Lokale afspraken: minder noodzaak gemeente-cao
De noodzaak om landelijk collectieve afspraken over de gemeente-cao te maken wordt kleiner als er lokaal van alles wordt afgesproken, zegt FNV-bestuurder Haas.
Vakbond FNV is niet onverdeeld gelukkig met de afspraken die gemeenten lokaal maken over baangaranties en arbeidsvoorwaarden. ‘De noodzaak om landelijk collectieve afspraken over de gemeente-cao te maken wordt kleiner als er lokaal van alles wordt afgesproken’, zegt FNV-bestuurder Bert de Haas.
Baangarantie
Begin deze maand maakte Arnhem bekend dat de 2200 gemeenteambtenaren tot eind 2016 verzekerd zijn van werk. Wel moeten zij flexibel zijn en ander werk accepteren als hun functie vervalt, ook als zij een of maximaal twee salarisschalen achteruit gaan. Volgens de FNV zijn in de afgelopen maanden bij circa tien gemeenten lokale afspraken gemaakt over baangaranties en versobering van arbeidsvoorwaarden.
Niet vreemd
De Haas vindt het niet vreemd. ‘Ik kan me voorstellen dat er lokaal afspraken komen als we er landelijk niet uitkomen. Dat staat landelijke afspraken niet in de weg, maar het maakt de noodzaak daarvoor wel kleiner.’
Onwenselijk
Toch blijft FNV inzetten op een collectieve overeenkomst voor gemeenteambtenaren, zegt De Haas. ‘Dat blijft belangrijk, omdat niet overal lokale afspraken worden gemaakt. En het is onwenselijk dat in de ene gemeente wel nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn gemaakt met de werkgever en in de andere gemeente niet.’
Slecht voor mobiliteit
Bovendien blijken verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen gemeenten slecht voor de mobiliteit van ambtenaren, zegt De Haas. ‘Als de ene gemeente een goede reiskostenvergoeding heeft en de andere schaft die af, wordt het lastiger om iemand van de ene naar de andere gemeente te krijgen.’ Een baangarantie heeft wat dat betreft nog een sterker effect op de mobiliteit dan een reiskostenvergoeding, beaamt De Haas.
Niet tegenhouden
De vakbond zal desondanks lokale afspraken niet tegenhouden. ‘Een landelijke cao houdt onze voorkeur. Maar helaas liggen de onderhandelingen daarover op dit moment helemaal stil.’
Decentraal wat kan en centraal wat moet.
Het is goed om op lokaal niveau de zaken te regelen die daar spelen. Het verschilt sterk per gemeente. Werknemers en werkgevers moeten inspelen op de lokale situatie. "Eenheidsworst" is niet meer van deze tijd.
Dit vraagt een andere rol van de vakbonden en dat is lastig. Men moet ruimte geven aan professionals die heel goed, in OR-verband, hun eigen lokale zaken kunnen regelen.