Beter presteren door afgunst en benijden
Afgunst en benijden zijn niet louter negatieve emoties, maar kunnen ook positieve gevolgen hebben. Dat concludeert sociaal psycholoog Niels van de Ven van de Universiteit Tilburg. Hij promoveert vrijdag op het eerste onderzoek dat aantoont dat mensen door afgunst en benijden zichzelf willen verbeteren ten opzichte van anderen.
Van de Ven ondervroeg een groot aantal proefpersonen. Hij kwam tot de conclusie dat mensen een ander benijden als deze zijn succes heeft verdiend. Maar gaat het om onverdiend succes, bijvoorbeeld door een toevalstreffer in de loterij, dan roept dat afgunstige reacties op.
Neerhalen
Benijden leidt volgens het onderzoek tot de motivatie om de eigen situatie te verbeteren en het succes van een ander te evenaren of te overtreffen. In het geval van afgunst leidt het tot de neiging om anderen te schaden. Maar ook het neerhalen van succesvolle mensen, kan de eigen situatie verbeteren, stelt Van de Ven.
Economische groei
Zijn onderzoek geeft inzicht in consumentengedrag en biedt marketing en reclame nieuwe wegen om het koopgedrag van mensen te sturen. Benijden is de motor achter economische groei omdat het ertoe leidt dat mensen meer willen betalen voor een aantrekkelijk product dat een persoon heeft die ze benijden. Proefpersonen wilden echter niet meer betalen als hetzelfde product in het bezit was van iemand die het niet verdiend had en dus afgunst opriep.
Trendy
Maar afgunst kan ook tot gevolg hebben dat mensen zich willen onderscheiden van de ander. Ze zijn dan bijvoorbeeld bereid meer te betalen voor een telefoon met een zakelijker uitstraling, als degene op wie ze afgunstig zijn, een trendy en speelser model heeft.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.