Advertentie
carrière / Nieuws

Gemeenten hebben moeite met boosheid inwoners

Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken.

12 januari 2017

Gemeenten vinden het moeilijk om te gaan met de toenemende boosheid van inwoners van hun stad. Dit blijkt uit een onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving onder tien grote en middelgrote gemeenten.

Onvrede in beeld krijgen
Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken. ‘Er zijn verschillende gradaties van boosheid en bij ieder past een bepaalde aanpak. Met bezorgde burgers kun je goed in gesprek gaan. Extreme uitingen die haat oproepen en discriminerend zijn moeten we echter duidelijk begrenzen. De politie moet dan ingrijpen, zeker bij dreiging van geweld’ aldus Bellaart.

Binnen wijk oplossing zoeken
Ook is het volgens de onderzoeker beter als maatschappelijke problemen, zoals huisvesting, schulden en overlast gezamenlijk met alle betrokkenen binnen de wijk worden opgelost. (ANP)

Reacties: 20

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

August Biels / gewezen ambtenaar
Frappant, want het opwekken van boosheid lijkt ze wel in het DNA gebakken te zitten.....
veestapel
Terecht ontevreden burgers kunnen straks in steeds meer gemeenten P.V.V. stemmen, of anders niet zeuren.
John
Gezamenlijk met de hele wijk openlijk iets oplossen ?

Hebben gemeenten moeite met boosheid burgers ?

Kijk eens goed naar je zelf en je eigen uitlokgedrag want de wijkteams zijn zeer onprettig om mee samen te moeten leven stigmatiserend, intimiderend,onbetrouwbaar beslissen van alles zonder dit met ons te bespreken maar vergaderen wel met de keten en ze zijn bijzonder privacyschendend,schadelijk en beledigend maar doen alsof ze levensredders zijn.Wat hebben we aan die kletsende teams ? Doodzonde van het geld.Hou toch op met dat hele gedoe.Burgers willen dit helemaal niet. Dit slaat echt helemaal nergens meer op.
Pauline Reuter
De gemeenten,de wmo en de sociale werkers worden zelf steeds agressiever en dominanter als je met ze wilt praten over hoe roekeloos ze om gaan met je gegevens dan worden ze bijna altijd boos ze kunnen niet eens tegen een beetje kritiek en nemen geen genoegen met het woord nee als je persoonlijk de grens aan geeft want dan dreigen ze meteen.

Teams doen gewoon wat ze maar willen.

En ze hebben ontzettend veel mensen die ze er bij kunnen roepen en de politie zegt nooit iets over hun gedrag want die hebben het ook reuze naar hun zin met de keten.
Werner Jong
Wij vinden het moeilijk om met de huidige houding van de gemeenten om te 'moeten' gaan.
Catharina
Onvrede wordt mijns inziens veroorzaakt door de sociale media die 24/7 ons leven terroriseren. Mensen worden steeds bozer als gevolg van de (sociale) media. Mensen fokken elkaar op via twitter en facebook en reageren eindeloos in woede op elkaar. De overheid is vaak een zondebok waar de burger, die zich al dan niet terecht slachtoffer voelt, lekker zijn frustratie op kan uiten. Ondertussen hebben we in Nederland een fantastische overheid, maar daar hebben de mensen, die vinden dat ze te allen tijde overal recht op hebben en geen eigen verantwoordelijkheid willen, nemen geen oog voor.

Wijlen mijn oude oom zei altijd: "Het is in Nederland misgegaan toen kinderen hun leraar bij de voornaam mochten gaan noemen." Laten we (ouders en scholen) eerst weer eens gaan sturen op beleefdheidsvormen.
Stichting Gedonder Groep / voorzitter
Zolang beleidsmedewerkers als Cornelisosdt (Beleidsmedewerker in dit artikel https://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/ … nog dingen voor het zeggen hebben, blijven burgers bozer en bozer worden.
loek / v.m. jur.medew. gsd
@Catharina (Beleidsmedewerker) op 13 januari 2017 10:00 Onvrede wordt mijns inziens veroorzaakt door de sociale media die 24/7 ons leven terroriseren. - U mag dat denken maar persoonlijk geloof ik dat niet zo. Ik denk daarentegen dat de Overheid zich teveel opstelt als eigengereid. Dat zou m.i.mede te maken kunnen hebben met de verdergaande juridisering van onze maatschappij. Hierdoor wordt er veel afgedwongen en de burger is kansloos en voelt zich in een hoek getrapt (de decentralisaties spreken voor zich). Het gaat dus kennelijk niet om de burger maar denk ik om het behoud en uitbreiding van het systeem. Als het zoals u impliceert al beter zou gaan om met beleefdheidsvormen te beginnen in het onderwijs dan hebben de kabinetten vanaf Balkenende (VOC-mentaliteit) aardig zitten pitten; dat kun je de burger niet kwalijk nemen. Zo lang de Overheid in de uitvoering vaak lak heeft aan de burger, die in feite mandaat en niet meer dan dat afgeeft, en door gaat met vaak (bewust) verkeerde keuzes, zo lang kun je niet samen optimaliseren maar ben je als Overheid aan het provoceren. Daarom krijg je excessen zoals degenen met een grote bek wordt wel (eens) naar geluisterd. De introverte wordt gepasseerd. In verkiezingstijd gaat het meestal om samen, daarna om iets anders. Een oud gezegde luidt: wie kaatst, kan de bal verwachten.
E.Doeve / jurid. beleid. medew ro
"In verkiezingstijd gaat het meestal om samen, daarna om iets anders". Deze zin van Loekoek is een waarheid als een koe.

Maar daarnaast ook op te merken dat elkaar achterna lopen zonder te denken ook niet juist is.
Peter / Projectmanager
Ik heb geen smartphone, dus dat "24/7" en doe al helemaal niet aan Twitter en Facebook.

Ik wordt daardoor dus niet 'geterroriseerd" en ook niet boos.



Het kan natuurlijk wèl zijn dat de huidige appende ambtenaar is opgehouden met luisteren en daarmee te druk is voor deugdelijke taakvervulling.



Zoals de oom sprak "Het is in Nederland misgegaan toen kinderen hun leraar bij de voornaam mochten gaan noemen.".

Laten de ambtenaren daaraan een voorbeeld nemen en de burger met wat meer respect bejegenen.

'Begin met 'U' zeggen en zwijg totdat de belastingbetalende burger is uitgeproken'.

De burger kan zónder u, u niet zonder de burger.
Wim Vreeswijk / Belastingadviseur
Het is algemeen bekend en wordt ook veelal erkend (zie google) dat de kwaliteit van een meerderheid van gemeenteraadsleden veelal ondermaats is. De burgers worden hier als eerste mee geconfronteerd en uiten hun onvrede hierover dan ook vaak luidkeels, omdat zij immers direct betrokkene/slachtoffer zijn van ambtelijk falen. Wellicht is het een aanrader voor veel bestuurders om de site 'waarstaatjegemeente.nl' regelmatiger te raadplegen zodat zij constateren op welke (vele) onderdelen zij bestuurlijk tekort schieten. Zolang dat kennelijk niet op grote schaal gebeurt, blijft het m.i. tobben tussen bestuurders en burgers.
veestapel
De immigratiereligie wordt niet door alle burgers gedeeld, kunnen bestuurdertjes slecht tegen.
H. Wiersma / gepens.
De boosheid heeft niet in de laatste plaats te maken met onvoldoende inleveringsvermogen en ontactische afhandeling van beleidsvraagstukken en dossiers van instellingen en burgers.
Hans
Er moet zo snel mogelijk gestopt worden met deze criminele wijkteams die het woord bezorgd als excuus gebruiken om in en in slecht strafbaar te mogen zijn.Wij zien in jullie geen goede mensen maar machtsmisbruikers die pesten en alles over hebben om hun wil en zin door te drijven net zo lang tot hun beoogde einddoel bereikt is.Gezinnen worden massaal en makkelijk aangemeld en openbaar vernederd de hele regio weet welke kinderen er misbruikt zijn om maar een voorbeeld te noemen en exact hoe de gezinssituatie is ook de hoogte van schulden gaan de buren niets aan .Het raakt jullie echt van geen kant want jullie lachen constant overal om.Wat heeft een veilig thuis organisatie, jeugdzorg of een geheimhoudingplicht/beroepsgeheim nog voor zin ? Een wijkteam is niet te vertrouwen een gezin moet naar de bevelen luisteren die ze worden opgedragen door het team anders zwaait er wat bijv. een uithuisplaatsing waardoor het kind helemaal geen leven meer heeft en de ouders niet meer kunnen omgaan met hun verdriet.Jullie geven alles door over een case vol met zelfbedachte mulit complexe probleempjes in de wijken.Echt alles.Een wijkteam terroriseert de hele gemeente als een bende. De keten zorgt alleen goed voor zich zelf.Het hele land zit vol met 'zorg' personeel dat ons iedere dag meer irriteert en zeer goed betaald wordt en slecht gedrag stimuleert in de samenleving want jonge kinderen gaan mee pesten samen met de ouders en de teams kijken gewoon toe met het participeren.De wijkteams doen alles op eigen houtje zonder toestemming ze hebben toegang tot iedere burger. Zelfs ambtenaren worden in het geniep ook prive gescreend op hun geestelijk functioneren. Weigert een onvrijwillige aangemelde mee te doen en accepteert deze geen hulp die wordt opgedrongen dan schakelen ze al dreigend andere organisaties uit de keten in.De gemeente maakt niet kenbaar welke organisaties het zijn ook de hulpverlening hoeft niet eens te zeggen hoe ze heten.Klachten worden weggewerkt en doen er niet toe. Zij zijn onschendbaar en inmiddels zeer groot in aantal in het hele land. Dit is gewoon sarren omdat ze liever niet bezig zijn met de verwarde mens die op straat leeft.We zijn bovenstaande sprookjesverhalen meer dan zat.Jullie halen geintjes uit met burgers zijn handtastelijk, duwen en trekken aan mensen de voordeur moet open anders doen jullie dat stelletje criminelen.Psychologisch hoeven jullie nergens moeite voor te doen en ook niet te controleren hoe de ander dit alles ondervindt.Het deert jullie niet eens als een moeder niet meer kan lachen en niet meer haar dagelijkse leven kan leven door de stress van de maatschappelijk werkers die in haar nek zitten te hijgen en niet meer weg willen gaan.
Joris
We hebben een nieuwe versie van no surrender die veel groter in aantal is en gevaarlijker met meer geld , vaste steun van de overheid en macht dan we hier ooit gekend hebben met een VOG en beleidsvrijheid.
Ernst - Jan
De sociale/ggz wijkteams en de motorbendes moeten beiden goed worden aangepakt en gehandhaafd voor het te laat is. De ggz heeft zijn eigen drugs,leugens en andere machtsmiddelen ze pakken burgers ook aan met meerderen zelfs lijfelijk ,rijden ze ook klem en iedereen echt iedereen is bij deze wijkteams welkom om mee te komen doen je hoeft niet beroepsmatig betrokken te zijn.

Er is ontzettend veel gelijkenis die de gemeente en de overheid niet wil inzien.
Werner
Die wijkteams verzieken onze hele samenleving onze hele maatschappij waar geen enkel respect meer is voor elkaar ligt aan diggelen.
Guus
De gemeenten vragen zelf om boosheid als je de wijkteams inzet tegen de bewoners als machtsmiddel.
Hannes Haganum / kritisch lezer
Politici en ambtenaren creëren gewoon hun eigen probleem. Als ambtenaren en politici alleen maar vanachter het bureau of de vergaderruimte top-down communiceren, dan krijg je wantrouwen en afkeer van de politiek als natuurlijke reactie terug. Als je alles digitaal wilt regelen en communiceren, dan kan zeker twee derde van de ambtenaren naar het UWV en het merendeel van de politici is al langer overbodig. De PVV zal wel de boosheid een stem geven, maar zal zeker geen oplossingen gaan bieden. Het besef moet van binnenuit komen.
Paul Vreeke / directeur/eigenaar van APAPS
Nu zo'n 19 reacties verder, bespeur ik toch wel een aantal opmerkingen die de laatste alinea van het artikel bevestigen: "maatschappelijk problemen gezamenlijk met alle betrokkenen in de wijk oplossen". Vraagt wel een cultuuraanpassing zo hier en daar.
Advertentie