.

Tel hierbij een zwak management en een 'sterke' politiek bij op.

Weinig reden om überhaupt nog bij een Nederlandse overheid te gaan werken.
Stef Joosten / Hoogleraar Informatica
De bekende ICT-debacles binnen de overheid worden door de rekenkamer vaker aan slecht opdrachtgeverschap toegeschreven dan aan slecht opdrachtnemerschap. Hoezo vinden de debacles dan bij de leveranciers plaats? Is dat beeldvorming? Op welke feiten baseert van der Spek zich? Graag een wat degelijker onderbouwing a.u.b.
Peter / Projectmanager
Wat een onzin-artikel! Zomertijd, komkommertijd?

De genoemde deskundigen zijn er, ik ken er méér dan genoeg. En ook hier reageren er genoeg.



Wat het artikel wél bevestigt is dat het scheef zit op de 'intermediair-laag'. De HRM'ers, Inhuurdesks, Marktplaatsen en wat al niet. Veel - vaak extern ingehuurde dure - overhead die de match tussen vraag en aanbod maar moeizaam weet te maken. En in de praktijk meer frustreert dan faciliteert.

Welke gekwaliificeerde medewerker zit te wachten op een pedante 'Corporate Recruiter', of op een interimfunctie tegen afbraaktarief of op de schijnzekerheid van een tijdelijke aanstelling? Waarbij niet zelden wegbezuinigde taken creatief worden samengevoegd tot één functie. Twee banen voor de prijs van één. Ga er maar aan staan.



Stellen dat "Waar de overheid en het openbaar bestuur vooral behoefte aan hebben zijn hoger opgeleide ICT’ers met een bedrijfskundig profiel" is ook al veelzeggend. Kennelijk heeft men nog nooit gehoord van een 'bestuurskundig profiel', van bestuurlijk informatiekundigen of van MBO/HBO-Juridisch.

De doorgeschoten marktwerking bij (semi-)overheid kan wel wat tegenwicht van vakkennis en rechtsstatelijkheid gebruiken. Dat bespaart véél geld.



"een belangrijke taak weggelegd voor professionals in arbeidsmarktcommunicatie"?

Dus overduidelijk niet. En hebben diverse onderzoek al niet aangetoond dat de massale aanwezigheid van 'communicatie-deskundigen' binnen de overheid geen aantoonbaar rendement heeft?



De Cie. Elias er aan de haren bij slepen is een duidelijk geval van 'Klok & Klepel'.

Het gaat niet om 'Goed Opdrachtgeverschap' maar om 'Goed Werkgeverschap'. Iets dat ook de Belastingdienst tot zijn schade en schande heeft gemerkt.
Joop
Zou het niet eens tijd worden om al die houtje touwtje broddelsystemen uit het raam te gooien! Je wordt er stront ziek van en het wordt alleen maar slechter.
hjk
Academisch geschoolde software ingenieur (55+, onderzoek, ontwikkeling, productontwerp, verstand van zaken, zonder werk) zegt: "zoek het lekker uit".
henk
De gemiddelde leeftijd can een ict afdeling bij een gemeente bedraag 49 jaar. Bij ongewijzigd beleid zitten we over 5 jaar op gemiddeld 54 jaar. En dan nog verwachten dat men de vernieuwingen aankan..... En hierna met zijn allen door tot 70 jaar........ Dat is lachen dus. Gekoppeld aan slechte en nog steeds slechter wordende arbeidsvoorwaarden wens ik de gemeente veel succes.
IT-er uit bedrijfsleven / Informatie management
Dit artikel heeft een hoog "wij van WC-eend" karakter. Een directeur Kenniscentrum HRM van Berenschot (adviseurs dus) adviseren dat er een belangrijke taak is voor professionals in arbeidsmarktcommunicatie. Ik kan wel raden wel bureau deze professionals kan leveren. Verder hebben diverse reageerders m.i. helemaal gelijk. Er is geen behoefte aan nog meer communicatiemedewerkers. Liever wat communicatiemedewerkers eruit en wat meer IT -ers met gezond verstand erin. Van dat tekort heb ik helemaal niets gemerkt. Verder hebben ook de overheidsinstanties er een handje van om een "gevarieerd leeftijdsbeleid" te voeren, dus 40+ waar de échte ervaring zit komt niet door de leemlaag van HR-adviseurs die stuurt op (jonge) leeftijd en een diploma en niet kijk naar het HBO/WO niveau waarop de IT- ers zonder papiertje al jarenlang functioneren. Dat papiertje was je startkwalificatie en niet meer dan dat, je werkzaamheden en je inzicht in de processen ná de opleiding zorgen juist voor de meerwaarde.
Advertentie