Advertentie
carrière / Nieuws

‘Selectief werven kan nu ook met goede reden’

Dit zegt medewerker front office juriste Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens in reactie op het voornemen van de VNG om het kabinet te vragen om een juridische grondslag voor het werven van jongeren in de strijd tegen de vergrijzing.

14 februari 2018
jonge-werknemers.jpg

Gemeenten kunnen ook nu direct werven op leeftijdscategorie. Maar daarvoor moeten ze wel een goede reden hebben. Dit zegt medewerker front office juriste Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens in reactie op het voornemen van de VNG om het kabinet te vragen om een juridische grondslag voor het werven van jongeren in de strijd tegen de vergrijzing.

Goede reden
De hoofdregel is dat bij de werving en selectie op de arbeidsmarkt leeftijd geen rol mag spelen, tenzij daar een goede reden voor is. Deze goede reden is in 2014 en 2015 door de overheid vastgesteld: werkloosheid onder de groep 18-27 jaar en 50-plus. Die objectieve rechtvaardiging geldt niet meer omdat de arbeidsmarkt is aangetrokken. Maar dat wil niet zeggen dat een gemeente nu dus nooit een bepaalde leeftijdscategorie mag werven, aldus juriste Barbara Bos van het College voor de Rechten van de Mens. Het College heeft als wettelijke taak mogelijke schendingen van mensenrechten te onderzoeken. Bos: ‘Waar bijvoorbeeld direct selecteren op grond van afkomst altijd verboden is, mag een werkgever een goede reden aanvoeren waarom het nodig is om een bepaalde leeftijdscategorie te werven voor de organisatie. Het College toetst echter wel streng, het is immers een uitzondering op de regel dat je niet mag discrimineren.’

Heel lastig
Of een reden de goede is en door de juridische toets komt, hangt af van de omstandigheden, zegt Barbara Bos. ‘Als ik kijk naar de oordelen van het College voor de Rechten van de Mens, dan is het wel heel lastig om die goede reden te vinden. Maar ik sluit niets uit. Als je je personeelsbestand wilt verjongen, dan moet een gemeente bijvoorbeeld aantonen dat de leeftijdsopbouw een probleem is. Dat kan hoor. Je kunt je voorstellen dat er binnen een organisatie binnen vijf jaar zoveel mensen met pensioen gaan, dat ze in grote problemen komt.’

Heel interessant
Gemeentesecretaris van Doetinchem Nicolette van Waart wil graag gericht kunnen werven onder jongeren én ouderen. Doetinchem heeft, net als een aantal andere gemeenten, tot 2026 een generatiepact opgesteld om het personeelsbestand te verjongen. ‘Want we hebben in Doetinchem een redelijk vergrijsd ambtenarenbestand. De gemiddelde leeftijd in 48,5 jaar. Je wilt oudere medewerkers vitaal houden en dus kun je ze een dagje minder laten werken, en het bespaarde geld gebruiken om jongeren in te zetten’, zegt de gemeentesecretaris van de Achterhoekse gemeente.

Goede jongeren
Daarvoor moet de gemeente doelgericht kunnen werven, maar ‘wel gericht op de kwaliteit die je wilt hebben’, aldus de gemeentesecretaris van Doetinchem. ‘De komende jaren stromen er bij ons relatief veel ouderen uit. Met het generatiepact gaan sommigen dus al iets eerder wat minder werken. Je gaat dan, afhankelijk van de functie, specifiek op zoek naar de goede jongeren. Dus ook naar universiteiten, hogescholen en MBO’s. En om ze te interesseren mogen we ook best wat doen aan het imago van het werken bij de overheid.’ Overigens vindt Van Waart dat een gemeente ook specifiek moet kunnen werven onder ‘ouderen’. ‘Ik vind het heel gevaarlijk om in één doelgroep te werven, want je wilt wel dat de samenleving wordt weerspiegeld in je ambtelijke organisatie.’

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Daan
Als de wens om te verjongen een goede reden is voor leeftijdsdiscriminatie, dan komen we natuurlijk in een cirkelredenering terecht.
ambtenaar / gemeenteambtenaar
Weet je wat leeftijds discriminatie is dat de categorie mensen van in de 60 en zeker die van 63 en 64 nu door moeten werken na hun 65 . Deze mensen hebben allemaal vormen van vut premies betaald en waarvoor. Regelingen om via ABP te stoppen is niet interessant al jaren geen indexering meer en als je je AOW krijgt is het bij elkaar nog net geen voedselbank . Daarbij hier is tie weer als regering het gestolen pensioengeld , uitgesteld loon werknemers,terugstort is veel meer mogelijk. Ook gemeente raden hebben veel teveel geld voor zichzelf nodig dus reken nooit op hun voor een goede regeling en de bonden laten de ouderen wat dit betreft ook in de kou staan terwijl zij daar wel de meeste leden hebben. Wat je gaat krijgen is dat mensen die het echt zat zijn ziek worden en op die manier hun tijd vol gaan maken burnout etc . En wat willen zij deze mensen maken die nog een jaar of twee jaar van hun AOW zitten ontslag geven meeste recht op drie jaar ww altijd nog beter dan ABP of gemeente armoe regel. Regering houdt gewoon vol met die pensioen leeftijd er is al uitgezocht dat het langer werken miljoenen opleverd voor de schatkist nog maar te zwijgen voor ABP en AOW die bij overlijden niet hoeven uit te keren het is te schandalig voor woorden terwijl in zuid Europa ze nog steeds vroeg uitgewerkt van oude dag genieten . En waarom worden we steeds ouder hier omdat die nu 70 en 80 jarigen rond 60 of eerder zijn gestopt met werken .
Advertentie