Advertentie
carrière / Nieuws

Kwart 55+ ambtenaren wil jaren eerder met pensioen

Zonder passende maatregelen dreigt een aanzienlijk deel van de oudere gemeenteambtenaren voortijdig uit te vallen.

10 april 2024
Veel oudere ambtenaren houden het werk niet vol te houden tot de aow-leeftijd.

Het merendeel van de oudere gemeenteambtenaren ziet zichzelf niet doorwerken tot z’n 67ste. Bijna twee op de drie 55-plussers wil er eerder mee stoppen, deels omdat ze zich niet in staat achten hun huidige werk tot pensioengerechtigde leeftijd vol te houden.

Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Yacht
Strategisch Communicatieadviseur Belastingdienst programma Buitengewone Zaken Blauw (BZB)

Griffier

Necker in opdracht van Gemeente Land van Cuijk
Griffier

Fysiek en mentaal

Een kwart van deze 55-plussers geeft aan er voor hun 64ste mee te willen stoppen. Ruim een derde wil er daarna hooguit nog één, misschien twee jaar aan vastplakken. Langer doorwerken blijkt niet voor iedere 55-plusser even makkelijk. De helft van hen geeft aan fysiek en mentaal niet in staat te zijn om tot de pensioengerechtigde leeftijd door te werken.

Dat blijkt uit het onderzoek van Binnenlandse Zaken en Venster voor Medewerkers in opdracht van A&O fonds Gemeenten. De resultaten in het deelrapport oudere medewerkers  zijn gebaseerd op de respons van 1.450 55-plussers bij gemeenten.

Deeltijders

Onder de voltijders uit de categorie 55-plussers blijkt de bereidheid om langer door te werken groter dan onder deeltijders: 42 versus 34 procent. Verder valt op dat hoger opgeleiden vaker door te kunnen werken dan praktisch opgeleiden. Daarnaast komen er ook verschillen naar voren naar type dienstverband. Medewerkers met een vast contract willen relatief vaker tot de AOW-leeftijd doorwerken dan medewerkers met een tijdelijk dienstverband.

Minder dagen

Zonder passende maatregelen dreigt in elk geval een deel van de oudere medewerkers voortijdig uit te vallen. Om dat te voorkomen, willen oudere medewerkers vooral minder uren of dagen per week werken. Daarnaast verlangt een deel ook naar meer uitdagend werk en meer ondersteuning. Om voortijdig vertrek te voorkomen, is het volgens de onderzoekers zaak dat gemeenten daarover tijdig met oudere medewerkers in gesprek gaan.

Lichter werk

Om na te gaan wat werkgevers kunnen doen, is gevraagd onder welke omstandigheden oudere medewerkers langer zouden willen doorwerken. De meest genoemde voorwaarde om langer door te werken, betreft een vermindering van het aantal uren of dagen per week. Ongeveer de helft van de oudere medewerkers noemt dat als randvoorwaarde om langer door te willen werken. Daarnaast wordt ook gewezen op: de financiën, meer uitdagend werk, lichter werk en ondersteuning door werkgever en/of collega’s.

Van de medewerkers die eerder willen stoppen met werken, is ongeveer driekwart onder voorwaarden wel bereid om langer door te werken. In verband met de krapte op de arbeidsmarkt noemen de onderzoekers dat relevant. ‘Het is echter de vraag of aan alle voorwaarden van oudere medewerkers kan worden voldaan. Gemeenten hebben weinig invloed op de gezondheid van medewerkers en de hoeveelheid zorgtaken die zij hebben (naast het werk), maar hebben mogelijk wel invloed op het aantal uren dat iemand werkt en de ondersteuning die wordt geboden als oudere medewerkers daarom vragen.’

Provincies

Een beperkt aantal van de 55-plussers wil overigens ook na hun 67ste doorwerken. Het gaat hierbij om ongeveer 4 procent van de 55-plussers. Het aandeel oudere medewerkers dat na z’n 67ste wil doorwerken, ligt hiermee bij gemeenten iets lager dan bij het rijk (5 procent), provincies en waterschappen (6 procent).

Reacties: 2

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Nico Bos
Dit probleem van "uitval" geldt natuurlijk voor iedere werknemer in Nederland. Dus kom met een nieuwe wet die voorkomt dat veel mensen als zombies na hun 65 jaar nog 2 tot 3 jaar door moeten ploeteren of door het UWV in leven worden gehouden.
Hielco Wiersma
Ons land dreigt te verzanden in een soort 'luilekkerland'. Hoezo zombies bij een veelal 36-urige werkweek of enige uren meer dan dat met héél veel vrije dagen. De ouderen onder ons hebben nog jarenlang de 45-urige werkweek meegemaakt en moesten op zaterdagmorgen nog werken.
Om het tekort aan werknemers en veel problemen rond arbeidsmigratie op te lossen kan het aantal werkuren per week (uiteraard wel tegen betaling) beter worden verhoogd en vervroegde uittredingsmaatregelen worden beperkt tot werknemers die het echt nodig hebben.
Advertentie