Advertentie
carrière / Nieuws

Ambtenaar waterschap honkvast type

Het aantal werknemers dat binnen het waterschap van baan of functie verandert is tot een recordlaagte gedaald. Het percentage doorstromers ligt op 4,5 procent.

30 augustus 2013

Het aantal werknemers dat binnen het waterschap van baan of functie verandert is tot een recordlaagte gedaald. Het percentage doorstromers ligt op 4,5 procent. Omdat de uitstroom afneemt, zit de arbeidsmarkt in de sector vrijwel volledig op slot.

Bezuinigingen bij overheid

Dat blijkt uit de HR monitor 2012 van het A&O fonds Waterschappen. De recessie en de toegenomen aandacht voor bezuinigingen bij de overheid zijn er hoogstwaarschijnlijk de oorzaak van dat ook waterschapsambtenaren steeds honkvaster worden. Werknemers wisselen volgens de onderzoekers onder de huidige arbeidsmarktomstandigheden niet snel van baan.

Vrijwillig ontslag

Uit het onderzoek blijkt dat er bij de waterschappen veel minder mensen op eigen initiatief weggaan. Vijf jaar geleden ging het bij de zogeheten uitstroom in bijna de helft van het aantal gevallen op ontslag op eigen verzoek. Dat vrijwillig ontslag is gedaald tot 29 procent. De voornaamste reden voor vertrek is nu het met pensioen gaan. In 2008 waren de meeste uitstromers tussen 35 en 45 jaar.

Er komt in de sector nog maar een beperkt aantal mensen bij. Het instroompercentage bedroeg vijf jaar geleden nog bijna 10 procent. Dat is nu meer dan gehalveerd. Van instroom van starters is nauwelijks sprake. Het aandeel werknemers onder de 25 jaar in de bezetting is 1 procent.

Minder plaats voor arbeidsongeschikten

Wat verder opvalt in de HR Monitor is het feit dat er binnen de waterschappen steeds minder plaats blijkt te zijn voor arbeidsongeschikten. In 2010 had ongeveer 80 procent van de waterschappen arbeidsongeschikten in dienst. Nu is dat 75 procent. Ook het gemiddeld aantal arbeidsongeschikten dat per organisatie in dienst is, nam flink af van  4,6 naar 3 personen. In het licht van wellicht een toekomstig arbeidsgehandicaptenquotum, is dit volgens de onderzoekers ‘een aandachtspunt.’

Vrees voor generatieconflict

Het A&O fonds vreest verder voor een ‘generatieconflict’ bij de waterschappen. De grote groep oudere – voornamelijk mannelijke – m medewerkers met lange dienstverbanden komt steeds meer tegenover de nieuw ingestroomde jongere medewerkers met wellicht meer tijdelijke dienstverbanden te staan. ‘Hun belangen komen steeds meer uit elkaar te liggen. Het zal voor de waterschappen een uitdaging zijn beide groepen aan de organisatie te binden.’

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Rex Rotary / Coördinator
Ik zou bijna zeggen: "Waar niet?" De hele economie en daarmee de doorstroming naar betere banen komt reutelend tot stilstand. Verdere bezuinigingen zullen de zaak er niet beter door maken.
peter coopmans / kandidaat raadslid Etten Leur
Maar dit is niet zo verwonderlijk in een sector waar men nog met adellijke titels als DIJKGRAAF en WATERGRAAF werkt en men spreekt over "Schappen" in plaats van ondernemingen.

Het is een oer conservatieve sector, waar het altijd goed toeven is. Rustig werk, goed salaris en een uitstekend arbeidsvoorwaardenpakket. De term HRM moet er nog uitgevonden worden. Wat doet zo'n A&O fonds eigenlijk in die sector? Wat is de werkelijke invloed van de OR-en daarbij? Kortom het is een logisch feit. Behoud van eigen individuele koninkrijkjes en angst om op te moeten gaan in de provinciale overheid leidt ttot het vasthouden van de eigen zekerheden en verworvenheden.
gerrie
Medewerkers van waterschappen zijn gruwelijk lui en bureaucratisch. Echte ambtenaren. Een streep door deze heersschappen
Advertentie