Deep Democracy
Het vraagt tijd en voortdurende inspanningen om een omgeving te creëren waarin iedereen zich vrij voelt om zijn of haar stem te laten horen.
Sarcastische grappen, excuses, roddels, onderbroken communicatie en sabotage zijn helaas veelvoorkomende obstakels in ons dagelijks werk. Deze gedragingen, gecategoriseerd als de ‘weerstandslijn’ van Deep Democracy, vormen uitdagingen die onze werkzaamheden kunnen ondermijnen. Hoe waardevol is het als we deze gedragspatronen kunnen ombuigen naar constructieve samenwerking?
Onlangs woonde ik een bijeenkomst bij waar Deep Democracy centraal stond. Deze benadering, ontwikkeld door Myrna en Greg Lewis, heeft wereldwijd aandacht gekregen, ook binnen overheidskringen. De methode is: eerst alle stemmen horen en vervolgens besluiten nemen waar iedereen zich in kan vinden. Als je het mij vraagt, is dit een waardevol instrument.
Wat mij vooral aanspreekt aan Deep Democracy is de brede scope ervan. Het gaat niet alleen over het proces van besluitvorming, maar erkent en adresseert ook ongelijkheid en onrechtvaardigheid binnen structuren. Dit betekent dat we actief werken aan het creëren van gelijke kansen en het empoweren van individuen, zodat iedereen volledig kan deelnemen aan het democratische proces binnen een organisatie.
Maar zelfs met een benadering als Deep Democracy kunnen er uitdagingen ontstaan. We kennen het allemaal: situaties en overleggen, waarin niet alle collega’s hun stem (kunnen) laten horen, omdat die afwijkt van wat de meerderheid vindt. Ook als er dus volgens de Deep Democracy methode actief wordt gevraagd naar andere perspectieven of meningen kan men er natuurlijk voor kiezen om terughoudend te zijn en zich niet uit te spreken.
Dit maakt het niet makkelijk om Deep Democracy in de praktijk toe te passen. Het vereist echt een verandering van een vaak diepgewortelde cultuur en mindset binnen een organisatie. Het is een proces dat tijd en voortdurende inspanningen vraagt, zodat je een omgeving creëert waarin iedereen zich vrij voelt om zijn of haar stem te laten horen.
Desondanks geloof ik sterk dat Deep Democracy een inspirerende benadering is die onze manier van werken positief kan beïnvloeden en dat we dat veel meer moeten doen binnen elke organisatie. Door ruimte te creëren voor alle stemmen en perspectieven, biedt het mogelijkheden voor een meer inclusieve en rechtvaardige onderlinge samenwerking. Dit heeft weer invloed op de kwaliteit van het werk en, in mijn geval, een positief effect op de burgers en de samenleving.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.