ICT-vacatures overheid aan straatstenen niet kwijt
De overheid ontdoet zich in hoog tempo van medewerkers en hanteert niet zelden een vacaturestop. Toch staan overheidsorganisaties wel degelijk te springen om personeel. Sterker nog, de slechtst vervulbare vacatures bevinden zich binnen het openbaar bestuur en de publieke sector. Maar dan gaat het vooral om de hogere ICT-functies. Dat blijkt uit onderzoek onder ruim 800 Nederlandse HR-professionals. Niet alleen te weinig kandidaten maar ook een slecht imago van de overheid zijn hier de oorzaak van.
Mismatch
CBS-cijfers laten zien dat we meer dan 600.000 werklozen hebben, maar aan de ander kant 125.000 vacatures. Er is momenteel sprake van een enorme ‘mismatch’ op de Nederlandse arbeidsmarkt. Blijkt ook uit de jaarlijkse ‘HR Trends 2015-2016’ van ADP Nederland, Berenschot en Performa Uitgeverij. ‘Maar het is ook niet zo dat elke ICT ‘er maar bij de overheid binnen kan komen voor een baan,’ zegt Hans van der Spek, directeur Kenniscentrum HRM van Berenschot.’ Dat ligt iets gecompliceerder.’
Hoogopgeleide ICT'ers
Waar de overheid en het openbaar bestuur vooral behoefte aan hebben zijn hoger opgeleide ICT’ers met een bedrijfskundig profiel. ‘Goede mensen die bedrijfsprocessen kunnen vertalen naar ICT-oplossingen en andersom,’ legt Hans van der Spek uit. ‘Maar zij worden afgeschrikt. Ze hebben een beeld van de overheid dat er alleen maar bezuinigd wordt. Ze denken dat het werk in de publieke sector minder flexibel is dan bij een commercieel bedrijf. Hoogopgeleide ICT’ers vinden het niet aantrekkelijk om bij de overheid te solliciteren.’ En dat merkt bijvoorbeeld de Belastingdienst. Daar is een verlies van 5000 banen, maar is men wel op zoek naar 1500 nieuwe medewerkers met een ICT-achtergrond.
Omvormen
Volgens hem ligt er een belangrijke taak weggelegd voor professionals in arbeidsmarktcommunicatie. ‘Al tijdens de studie moeten potentiële medewerkers enthousiast gemaakt worden voor een bedrijfskundige ICT-functie bij de overheid. Een andere mogelijkheid is om te kijken wie je al aan boord hebt en zou kunnen omvormen.’
Cao oprekken
Ook zouden wat hem betreft de grenzen van de cao desnoods wat opgerekt kunnen worden. ‘Gelijkwaardigheid is een mooi streven, zeker. Salarissen indelen in functiezwaarte is in principe een goed systeem. Maar wanneer de arbeidsmarkt erom vraagt zou je meer differentiatie moeten toestaan zodat je de juiste mensen aantrekt.’
ICT-debacles
Met meer ICT’ers op HBO/WO-niveau wordt de kans op ICT-debacles ook kleiner, denkt Van der Spek. ‘De bekende ICT-debacles binnen de overheid vonden niet zozeer plaats bij de overheid zelf, maar bij de toeleveranciers. Je ziet nu ook de tendens dat bedrijven alleen de diensten en het programmeren uitbesteden, de regiefunctie houden ze zelf. Dat is de plek voor een gespecialiseerde ICT’er die bruggen kan slaan naar de rest van het bedrijf. En dan wordt de kans op fouten vaak stukken kleiner.’
Reacties: 12
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Voor de randstad is de ongelijkheid in vraag en aanbod een probleem. In andere delen van het land speelt dit nauwelijks. Misschien kaders verschuiven?
Over het falen van projecten met een ICT-gehalte gesproken. Het rapport Elias geeft veel aanbevelingen, waarvan de belangrijkste is dat het opdrachtgeverschap door politiek en management niet ingevuld wordt. In concreto je verandert niets door meer deskundigheid binnen te halen, als je er op besluitvormingsniveau niet gebruik van maakt en hoe vervelend ook naar handelt.
Ps. ik ben een hoog opgeleide bedrijfskundig - ICT'er met innovatieve ideeën en 25 jaar overheidservaring.
Denk eens wat minder traditioneel en kijk naar kwaliteit in plaats van een papiertje! Na 15 jaar zegt dat echt helemaal niets meer.
Misschien hebben de ict-ers gewoon gelijk dat ze niet bij de overheid willen werken, misschien is de overheid gewoon een slechte werkgever :-P
Tel hierbij een zwak management en een 'sterke' politiek bij op.
Weinig reden om überhaupt nog bij een Nederlandse overheid te gaan werken.
De genoemde deskundigen zijn er, ik ken er méér dan genoeg. En ook hier reageren er genoeg.
Wat het artikel wél bevestigt is dat het scheef zit op de 'intermediair-laag'. De HRM'ers, Inhuurdesks, Marktplaatsen en wat al niet. Veel - vaak extern ingehuurde dure - overhead die de match tussen vraag en aanbod maar moeizaam weet te maken. En in de praktijk meer frustreert dan faciliteert.
Welke gekwaliificeerde medewerker zit te wachten op een pedante 'Corporate Recruiter', of op een interimfunctie tegen afbraaktarief of op de schijnzekerheid van een tijdelijke aanstelling? Waarbij niet zelden wegbezuinigde taken creatief worden samengevoegd tot één functie. Twee banen voor de prijs van één. Ga er maar aan staan.
Stellen dat "Waar de overheid en het openbaar bestuur vooral behoefte aan hebben zijn hoger opgeleide ICT’ers met een bedrijfskundig profiel" is ook al veelzeggend. Kennelijk heeft men nog nooit gehoord van een 'bestuurskundig profiel', van bestuurlijk informatiekundigen of van MBO/HBO-Juridisch.
De doorgeschoten marktwerking bij (semi-)overheid kan wel wat tegenwicht van vakkennis en rechtsstatelijkheid gebruiken. Dat bespaart véél geld.
"een belangrijke taak weggelegd voor professionals in arbeidsmarktcommunicatie"?
Dus overduidelijk niet. En hebben diverse onderzoek al niet aangetoond dat de massale aanwezigheid van 'communicatie-deskundigen' binnen de overheid geen aantoonbaar rendement heeft?
De Cie. Elias er aan de haren bij slepen is een duidelijk geval van 'Klok & Klepel'.
Het gaat niet om 'Goed Opdrachtgeverschap' maar om 'Goed Werkgeverschap'. Iets dat ook de Belastingdienst tot zijn schade en schande heeft gemerkt.