Advertentie
carrière / Nieuws

Geen landelijk sociaal beleidskader voor RUD's

Een landelijk sociaal beleidskader voor de vorming van RUD's zit er definitief niet in. SBK's moeten dus per RUD worden opgesteld.

06 augustus 2012

Een landelijk sociaal beleidskader voor de vorming van RUD's zit er definitief niet in. SBK's moeten dus per RUD worden opgesteld.

Basis
De vorming van de 28 RUD's (regionale uitvoeringsdiensten of omgevingsdiensten) per 1 januari 2013 gaat gepaard met de overstap van flinke aantallen medewerkers vanuit gemeenten en provincies. VNG en IPO wilden een Sociaal Beleidskader opstellen als basis voor het sociaal plan dat bij de overstap naar alle nieuwe RUD's van toepassing moet zijn. Dat plan uit 2010 moest vorig jaar in de ijskast omdat een concept-SBK niet kon worden afgerond; het algemene CAO-overleg met gemeenten en provincies liep immers vast.


Poging
Na het recent alsnogs bereikte akkoord over CAO's bij zowel gemeenten als provincies is opnieuw onderzocht of een landelijksociaal beleidskader mogelijk was. VNG en IPO melden nu dat dat niet gaat lukken. Een SBK 'met voldoende substantie' zit er niet in. Een worodvoerster van de VNG stelt dat de bonden in het SBK geen verplichting tot het accepteren van passende arbeid wilden opnemen, terwijl de VNG dat wel wilde. "Anders zou erg veel personeel achterblijven bij gemeenten en provincies." Daarnaast wilden de bonden het SBK bindend verklaren, terwijl de VNG meer zag in de status 'handreiking' voor de onderhandelaars. Een bindendverklaring zou ook complicaties opleveren bij de regio's waar men inmiddels zelf al is gevorderd met (de aanzet tot) een sociaal plan.  

Plan B
Het eerdere 'plan B', dat in maart 2012 is geopperd, treedt daarmee in werking. Dat behelst de feitelijke verplaatsing van het overleg over SBK's naar de lokale/regionale onderhandelingstafel. Het laaste concept van het landelijk sociaal beleidskader dient daarvoor nu als een handreiking. De VNG-woordvoerster denkt niet dat het proces nu vertraging heeft opgelopen.

Reacties: 5

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Fred (ambtenaar) / ambtenaar
Hoera, lang leve de vakbonden, IPO en VNG. Niet eens in staat om voor een goed SBK te zorgen. Eenheid van werken in een Rud, Kwaliteit wordt geleverd tegen elke prijs, maar zorg voor het personeel ho maar. Hoezo gaat er zodadelijk veel kennis verloren en gaan de zieltjes naar de Rud. 2013 zal spannend worden. Dure VTH taken naar de Rud, amper gemotiveerde vakmensen en een squit aan extra communicatielijnen erbij. De Wabogedachte is al gelijk weer om zeep geholpen.
Doeke Kuipers / corporatieman
Dit is toch raar! Hier wordt een "nieuwe" dienst overeind geholpen, dat geen direct "controlesysteem" krijgt? Provinciale en gemeentelijke "RUDspecialisten", met veel te veel invloed, lijkt mij onwenselijk en geen goede zaak.
Karel de Buijzer / onderhandelaar sbk
Jammer dat de schrijver van dit stuk geen wederhoor heeft toegepast. Wat de woordvoerder van het VNG stelt is niet juist. Zowel het ipo als het vng wilden dat ongeacht of je werk overgaat naar een rud, je een daar aangeboden functie moet accepteren. Wij zijn van mening dat dit alleen geld als ook daadwerkelijk je werk naar een rud over gaat, je dat werk moet volgen. Wanneer dit niet zo is, je ook recht zou moeten hebben op een passende functie bij je oorspronkelijke gemeente of provincie. Het klopt wel dat het vng en het ipo een sbk wilden afspreken waar niemand zich aan hoefde te houden. Dit leek ons zonde van al het werk.
spiedend oogje
Onmiddelijk stoppen met de vorming van Rud's. Kost de latende gemeenten handen vol geld door dubbele overheadkosten. Of het ooit wordt terugverdiend is twijfelachtig. De terugverdientijd duurt minstens zeven jaren. Dus gemeenten: breng zoweinig mogelijk fte in. Dit is de komende jaren namelijk de verrekenfactor. Nog beter: Kappen met deze onzin!!!!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Ook hier kiezen vakbonden weer voor een weinig realistische benadering. Weten ze eigenlijk wel wat er op lokaal niveau gebeurd? Hier lijken meer poltieke redenen een rol te spelen dan vakbondsmotieven.
Advertentie