Advertentie
carrière / Nieuws

Waterschap grijpt in bij leeftijdscrisis

Minder uren werken op latere leeftijd, zodat je het langer kan volhouden en er plaats komt voor jong bloed. Het eerste waterschap, Wetterskip Fryslan, biedt ambtenaren het generatiepact aan.

20 oktober 2017

Ouder wordende ambtenaren en een stijging van het ziekteverzuim. De waterschappen hebben last van de vergrijzing die elders in de publieke sector inmiddels tot stilstand is gekomen. Niet zo gek dus dat het eerste waterschap nu een generatiepact heeft afgesloten. Wetterskip Fryslân geeft werknemers vanaf 60 jaar de mogelijkheid om minder uren te gaan werken. Hierdoor ontstaan er meer werkplekken voor jongere werkenden en kunnen oudere collega's gezond blijven werken tot aan hun AOW.

Oudere ambtenaren verdubbeld
Overigens zijn de waterschappen niet de enigen in de publieke sector waar steeds meer oudere ambtenaren werken. Sinds 2003 is het aantal overheidsmedewerkers tussen de 55 en 65 zelfs meer dan verdubbeld. Volgens cijfers van het CBS zijn er momenteel zo’n 14 duizend 55-plussers aan het werk voor de overheid. Er zijn meer oudere ambtenaren dan gemiddeld op de arbeidsmarkt, terwijl de vergrijzing bij bijvoorbeeld de gemeenten voorzichtig tot stilstand is gekomen, neemt de gemiddelde leeftijd bij de waterschappen nog toe.


Zware beroepen

'Ik ben super trots dat wij het eerste waterschap in Nederland zijn met een generatiepact', zegt Albert Slagter, adviseur Waterwet bij Wetterskip Fryslân en FNV-kaderlid. 'Een groot deel van de waterschapmedewerkers zit in zware beroepen, zoals de rattenvangers en onderhoudsploegen. Deze collega's kunnen op deze manier wat worden ontlast.'Naast veroudering en ziekteverzuim hebben waterschappen volgens onderzoeksbureau Panteia te maken met een lichte krimp in het personeelsbestand. Tegelijkertijd ziet de sector een flinke stijging van het aantal openstaande vacatures en stijgt de vertegenwoordiging van vrouwen onder het personeel in de sector.


Expertise overdragen

Ook vakbond FNV die het Generatiepact het Friese waterschap heeft afgesloten, is tevreden met de nieuwe mogelijkheden voor de ambtenaren. Jan Grobben, bestuurder FNV Overheid: 'Het is goed dat Wetterskip Fryslân het belang van een generatiepact onderkent. Door minder uren te werken, worden oudere werknemers minder zwaar belast. Tegelijkertijd kan hun expertise en ervaring worden overgedragen aan de jongere generatie. Het generatiepact biedt jongere werkenden de kans om meer ervaring op te doen en biedt zicht op een echte, vaste baan.

Pensioenopbouw

Werkenden vanaf 60 jaar hebben de keuze uit: 80 procent werken tegen 90 procent van hun salaris met 100 procent pensioenopbouw; 60 procent werken tegen 80 procent van hun salaris met 100 procent pensioenopbouw of 50 procent werken tegen 75 procent van hun salaris met 100 procent pensioenopbouw. De regeling geldt voor werknemers met een vast dienstverband die in de periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2020 60 jaar of ouder zijn of worden.

Reacties: 10

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Ruud Bos / medewerker provincie
Helemaal mee eens om een generatiepact landelijk te regelen.

Als je bij een organisatie werkt waarbij de rechtse partijen in de meerderheid zijn, kun je fluiten naar een generatiepact.

Erg onrechtvaardig allemaal!
Jan
Vroeger heette dat VUT of deeltijd VUT. Hadden we nooit moeten afschaffen.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Waterschappen hebben kennelijk nog geld genoeg waar ander overheidspersoneel op een houtje moet bijten. Slechte zaak dat dit niet landelijk geregeld wordt. Er ontstaat hoe langer hoe meer ongelijkheid tussen sectoren onderling.
J.de Niet / Strat.Adviseur
Vele overheden zijn dit waterschap al voorgegaan. De regeling die er nu ligt vind ik wel sympathiek want biedt keuzemogelijkheden. Toch ligt de oorzaak elders, namelijk het ophogen van de AOW leeftijd, los van het arbeidsverleden. Van mij mogen mensen na 40 jaar dienstverband, AOW en pensioen gaan vragen. Dat je dan iets minder krijgt is logisch. Nu moet een bouwvakker die vanaf zijn 16e heeft staan te buffelen wachten tot zijn 67e terwijl de ministers en staatssecretarissen die tot hun 26e van hun studentenleven hebben mogen genieten ook op 67e AOW krijgen. Hier is iets enorm scheef gegroeid en ik verbaas me er over dat hierover niet meer onvrede is ontstaan.
De Vries / Teammanager
Dan moet je dus 4 60 jarigen 50% laten werken om weer één (financieel gezien) functie te kunnen creëren voor een starter. Want die komen echt niet parttime werken. Voor een kleine gemeente met veel eenpitters niet te doen. Wat voor functies worden dat dan en wat doe je met al die dure en ervaren beleidsmedewerkers die maar twee dagen per week aanwezig zijn. In principe zou je voor de 60 plussers nieuwe functies moeten creëren.
K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Helemaal eens met J. de Niet. Als je 40, of als dat niet meer betaalbaar is desnoods 45 jaar gewerkt hebt, heb je zo langzamerhand wel recht op aow/pensioen. Als deze gekte doorzet moeten sommigen langer dan 50 jaar werken. Terwijl degenen die na hun studie nog een jaar zijn gaan backpacken in Australië (Pechtold en co) er veel minder arbeidzame jaren op hebben zitten als ze met pensioen gaan
Adriaan
Het artikel begint al met een smerige insinuatie: "Ouder worden leidt tot meer ziekteverzuim".

Er zijn vele studies waaruit juist het tegendeel blijkt.
henk
De overheid is als gevolg van het gevoerde regeringsbeleid (VVD. PvdA, CDA) ZIEK gemaakt. Negatief framen, 0 lijn, ontslagen, afkoopregelingen, e.d.

Tegelijk de AOW leeftijd ophogen en de pensioenen korten. De aangerichte schade olv Rutte is zeer groot en de kosten zijn niet te overzien. Noem maar op: de ellende in de zorg, defensie, onderwijs, zorg,belastingdienst, politie..... het houdt niet op. En dan nu het door Rutte (en de banken) veroorzaakte probleem, te laten betalen door de ambtenaren zelf. Ik dacht het maar ff van niet :)
H. Wiersma / gepens.
Een idiote regeling van de Waterschappen. Zo gaat het weer een Wild West - situatie worden. Bovendien wordt hiervoor o.a. ook een verkeerd argument (ouder worden) gebruikt.

1. Maak er gewoon een flexibel pensioen van voor IEDEREEN tussen 63 en 69 jaar.

2.Als je eerder dan met 67 jaar van je pensioen wil genieten krijg je MINDER en als je later met pensioen gaat krijg je MEER.

3. Voor de ZWARE BEROEPEN kan je via een medische keuring uitzonderingen maken en tot 100% van het aan 67 jaar gerelateerde pensioen uitkeren. Dat heeft ook iets met SOLIDARITEIT te maken.
Jolanda de Groot / bedrijfskundige
mooi dat dit voor elkaar gekregen is, echter de Cao-onderhandelingen zijn in volle gang. zou nog mooier geweest zijn als dit voor alle waterschappen zou gelden
Advertentie