Advertentie
carrière / Nieuws

'Niet meer beknibbelen op wethouders'

Edo Haan, de vertrekkende voorzitter van de Wethoudersvereniging, waarschuwt voor verdere beknibbeling op de arbeidsvoorwaarden van wethouders. Volgens hem leidt dit tot een slechtere kwaliteit openbaar bestuur.

03 juli 2014

Er moet niet meer worden getornd aan de arbeidsvoorwaarden van wethouders. ‘Als er nog meer beknibbeld wordt op bijvoorbeeld de WW-regeling komt de kwaliteit van het openbaar bestuur in gevaar,’ waarschuwt Edo Haan, vertrekkend voorzitter van de Wethoudersvereniging. Woensdag werd het 10-jarige bestaan van die vereniging gevierd op de jaarlijkse wethoudersconferentie.

Over schouder kijken

Het vak van wethouder is in een razend tempo aan het veranderen. De tijden dat het een aristocratisch erebaantje was, zijn al vele decennia voorbij. De dualisering maakte ruim tien jaar geleden definitief korte metten met de macht van de wethouder. Het is een riskante functie waar een werkweek van 70 uur standaard bij hoort. De wethouder moet daarnaast vaak over zijn schouder kijken, want zijn het niet de burgers die pijlen op je richten, dan is het wel de raad of het ambtenarenapparaat die de wethouder kan laten struikelen.
 
Geringe overlevingskans 

Als wethouder heb je daarom tegenwoordig een ‘overlevingskans’ van slechts 66 procent. Eén op de drie stapt gedwongen op. ‘Je kunt ’s ochtends onder de douche staan en  ’s avonds zonder baan zitten,’ zegt Haan. Het is daarom ook geen doorsnee vak en een maximum van 38 maanden werkloosheidsuitkering is dan ook echt nodig.’
 
Twee wethouders per week 

Sinds de verkiezingen in maart zijn er al weer twee wethouders afgetreden. En de frequentie van ‘gevallen’ wethouders neemt de komende tijd alleen nog maar toe. ‘Zo’n 2 à 3 per week is het gemiddelde,’ waarschuwt Edo Haan. ‘Hoe snel zij weer aan de bak komen is nog maar de vraag, zo gemakkelijk is dat tegenwoordig niet. Ik ken honderden wethouders die echt tegen hun zin thuis zitten. De mogelijkheid om 38 maanden een uitkering te krijgen is echt het minimum. Dat kan echt niet verder naar beneden.’


Nieuwe competenties

Haan, die naast voorzitter van de Wethoudersvereniging ook 12 jaar wethouder in Zoetermeer was, benadrukt dat de wethouder anno 2014 heel wat in zijn mars moet hebben.  Ze krijgen te maken met de decentralisaties, bezuinigingen en een veranderende samenleving. ‘Het vak vergt veel competenties. Je schaakt op heel veel verschillende borden en staat altijd in de frontlinie. Bovendien krijg je door de decentralisaties nu ook te maken met landelijke partners, zoals zorgverzekeraars.’


Cv

‘Het is gênant om over arbeidsvoorwaarden te beginnen,’ geeft Edo Haan toe, de vergelijking met zakkenvuller wordt immers snel gemaakt, maar er moet wel wat tegenover staan. Het vangnet is tegenwoordig gering. Als wethouder is je bedje niet meer gespreid. Het is als zwangerschapsverlof, het voegt niets toe aan je cv. Als je blijft snijden in de arbeidsvoorwaarden, wordt het moeilijk om goede mensen te vinden die hun baan voor een wethoudersfunctie willen opgeven. De kwaliteit van het openbaar bestuur gaat dan achteruit.’

Professionaliseren
Met frisse moed heeft de Westlandse wethouder Arne Weverling (39) gisteren de voorzittershamer van de vereniging overgenomen. Hij wil met de Wethoudersvereniging doorgaan op dezelfde weg. ‘Wethouders zijn inderdaad kwetsbaarder dan vroeger, ze krijgen niet meer automatisch gezag. Daarom is het ook belangrijk dat wethouders professionaliseren, zich blijven ontwikkelen.’ Weverling hoopt dat de wethouders ook vanuit Den Haag worden gesteund. ‘Ik wil minister Plasterk oproepen om met een rechte rug achter ons te blijven staan. Lokale bestuurders verdienen steun en waardering. Ook naar buiten toe.’ 

Reacties: 8

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

K.M. Schaap / afdelingshoofd burger- en bestuurlijke zaken
Als deze wethouders dit geluid nu ook eens tijdens de VNG-bijeenkomsten zouden laten horen over hun ambtenaren, komen die er wellicht ook eens minder bekaaid af bij de CAO-onderhandelingen.
Jan
Iedereen kan tegenwoordig op korte termijn ontslagen worden en al snel in de bijstand terecht komen dankzij de dames en heren politici. Dan is het ook redelijk dat voor politici dezelfde regels gelden als voor andere burgers.
Hans / afdelingsmanager
Ook voor een wethouder die boortjes steelt in de bouw-markt of voor een wethouder die een weetplantage runt?
Dennis
Ondernemerschap kent alleen maar onzekerheden en ook werkweken van 70 uur. Daar is geen overgangsregeling voor beschikbaar. Sterker nog, zelfs geen ww en toch zijn er ontzettend veel ondernemers. Helaas moeten die dan wel weer aan alle kanten de tekorten van de overheid ophoesten, onder andere gedreven door dit soort pluche-regelingen (om nog niet te spreken over de afscheidsfeestjes). Kortom, deze 'waarschuwing' valt in de categorie beschamende onzin. Schaamt u heren!
John / Adm. medewerker
Ja, laten we dat vooral doen. Op degene die het werk moet doen kan nog wel gekort worden. Ambtenaren lanterfanten en de wethouders doen het werk! Of dat conform de wet is hoeven ambtenaren, sorry, die zijn er binnenkort niet meer, werknemers zich niet te bekommeren.
H. Wiersma / sr. beleidsadviseur (gepens.)
Edo Haan kan zijn pijlen beter intern richten. In de ook bezuinigende gemeenten Amsterdam en Haarlemmermeer komt er om politieke motieven zo maar even een wethouder bij (totale kosten in 4 jaar circa E 600.000 tot E 800.000). Het wordt steeds gekker in dit kikkerlandje en niemand doet er wat aan. Laat staan onze CdK of minister van BiZA.
Henk van Kray / facilitair coördinator burgerlid commissie ruimte
Ieder staat het vrij om te kiezen voor het eervolle beroep van wethouder, met alle risico's van dien.

Als je een goede wethouder blijkt te zijn zul je het vervolg ongetwijfeld ook goed doen en geen beroep willen en behoeven te doen op allerlei regelingen die in schril contrast staan met de regelingen van een werknemer/ambtenaar met beduidend minder mogelijkheden.

Foei dat zo'n vereniging zich hierom druk maakt: stemmingmakerij ten top
Titia Lont / bestuurderscoach
Ik vind het jammer dat dit artikel een groot zieligheidsgehalte uitstraalt. Wethouder zijn is topsport, en goede wethouders laten erg veel competenties zien. Helaas komen in de media vaak alleen de negatieve verhalen naar buiten.

Een ander aspect is het slecht werkgeverschap rondom politieke ambtsdragers. Ik geloof vast dat door verdere professionalisering maar ook door goed werkgeverschap het aantal vallende wethouders kan worden ingedamd.

Volgens mij wordt het tijd voor een mooie glossy over het prachtvak van wethouder, inclusief een imagocampagne. Wie pakt de handschoen op?
Advertentie