Advertentie
carrière / Nieuws

6-urige werkdag voor Amsterdamse ambtenaar uit zicht

Een 6-urige werkdag voor Amsterdamse ambtenaren zit er voorlopig niet in. Het gemeentebestuur had de wens om de 6-urige werkdag te onderzoeken in het coalitieakkoord gezet, maar mag zelfs geen pilot uitvoeren, omdat die volgens de cao Gemeenten en de cao Amsterdam ‘onrechtmatig’ is.

13 mei 2020
stopera-amsterdam.jpg

Een 6-urige werkdag voor Amsterdamse ambtenaren zit er voorlopig niet in. Het gemeentebestuur had de wens om de 6-urige werkdag te onderzoeken in het coalitieakkoord gezet, maar mag zelfs geen pilot uitvoeren, omdat die volgens de cao Gemeenten en de cao Amsterdam ‘onrechtmatig’ is. 

'Afwijken mag niet'
Het onderzoek naar de pilot bestond uit een theoretische analyse, een onderzoek naar effecten van vergelijkbare pilots elders en kijken welke implicaties een pilot zou hebben voor de gemeentelijke organisatie. ‘Gebleken is dat een dergelijke pilot op grond van de cao Gemeenten en de cao Amsterdam onrechtmatig zou zijn’, schrijft de gemeente in het Jaarverslag 2019. Ook de wettelijke bepaling op arbeidsduur speelt een rol. ‘Je mag niet in negatieve, maar ook niet in positieve zin afwijken van het aantal gewerkte uren’, laat de woordvoerder van wethouder Touria Meliani weten.

Wens in cao-besprekingen
Om die reden ziet de gemeente Amsterdam nu af van het uitvoeren van een pilot 6-urige werkdag. Maar de gemeente legt zich er niet bij neer en zal de wens meenemen in de besprekingen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) richting een volgende cao. ‘Ondertussen zetten we (nog sterker) in op alternatieve maatregelen richting een gezonde, stressvrije organisatie in de vorm van beleid op vitaliteit en verzuim, tijd- en plaatsonafhankelijk werken en regelingen zoals partner- en ouderschapsverlof.’

Zweeds experiment
Het idee voor de 6-urige werkdag kwam voort uit experimenten in Zweden in een Toyota-fabriek en in de publieke sector. Daar leidde de 6-urige werkdag tot minder stress en ziekte, meer banen en betere prestaties. Dat leverde financiële besparingen op, maar de kostenstijgingen voor het aannemen van extra personeel om de vervallen uren op te vangen deden die weer teniet. De rekening van een 6-urige werkdag was 10 procent hoger dan die van een 8-urige werkdag. De overheid verwachtte echter een kostenstijging van 22 procent. De kostenstijging viel vooral lager uit door het verminderde ziekteverzuim. In Amsterdam waren oppositiepartijen VVD, FvD en CDA eerder kritisch op het voornemen. Zij noemden minder werken voor hetzelfde loon een fikse salarisverhoging.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

H. Wiersma / gepens.
Terecht dat dit mallotige idee is afgeschoten. Je moet er maar mee durven komen.
Hans / afdelingsmanager
Geen flauw idee wie er nog in en voor Amsterdam zou willen werken, zeker nu. Er gaat een economische slachting van jewelste plaats vinden daar. Niet zo gek als je alles maar toe laat en alles is gebaseerd op gebakken lucht, namelijk verwachtingen.
Surink / Raadslid te Epe
6 uur werken en een gelijkblijvend salaris, wie zou dat niet wensen. Indien men dit door zou zetten zou dat een enorme ongelijkheid geven kijkend naar het bedrijfsleven die dit alles moet betalen..Hoe durft iemand dit naar voren te brengen en dan ook nog in deze corona crisis. Men is daar volledig de weg kwijt. De wijzen komen toch uit het Oosten, dat is hiermee zeker bewezen.
Advertentie