Advertentie
carrière / Nieuws

Een op drie ambtenaren wil andere baan

Onderzoek wijst uit dat een derde van de ambtenaren die in de (semi) publieke sector werken, uitkijkt naar een andere baan.

28 maart 2013

Eén op de drie werknemers in de publieke sector is geïnteresseerd in een andere baan. Dat geldt vooral voor de jongere werkers want het aantal neemt af naarmate men ouder wordt. Vanaf 55 jaar en ouder heeft nog maar 1 op de 5 behoefte aan een nieuwe baan. Dat blijkt uit onderzoek van Driessen HRM_Payroll & TNS Nipo onder duizend mensen die werkzaam zijn bij de (semi-)overheid.

Collega's zijn niet onmisbaar
De medewerkers denken volgens het onderzoek overigens niet alleen maar aan zichzelf, maar ook aan het welzijn van hun collega’s. Het blijkt dat  maar liefst tweederde van de respondenten ervan overtuigd is dat hun collega’s beter af zijn in een andere baan. Het argument hierbij is omdat dat ten goede komt aan hun persoonlijke ontwikkeling. De werknemers zijn daarbij niet erg sentimenteel, want slechts 5 procent denkt dat die collega's onvervangbaar zijn. Een kwart van de ondervraagden zou wel hun vertrekkende collega's missen.


Dezelfde werkgever

Ambtenaren zijn over het algemeen honkvast, slechts een derde van de ondervraagden is nul tot één keer van werkgever gewisseld. Dat percentage geldt ook voo de 55 plussers, al lijken die een uitzondering te vormen. De jongere generatie blijkt steeds vaker van werkgever te wisselen.


Positief ondanks crisis

In deze crisis blijft een overgrote meerderheid van de ondervraagde werknemers in de publieke sector optimistisch. 70 procent denkt dat het voor hem/haar goed zal aflopen. Slechts 6 procent denkt dat het verliezen van zijn/haar baan het einde van de wereld is. Daarentegen ziet een kwart een gedwongen vertrek als een positief nieuw begin. 

Reacties: 7

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Hilde Backus / Psycholoog/Wandelcoach
Gisteren hoorde ik van ruilbanen-project bij de overheid. Zo kun je een half jaar ruilen met een boeiende baan van iemand anders (die jouw baan dan weer wil).
de gebeten hond / netto betaler
Ik doe zeker niet mee aan de populaire volkswijsheid die als Pavlov-reactie roept: donder zuh er maar uit.

Maar wel opmerken dat dit een zegen kan zijn voor veel gemeenten die zo, door natuurlijk verloop lucht krijgen in hun overbezet apparaat en dan kunnen herbezetten, schuiven, bezuinigen e.d. Ik hoor teveel bestuurdes en secretarissen kraaien dat het een ramp is: onzin lijkt me. Ook als de beste natuurlijk het eerste weg zijn en de mindere goden achterblijven.
Ed van Ooijen / stafmedewerker en vakbondsconsulent
@ Meebetalend (burger)



Overbezet apparaat? Waar baseert u dat op? Onderbouw die hypothese maar eens want anders raakt uw opmerking kant noch wal! Over populaire volkswijsheid gesproken!
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
De vraag rijst dan gaat het om een andere baan in de publieke sector of in de private sector? In het eerste gerval zegt het iets over de loonbaan(on)mogelijkheden voor jongere ambtenaren en in het tweede geval zegt het iets over de Overheid als werkgever.
Helmar Schmidgall / directeur
Het onderzoek werd blijkbaar gehouden onder 1000 personen. Dit kunnen de bruto respondenten zijn. Er wordt in uw artikel niet vermeld uit hoeveel netto completes de onderzoeksresultaten voortkomen, dat bepaalt of de resultaten significant zijn. Is het onderzoek met meer detail toegankelijk? Ik vraag dit vanuit beroepsinteresse.
martijn
hoe kunnen we ambtenaren een forum opstellen zodat de mobiliteit/ dichter bij huis/ doorgroei hogere of lagere functie/ korte langere werkweek in beeld komt en dat ambtenaren een periode kunnen uitproberen, zonder verplichtingen...laten we als ambtenaren ...ervaringen [en dus kennisdelen] alles moet flexibeler..willen we jonge professionals als ervaren ambtenaren laten instromen.
henk
dit cijfer valt me eigenlijk wel mee. van de andere kant..... 33% wil weg.... als ik een bedrijf zou hebben en een derdevan mijn mensen weg zouden willen, zou ik me zorgen maken omdat er echt iets mis is. bovendien zijn het ook de beteren die dan gaan, teluit je verlies
Advertentie