Miljoenenboete voor riante VUT-regeling provincie
Hoewel de VUT-regeling al jaren geleden is afgeschaft, dacht de provincie Zeeland met de oude regeling van een groot aantal vijftigers af te kunnen komen. 160 provincieambtenaren van 57 jaar en ouder mochten met de VUT, Maar de fiscus kwam erachter en wil nu 16 miljoen strafheffing.
De VUT. Deze riante uittreedregeling is al sinds 2006 niet meer in zwang. Toch blies de provincie Zeeland de aloude Vervroegde Uittreding weer nieuw leven in. In 2012 werden daar namelijk alle 57-plussers met een enkeltje verlof gestuurd. Een dure exercitie, maar volgens het college zou het uiteindelijk miljoenen opleveren. Een fiscale strafboete van 16 miljoen zette echter een streep door de rekening. Zeeland ging in beroep, maar dat wees de rechter af. De provincie doet een laatste poging en gaat in cassatie. Als het bedrag uiteindelijk wel betaald moet worden dan is het, zelf becijferde, voordeel van de hele operatie nihil.
Veel vijftigers
Van alle overheidswerknemers in Nederland heeft 46 procent Abraham of Sarah al gezien. Alleen in Zeeland ligt het percentage vijftigplussers onder de 40 procent. Indrukwekkende cijfers, maar er is een simpele reden voor. Ontsla maar eens alle ambtenaren van 57 jaar en ouder, en de gemiddelde leeftijd vliegt naar beneden. Deze vutters ontvangen 70 procent van hun laatstverdiende loon, een luxe regeling die in deze sobere tijden ondenkbaar is. ‘Er wordt hier gewoon met geld gesmeten,’ zegt Leen Harpe statenlid van GroenLinks. ‘Er zou echt een extern onderzoek naar moeten komen.’
Extra goede regeling
Saillant detail is dat van de 160 provincieambtenaren er twee een afwijkende regeling genieten. Op het provinciehuis gaat het gerucht dat deze twee directeuren niet 70, maar 90 procent van hun laatstverdiende salaris ontvangen en mogelijk meer. De provinciewoordvoerder erkent dat er met hen andere afspraken zijn gemaakt. ‘Over of dat meer of minder is dan 70 procent kan ik geen uitspraak doen.’
'Uit de oude doos'
Hoogleraar arbeidsrecht Evert Verhulp uitte forse kritiek op de VUT-regeling. In de Zeeuwse krant PZC liet hij weten dat het onder meer in strijd is met het streven van de overheid dat mensen langer doorwerken en er is sprake van leeftijdsdiscriminatie. ‘Personeelsbeleid uit de oude doos’, oordeelt Verhulp, die naast hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam ook Kroonlid is van de SER.
Niet eerlijk
Leen Harpe vindt dat GS niet eerlijk is geweest over de reden van de massale VUT-uitstroom. ‘Het college verklaarde voor de rechter dat ze geen keus had,’ zegt het statenlid. ‘Dat ze werden gekort door het rijk en daarom de oudere ambtenaren wel móesten laten gaan. Maar dat is het tegenovergestelde van wat er in hun eigen collegeprogramma staat. Namelijk dat de provincie door het afstoten van taken minder mensen nodig heeft maar dat die wel worden begeleid naar ander werk.’
Voldongen feit
Wat hij nog erger vindt, is het feit dat Gedeputeerde Staten het besluit heeft genomen zonder de Staten te informeren. ‘Het was een voldongen feit. De afspraken waren al gemaakt met de werknemers en de bonden. We konden er niets meer aan doen.’ Douwe Jan Elzinga, hoogleraar Staatsrecht gaf hier destijds advies over aan Provinciale Staten en bevestigt dit. ‘Bij zo’n grote operatie waar zoveel geld mee gemoeid is hadden inderdaad de Staten geïnformeerd moeten worden.’
Kennis verloren
Harpe vindt dat door het wegsturen van de 160 ambtenaren veel kennis verloren is gegaan. ‘Als ik voor mezelf spreek, weet ik niet meer bij wie ik met mijn vragen moet aankloppen op het provinciehuis. Persoonlijk vind ik het een chaos. Daarnaast is het natuurlijk heel slecht voor je imago als provincie, zoveel ambtenaren vroegtijdig met pensioen sturen.’ Maar volgens een provinciewoordvoerster valt die imagoschade wel mee. ‘Ik denk dat het juist een slecht beeld geeft als je teveel medewerkers hebt die te weinig werk te doen hebben.’
Reacties: 22
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Kleine correctie: zelfs inclusief deze absurde boete is het (iets) goedkoper!
Jammer dat er zo kortzichtig gereageerd wordt. Kijk eens verder dan het feit dat mensen eruit kunnen. Kijk naar het effect op de maatschappij. Zorg dat degenen die eruit gaan zich maatschappelijk actief inzetten en wees daar blij mee.
- Provincie klein positief resultaat ondanks boete
- provincie blij met lage leeftijd
- 57 + blij met regeling
- fiscus blij met 16 mlj.
Alleen maar voordelen??
Waar zijn we in gods nam met bezig in NL.
Had de ambtenaren tot hun 70 jaar laten zitten werken is niet de goede benaming , Opstal kan dit ook ,dus de Zeeuwen kunnen dit zeker.
Laat dit groot in het nieuws komen,wat een discriminatie.
Welke lobby bepaalt wat wij moeten vinden en welke media papagaaien gewoon mee?
Wat ik me wel afvraag: de bezuiniging wordt door de boete van de fiscus volledig teniet gedaan. Hoe gaat GS dit oplossen?
De vraag is vooral of PS zich niet achter GS verschuilt en impliciet instemde. PS heeft tenslotte middelen genoeg om tijdig in te grijpen, desnoods door 1 of meer gedeputeerden naar huis te sturen.
En goed voor de werkgelegenheid. We hebben veel werklozen in Nederland. Dat komt o.a. door het beleid van dit kabinet om afkoopsommen heel zwaar en extra te belasten. Bedrijven en overheid willen best mensen afkopen en jonge mensen aannemen. Door het extra zwaar belasten van afkoopsommen voor pensioen is de werkloosheid zo hoog in Nederland.
Als de doorstroming opgang komt worden mensen weer positief en gaan geld uitgeven. En het geld is er wel. (Het spaargeld is met meer dan 10 miljard vorig jaar gestegen)
Ik ben benieuwd hoe meneer Jordan van de afdeling Financien het verlies in de jaarrekening heeft verwerkt. Toekomstige vut-uitkeringen zullen in één klap op de balans als passiva-post moeten worden verwerkt en als last in de resultatenrekening/
programmaverantwoording. Was het een rechtmatige post?
-vrijwillig uitstroom van oudere medewerkers (die kunnen natuurlijk nergens anders terecht, zoals GL ten onrechte meent)
-grote, intene mobilleit
-instroom van jongeren
-zonder die absurde boete is het budgetair neutraal
Vergelijk dat eens met de situatie bij andere provincies: gedwongen ontslagen, iedereen blijft zitten en er komen nauwlijks jongeren bij.
GL maakt zich wel druk over windmolens maar niet over een oplossing voor de werkeloosheid onder jongeren. Schuif maar lekker aan bij het VVD-PvdA kabinet.
Het signaal naar de samenleving is inderdaad idioot. Aan de ene kant dwingt de overheid tot langer doorwerken, door verhoging van de AOW-leeftijd. Maar voor eigen petsoneel lekker een uitzondering creeren.