Gemeenten hebben moeite met boosheid inwoners
Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken.
Gemeenten vinden het moeilijk om te gaan met de toenemende boosheid van inwoners van hun stad. Dit blijkt uit een onderzoek van Kennisplatform Integratie & Samenleving onder tien grote en middelgrote gemeenten.
Onvrede in beeld krijgen
Volgens het onderzoek vinden gemeenten het lastig om de onvrede in beeld te krijgen. Ook is het moeilijk de kans op escalatie in te schatten. Onderzoeker Hans Bellaart adviseert gemeenten zich te focussen op het signaleren van onrust en daarvoor gebruik te maken van bestaande netwerken in de wijken. ‘Er zijn verschillende gradaties van boosheid en bij ieder past een bepaalde aanpak. Met bezorgde burgers kun je goed in gesprek gaan. Extreme uitingen die haat oproepen en discriminerend zijn moeten we echter duidelijk begrenzen. De politie moet dan ingrijpen, zeker bij dreiging van geweld’ aldus Bellaart.
Binnen wijk oplossing zoeken
Ook is het volgens de onderzoeker beter als maatschappelijke problemen, zoals huisvesting, schulden en overlast gezamenlijk met alle betrokkenen binnen de wijk worden opgelost. (ANP)
Reacties: 20
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Hebben gemeenten moeite met boosheid burgers ?
Kijk eens goed naar je zelf en je eigen uitlokgedrag want de wijkteams zijn zeer onprettig om mee samen te moeten leven stigmatiserend, intimiderend,onbetrouwbaar beslissen van alles zonder dit met ons te bespreken maar vergaderen wel met de keten en ze zijn bijzonder privacyschendend,schadelijk en beledigend maar doen alsof ze levensredders zijn.Wat hebben we aan die kletsende teams ? Doodzonde van het geld.Hou toch op met dat hele gedoe.Burgers willen dit helemaal niet. Dit slaat echt helemaal nergens meer op.
Teams doen gewoon wat ze maar willen.
En ze hebben ontzettend veel mensen die ze er bij kunnen roepen en de politie zegt nooit iets over hun gedrag want die hebben het ook reuze naar hun zin met de keten.
Wijlen mijn oude oom zei altijd: "Het is in Nederland misgegaan toen kinderen hun leraar bij de voornaam mochten gaan noemen." Laten we (ouders en scholen) eerst weer eens gaan sturen op beleefdheidsvormen.
Maar daarnaast ook op te merken dat elkaar achterna lopen zonder te denken ook niet juist is.
Ik wordt daardoor dus niet 'geterroriseerd" en ook niet boos.
Het kan natuurlijk wèl zijn dat de huidige appende ambtenaar is opgehouden met luisteren en daarmee te druk is voor deugdelijke taakvervulling.
Zoals de oom sprak "Het is in Nederland misgegaan toen kinderen hun leraar bij de voornaam mochten gaan noemen.".
Laten de ambtenaren daaraan een voorbeeld nemen en de burger met wat meer respect bejegenen.
'Begin met 'U' zeggen en zwijg totdat de belastingbetalende burger is uitgeproken'.
De burger kan zónder u, u niet zonder de burger.
Er is ontzettend veel gelijkenis die de gemeente en de overheid niet wil inzien.