Een gelijkwaardig (sollicitatie)gesprek: de sleutel tot succes
Neem de juiste rol aan in het gesprek.
Een bijdrage van Geerts & Partners
Tijdens een netwerkgesprek of de zoektocht naar een nieuwe opdracht of functie is de kans groot dat je tegenover een potentiële opdracht- of werkgever belandt. Jij wilt vanzelfsprekend alles uit die ontmoeting halen en een eerlijk beeld van jezelf neerzetten. Dat doe je door een gelijkwaardig gesprek te creëren. Zo verzeil je niet in een vragenvuur of een vraag-antwoordgesprek. Er ontstaat een ontspannen sfeer waar jij je goed bij voelt. Ontdek hoe je dat doet en breng het vandaag nog in de praktijk.
Tijdens sollicitatiegesprekken speelt het voeren van een gelijkwaardig dialoog een cruciale rol. Een gesprek waarin beide partijen zich vrij voelen om te spreken en zich gehoord voelen, legt de basis voor een goede samenwerking.
Neem de juiste rol aan in een sollicitatiegesprek
Gelijkwaardigheid is altijd onderdeel van een sollicitatiegesprek. Het zorgt ervoor dat jullie op één lijn zitten met elkaar. Hiërarchie kan een blokkade vormen in bijvoorbeeld een sollicitatiegesprek waarbij een hr-manager een kandidaat directief benadert. De kandidaat klapt dicht en neemt een ondergeschikte rol aan. De manager staat daar automatisch boven en er is geen gelijkwaardigheid meer.Bovenstaand voorbeeld gaat over de Transactionele Analyse (TA), een communicatiemodel en ontwikkelingstheorie.
De Transactionele Analyse (TA) helpt je te begrijpen hoe communicatiepatronen ontstaan vanuit je opvoeding en ervaringen. In een sollicitatiegesprek kan dit betekenen dat je onbewust een ‘ondergeschikte’ rol aanneemt als je onzeker bent. Door bewust vanuit een volwassen rol te communiceren, creëer je een gelijkwaardig gesprek.”
Creëer gelijkwaardigheid
De stap naar gelijkwaardigheid begint al bij het benaderen van vakgenoten of voormalige collega’s. Jullie kennen elkaar en weten wat er speelt in de branche waarin jullie actief zijn. Jullie delen dezelfde interesses en hebben dezelfde kennis. Dat zorgt voor genoeg gespreksstof en een ontspannen sfeer.
Ken je jouw gesprekspartner nog niet? Zorg dan zelf voor een ontspannen sfeer. Drink een kop koffie en leg in de eerste minuten uit wat het doel van het gesprek is. De manier waarop is van belang: zet jezelf niet in een ondergeschikte positie door te vertellen dat je een baan of nieuwe opdracht zoekt. Maar zeg dat je geïnteresseerd bent in de organisatie en functie van jouw gesprekspartner.
Wees voorbereid op vragen. Oefen met iemand die je vertrouwt, alle mogelijke vragen die je kunt krijgen. Ontstaat er toch een vragenvuur? Geef dan antwoord met hulp van persoonlijke voorbeelden. Jouw gesprekspartner vraagt daar eerder op door waardoor jij het gesprek dicht bij jezelf houdt en de regie erover niet verliest. Haal bijvoorbeeld een leuke anekdote aan over het moment in jouw studietijd waar je merkte dat jouw interesse bij dit vakgebied lag.
Waarom is een gelijkwaardig gesprek belangrijk?
Bij een sollicitatiegesprek is niet alleen een moment waarop een werkgever kijkt of jij past bij de organisatie, maar ook een kans voor jou om te onderzoeken of de functie en het bedrijf aansluiten bij jouw wensen en ambities. Een gelijkwaardig gesprek zorgt voor:
- Eerlijkheid
Beide partijen delen open en oprecht hun verwachtingen. - Betere beslissingen
Je krijgt een helder beeld van de functie, de organisatie en hoe jouw talenten daarin passen. - Een goede indruk
Het laat zien dat je communicatief sterk en professioneel bent.
Hoe voer je een gelijkwaardig sollicitatiegesprek?
Hier zijn enkele tips om deze balans te vinden:
- Bereid je goed voor
Leer het bedrijf en de functie kennen. Bereid vragen voor die jou helpen een goed beeld te krijgen van je toekomstige rol. - Wees jezelf
Authenticiteit wordt gewaardeerd. Vertel over je ervaringen en ambities op een manier die echt bij jou past. - Stel gerichte vragen
Vraag bijvoorbeeld naar de bedrijfscultuur, groeimogelijkheden en uitdagingen in de functie. - Luister actief
Laat de ander uitspreken, vat samen wat gezegd is en stel doorvragen om meer duidelijkheid te krijgen. - Denk aan non-verbale communicatie
Maak oogcontact, glimlach en toon interesse door een open houding aan te nemen.
Onze ondersteuning bij arbeidsmobiliteit en loopbaanbegeleiding
Bij Geerts & Partners begeleiden we professionals in elke fase van hun loopbaan. Of je nu toe bent aan een volgende stap, van richting wilt veranderen of je sterker wilt presenteren tijdens sollicitatiegesprekken, wij bieden maatwerkbegeleiding.
Met onze diensten, zoals loopbaanbegeleiding of het mobiliteitsdienstverband helpen we je:
- Je sterke punten en ontwikkelpunten te identificeren.
- Effectieve strategieën te ontwikkelen voor gesprekken en netwerkactiviteiten.
- Je cv en LinkedIn-profiel te optimaliseren.
- Je voor te bereiden op uitdagende sollicitatiegesprekken.
Daarnaast bieden wij Contractovername aan, waarbij je in dienst komt bij Geerts & Partners terwijl we samen op zoek gaan naar jouw volgende droombaan. Dit traject biedt zekerheid en begeleiding op maat, zodat jij je volledig kunt richten op je ontwikkeling.
Klaar om je volgende stap te zetten?
Wil je meer weten over hoe wij je kunnen helpen bij sollicitatiegesprekken of andere loopbaanvraagstukken? Neem contact met ons op. Samen zorgen we ervoor dat jouw volgende gesprek niet alleen een sollicitatie is, maar een gelijkwaardig gesprek waarin jouw kwaliteiten centraal staan.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.