Ambtenaren ontwikkelen zich liever niet
Ondanks mogelijkheden en budgetten, werken ambtenaren weinig aan hun eigen ontwikkeling, Dat zegt Maarten van Diggelen van de Bestuursacademie.
Ondanks alle opleidings- en ontwikkelmogelijkheden blijven veel ambtenaren liever doen wat ze altijd al deden. Dat zegt Maarten van Diggelen van de Bestuursacademie, die zelf al 28 jaar in het vak zit.
Veranderende rol
Ambtenaren begrijpen onvoldoende dat hun rol verandert, meent Van Diggelen (62). 'Ze denken vanuit hun functieomschrijving: wat daar in staat doe ik, is de houding. Dit type ambtenaren komt niet naar opleidingen om iets nieuws te leren, maar om beter te worden in wat ze al kunnen.'
Opleidingsbudgetten
Als ze al komen. Want beschikbare opleidingsbudgetten blijven onderbenut. 'Gemeenten, en ook waterschappen en provincies, stellen middelen beschikbaar om de regie te nemen over je eigen loopbaan. Soms gaat het om een paar duizend euro per persoon per jaar. Maar veelal is een derde van het budget in november nog niet besteed. Dus iedereen roept 'een leven lang leren', en ambtenaren krijgen werkelijk alle kansen dat waar te maken, maar ze laten die vaak aan zich voorbij gaan. Dat zou natuurlijk moeten opvallen in het gesprek met de leidinggevende, maar daar wreekt zich een zekere gedoogcultuur: als wij elkaar niet te zeer aanspreken, dan houden we het nog wel een tijdje op deze manier uit.'
Flexibiliteit
Ondanks zijn zorgen, ziet Van Diggelen ook een aantal positieve ontwikkelingen. 'Heel geleidelijk komen er leidinggevenden die harde maatregelen durven nemen tegen mensen die echt niet willen.' Verder constateert hij dat een paar oude gedragsslogans langzamerhand inhoud krijgen. 'Al jaren staan op de gevel van ieder gemeentehuis de woorden 'resultaatgericht, samenwerken en flexibel' gebeiteld. Nu zie je dat die flexibiliteit wel inhoud begint te krijgen. Er is een toenemende vraag naar opleidingen die gaan over samenwerking met stakeholders. Over samen met de buitenwereld plannen maken in plaats van zelf iets op te schrijven en dan te zeggen: zo hadden wij het bedacht.'
Omgevingsbewust
Van Diggelen denkt dat de toekomstige rol van de gemeente afhangt van het omgevingsbewustzijn van de ambtenaar. 'Hij is niet meer per definitie de autoriteit. Sterker nog: hij heeft nu al te maken met al dan niet georganiseerde burgers die beter zijn ingevoerd dan hijzelf. Dan is je ambtenarenpositie dus niet zo comfortabel meer.' Hij hoopt dat ambtenaren zich ontwikkelen tot adviseurs. 'Mensen die niet verbieden of bekeuren, maar meedenken met mensen over hoe iets wel gerealiseerd kan worden. Daar zal nog veel opleiding en training voor nodig zijn.'
Lees het hele artikel in de BB nr.6, de special Arbeidsmarkt en Opleiding.
Reacties: 19
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
En mijn ervaring is idd zoals eerder ook aangegeven: opleidingsbudget is al jaren onderhevig aan bezuinigingen. Mijn werkgever heeft het zelfs gepresteerd om het ILB stil te houden en in het centrale opleidingsbudget te stoppen. Kon daar weer op bezuinigd worden. Gelukkig stak de OR daar een stokje voor.
Verder is mijn ervaring: van opleidingen in deeltijd op hoger niveau zijn er nog relatief weinig over en zijn veel te duur (ivm dure docenten, zo wordt door de instellingen zelf gezegd). Mijn werkgever gaat zo'n dure opleiding niet bekostigen, ten koste van een aantal mensen die daarmee een korte cursus mislopen. Particulier is het echter niet op te brengen. (Overigens zie ik dat bestuurders deze opleidingen vaak wel mogen gaan volgen op kosten van de organisatie...).
En als laatste wil ik nog kwijt: een leven lang leren, bestaat niet alleen uit het volgen van opleidingen en cursussen. Ik leer bijna iedere dag wel wat nieuws en via internet kun je ook heel veel kennis vergaren (gratis!). Zelf een specifiek studie(e-)boek aanschaffen en eens goed lezen helpt ook. Het enige dat je dan mist, is het zo overgewaardeerde papiertje.
En @ Pieter P: de échte arbeidsmarkt? Wat een vreemde opmerking.
Wanneer was dat? Wanneer is de ambtenaar ooit de autoriteit geweest? Onder welke steen heeft die Van Diggelen gelegen de afgelopen 30 jaar?
Eerst Berenschot en nu de Bestuursacademie. Tendentieuze artikelen schrijven en dan hopen wat meer cursusjes te kunnen verkopen? Wat is het journalistieke gehalte hiervan? Mijns inziens moet er een groot kopje ADVERTORIAL boven.
Het opleidingsbudget is gereduceerd om de hoogst noodzakelijke vaak verlichte opleidingen te kunnen volgen.
De werkdruk is door bezuinigingen op personeel en het niet durven afstoten van taken zo extreem hoog dat er gewoon geen tijd is voor het volgen van een opleiding.
verder mis ik elke vorm van onderbouwing voor de aannames die in het artikel worden gedaan.
Helaas, zo is mijn ervaring, zijn niet alle gemeenten welwillend. Vooral geen ruchtbaarheid geven aan ILB, want daar zouden medewerkers wel eens een beroep op kunnen doen...
En als er een beroep op gedaan wordt, de stelling innemen dat deze gemeente daar niet aan doet.
Personeelsbeleid? Doet de werkgever niet aan.
POP-gesprek? Wat is dat?
Loopbaanontwikkeling? Dat is prive en geen zaak van de werkgever.
etc etc.