Waterschap grijpt in bij leeftijdscrisis
Minder uren werken op latere leeftijd, zodat je het langer kan volhouden en er plaats komt voor jong bloed. Het eerste waterschap, Wetterskip Fryslan, biedt ambtenaren het generatiepact aan.
Ouder wordende ambtenaren en een stijging van het ziekteverzuim. De waterschappen hebben last van de vergrijzing die elders in de publieke sector inmiddels tot stilstand is gekomen. Niet zo gek dus dat het eerste waterschap nu een generatiepact heeft afgesloten. Wetterskip Fryslân geeft werknemers vanaf 60 jaar de mogelijkheid om minder uren te gaan werken. Hierdoor ontstaan er meer werkplekken voor jongere werkenden en kunnen oudere collega's gezond blijven werken tot aan hun AOW.
Oudere ambtenaren verdubbeld
Overigens zijn de waterschappen niet de enigen in de publieke sector waar steeds meer oudere ambtenaren werken. Sinds 2003 is het aantal overheidsmedewerkers tussen de 55 en 65 zelfs meer dan verdubbeld. Volgens cijfers van het CBS zijn er momenteel zo’n 14 duizend 55-plussers aan het werk voor de overheid. Er zijn meer oudere ambtenaren dan gemiddeld op de arbeidsmarkt, terwijl de vergrijzing bij bijvoorbeeld de gemeenten voorzichtig tot stilstand is gekomen, neemt de gemiddelde leeftijd bij de waterschappen nog toe.
Zware beroepen
'Ik ben super trots dat wij het eerste waterschap in Nederland zijn met een generatiepact', zegt Albert Slagter, adviseur Waterwet bij Wetterskip Fryslân en FNV-kaderlid. 'Een groot deel van de waterschapmedewerkers zit in zware beroepen, zoals de rattenvangers en onderhoudsploegen. Deze collega's kunnen op deze manier wat worden ontlast.'Naast veroudering en ziekteverzuim hebben waterschappen volgens onderzoeksbureau Panteia te maken met een lichte krimp in het personeelsbestand. Tegelijkertijd ziet de sector een flinke stijging van het aantal openstaande vacatures en stijgt de vertegenwoordiging van vrouwen onder het personeel in de sector.
Expertise overdragen
Ook vakbond FNV die het Generatiepact het Friese waterschap heeft afgesloten, is tevreden met de nieuwe mogelijkheden voor de ambtenaren. Jan Grobben, bestuurder FNV Overheid: 'Het is goed dat Wetterskip Fryslân het belang van een generatiepact onderkent. Door minder uren te werken, worden oudere werknemers minder zwaar belast. Tegelijkertijd kan hun expertise en ervaring worden overgedragen aan de jongere generatie. Het generatiepact biedt jongere werkenden de kans om meer ervaring op te doen en biedt zicht op een echte, vaste baan.
Pensioenopbouw
Werkenden vanaf 60 jaar hebben de keuze uit: 80 procent werken tegen 90 procent van hun salaris met 100 procent pensioenopbouw; 60 procent werken tegen 80 procent van hun salaris met 100 procent pensioenopbouw of 50 procent werken tegen 75 procent van hun salaris met 100 procent pensioenopbouw. De regeling geldt voor werknemers met een vast dienstverband die in de periode van 1 januari 2018 tot 1 januari 2020 60 jaar of ouder zijn of worden.
Als je bij een organisatie werkt waarbij de rechtse partijen in de meerderheid zijn, kun je fluiten naar een generatiepact.
Erg onrechtvaardig allemaal!