Advertentie
carrière / Nieuws

Lokale afspraken: minder noodzaak gemeente-cao

De noodzaak om landelijk collectieve afspraken over de gemeente-cao te maken wordt kleiner als er lokaal van alles wordt afgesproken, zegt FNV-bestuurder Haas.

22 februari 2012

Vakbond FNV is niet onverdeeld gelukkig met de afspraken die gemeenten lokaal maken over baangaranties en arbeidsvoorwaarden. ‘De noodzaak om landelijk collectieve afspraken over de gemeente-cao te maken wordt kleiner als er lokaal van alles wordt afgesproken’, zegt FNV-bestuurder Bert de Haas.

Baangarantie

Begin deze maand maakte Arnhem bekend dat de 2200 gemeenteambtenaren tot eind 2016 verzekerd zijn van werk. Wel moeten zij flexibel zijn en ander werk accepteren als hun functie vervalt, ook als zij een of maximaal twee salarisschalen achteruit gaan. Volgens de FNV zijn in de afgelopen maanden bij circa tien gemeenten lokale afspraken gemaakt over baangaranties en versobering van arbeidsvoorwaarden.

Niet vreemd

De Haas vindt het niet vreemd. ‘Ik kan me voorstellen dat er lokaal afspraken komen als we er landelijk niet uitkomen. Dat staat landelijke afspraken niet in de weg, maar het maakt de noodzaak daarvoor wel kleiner.’

Onwenselijk

Toch blijft FNV inzetten op een collectieve overeenkomst voor gemeenteambtenaren, zegt De Haas. ‘Dat blijft belangrijk, omdat niet overal lokale afspraken worden gemaakt. En het is onwenselijk dat in de ene gemeente wel nieuwe afspraken over arbeidsvoorwaarden zijn gemaakt met de werkgever en in de andere gemeente niet.’

Slecht voor mobiliteit

Bovendien blijken verschillen in arbeidsvoorwaarden tussen gemeenten slecht voor de mobiliteit van ambtenaren, zegt De Haas. ‘Als de ene gemeente een goede reiskostenvergoeding heeft en de andere schaft die af, wordt het lastiger om iemand van de ene naar de andere gemeente te krijgen.’ Een baangarantie heeft wat dat betreft nog een sterker effect op de mobiliteit dan een reiskostenvergoeding, beaamt De Haas.

Niet tegenhouden

De vakbond zal desondanks lokale afspraken niet tegenhouden. ‘Een landelijke cao houdt onze voorkeur. Maar helaas liggen de onderhandelingen daarover op dit moment helemaal stil.’

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gerrit
Mooi!

Decentraal wat kan en centraal wat moet.



Het is goed om op lokaal niveau de zaken te regelen die daar spelen. Het verschilt sterk per gemeente. Werknemers en werkgevers moeten inspelen op de lokale situatie. "Eenheidsworst" is niet meer van deze tijd.

Dit vraagt een andere rol van de vakbonden en dat is lastig. Men moet ruimte geven aan professionals die heel goed, in OR-verband, hun eigen lokale zaken kunnen regelen.
Gerard V. / handhaver
Helemaal niet mooi Gerrit! Je moet grote lijnen cenrtaal regelen en niet per gemeente. Vergeet niet dat OR leden met handen en voeten aan een gemeente zijn gebonden en wie kent niet de voorbeelden van OR-leden die ondanks de wettelijke bescherming toch "teruggepakt" zijn? Dat geenft niet veel vertrouwen als zaken door de OR geregeld moeten worden. De uitwerking kun je overlaten aan een OR maar grote lijnen (éénheidsworst zoals je wilt) moeten toch echt centraal geregeld worden.
Agnes
helemaal eens met Gerard
André van Dijk / afdelingshoofd
Logisch gevolg. De vakbonden blijken niet meer bij machte centraal met realiteitszin afspraken te maken.

Nico / zzp
Prima, maak alleen afspraken oevr de harde arbeidsvoorwaarden. Allerlei afspraken over scholing en werkgelegenheid zijn op centraal niveau zinloos zolang gemeenten zich blijven gedragen als zelfstandig werkgever.



Ontslag bij het rijk of een gemeente geeft geen enkel recht bij een andere rijksonderdeel of gemeente. De werkgever de overheid is dood. Dat is in het bedrijfsleven anders, Leve de zelfstandige gemeente.
Henk
Slechte ontwikkeling, van objectieve naar subjectieve beloning!
Ton / (ambtenaar kleine gemeente)
Mooi!

Er wordt aan de poten van de VNG gezaagd!

Dit geeft aan dat er bij de lokale besturen meer ruimte is dan mevrouw Kriens ons wil doen laten geloven en dat er onder haar eigen leden lang niet altijd draagvlak is voor het weinig sociale VNG standpunt.
Ruudt
Op lokaal niveau gaan de vakbonden in GO's heel vaak wel akkoord met een herplaatsingsperiode van 18 of 24 maanden. Ik snap dan ook niet dat nu wordt ingezet op een werkgarantie voor de eeuwigheid. Juist in deze tijd geeft dat een heel slechte uitstraling voor ambtenaren. Werkgevers moeten bij ontslag als eigen-risicodrager zelf de WW-lasten betalen, en daarnaast nog een bovenwettelijke en na-wettelijke uitkering bekostigen. Er is dus ook voor hen geen enkel financieel belang om personeel te ontslaan.

Vakbonden, zet liever in op een fatsoenlijke woon-werkverkeerregeling voor het hele land, want daar wijkt de rechtspositie van gemeenteambtenaren echt nadelig af van andere rechtsposities.

P. van den Berghe / adviseur arbeidsvoorwaarden
De ontwikkeling komt bij mij niet vreemd over. Het werkt overigens zowel in positieve als in negatieve zin. Het wordt veroorzaakt doordat enkele grote randstedelijke gemeenten de dienst uitmaken. Gelet op de omvang van het ambtenarenapparaat geven de bonden ook aan die gemeenten de grootste prioriteit. Nederland is echter geen eenheidsworst en de belangen in de regio kunnen sterk afwijken van die in de Randstad.
alexander / ambtenaar
Als voorzitter van een OR van een grote gemeente en tevens kaderlid van een vakbond, durf ik de stelling aan dat niet zoveel OR''en voldoende kennis hebben van de materie om een redelijk standpunt in te nemen. De werkgever is daartoe doorgaans toch meer ge-equipeerd, zowel inhoudelijk als onderhandelingstechnisch. Die opmerking van Gerard V. over het gebonden zijn als werknemer, daar zit heel veel waarheid in en dat geldt zeker niet alleen voor de overheid.
Advertentie