Amsterdamse raad wil meer plantaardige keuzes in de kantine
Als de gemeente duurzame voedsel- en drankkeuzes wil stimuleren, moet ze zelf ook havermelk bij de koffie aanbieden, vindt de PvdD.
Minstens de helft van het eten en drinken in de kantines van de gemeente Amsterdam moet vegan worden, vindt de gemeenteraad. De gemeente kan immers niet verwachten dat inwoners duurzame keuzes maken als ze zelf niet het goede voorbeeld geeft.
Alleen koemelk
Een motie van die strekking werd onlangs aangenomen door de Amsterdamse raad. De motie, ingediend door raadslid Judith Krom van de Partij voor de Dieren, constateert dat de gemeente Amsterdam te weinig plantaardig eten en drinken aanbiedt. Voor veganisten is er vaak geen optie, en bij de koffie is er alleen koemelk beschikbaar. 'Bij de Partij voor de Dieren blijven we braaf met onze bakjes havermelk onder de arm naar de koffieautomaat wandelen', aldus raadslid Krom, 'maar die koemelk staat natuurlijk wel in schril contrast met de gemeentelijke duurzaamheidsambities.'
Dierenleed
De gemeente heeft namelijk een Voedselstrategie die Amsterdammers stimuleert om 'diervriendelijke, duurzame en gezonde keuzes te maken bij de aankoop en consumptie van voedsel'. Daarin zou de gemeente zelf het goede voorbeeld moeten geven, vindt de PvdD. 'Het is toch vreemd dat we die duurzame voedselkeuze wel promoten in beleidsstukken, maar onze kantine zelf vullen met milieuvervuilend dierenleed', zegt Krom.
Positief
Wethouder Hester van Buren (personeel en organisatie, PvdA) liet weten positief tegenover het voorstel te staan. Ze is al in gesprek met de cateraar over plantaardige melkopties bij de koffie, en ze wil met leveranciers werken aan een 'eitwitmonitor'. Van Buren zegt toe om te 'kijken wat we nog kunnen doen', zowel terwijl de contracten met cateraars nog lopen, als bij het afsluiten van nieuwe contracten.
Corona
De gemeente Amsterdam stelde al eerder, naar aanleiding van een initiatiefvoorstel van de PvdD, een Actieplan Eiwittransitie op. Het doel daarvan is om bij te dragen aan een consumptiepatroon van 60 procent plantaardige eiwitten in 2030. In het plan staat dat de gemeente sinds eind 2020 als richtlijn heeft om 80 procent vegetarisch voedsel aan te bieden in de eigen catering. Omdat in maart 2020 de meeste bedrijfsrestaurants sloten vanwege de coronapandemie, is het nieuwe aanbod ‘nog niet ver doorgedrongen in de organisatie’. Het effect ervan is daarom nog onduidelijk.
Plaats als eerste een reactie
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.