Ambtenaren moeten eerder grens trekken bij agressie
Van minister Plasterk mogen ambtenaren eerder het loket dichtgooien wanneer ze met geweld of agressie bejegend worden.
Een buschauffeur die wordt bedreigd moet meteen zijn bus aan de kant zetten en hulp krijgen van de politie. En de balie bij de gemeente moet meteen sluiten als een klant zich agressief opstelt. Dat zegt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken) maandag in Trouw.
Hij wil dat ambtenaren en andere mensen met een publieke taak sneller een grens trekken als ze te maken krijgen met agressie of geweld. ,,Trek één lijn met je collega's'', stelt de bewindsman. ,,Door goede werkafspraken weet het personeel dat het gesteund wordt als het agressie niet pikt.''
40 procent
Recent bleek nog dat 40 procent van de ambtenaren bij Rijk, provincies, gemeenten en waterschappen afgelopen jaar te maken heeft gehad met agressie of geweld. Bij ambtenaren die rechtstreeks te maken hebben met het publiek - bijvoorbeeld baliemedewerkers - is dat zelfs de helft. Ook wethouders (ruim 50 procent) en burgemeesters (ruim 60 procent) kampen met deze problemen.
Oproep aan ouders
Plasterk deed eerder al een oproep aan ouders om hun kroost het goede voorbeeld te geven. Dat doet hij in Trouw nu weer. Hij haalt het voorbeeld aan van ouders die de scheidsrechter op zaterdag flink uitschelden. ,,Kinderen zien dat. Als ze vijf jaar later in de tram een conducteur tegenkomen die hen niet bevalt, gedragen ze zich net zo als de ouders langs de lijn.''
Reacties: 14
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
De grens is absoluut nul, maar wat komt er in de praktijk van terecht
Of associall gedrag vertoont tegen de burger?
Waar kan men dat melden zodat er ook iets tegen gedaan kan worden.
Overheid, begin bij u zelf . Geef het goede voorbeeld !
Als u nu nog niet weet, wat er gebeuren moet, hang dan uw jas aan de kapstok !. vriendelijke groet H. Okken. Klokkenluider corruptie en misbruik praktijken Drenthe.
heb zelf weer recentelijk meegemaakt, dat ik als zelfstandig ondernemer contact zoek met arbeidsdeskundigen van het UWV. Wordt ik door een telefoniste doorverwezen naar de servicedesk. Die moet volgens werkprocessen binnen 3 dagen reageren. Heb inmiddels 3 herinneringen gestuurd en 3 dagen achter elkaar tel. contact met telefoniste zakelijk gehad. Kom al drie dagen lang niet verder dan het antwoordt,. Nee dit is niet goed wat er gebeurd. Wat gaat u doen: Ik kan u alleen maar naar de serv icedesk verwijzen. Ik ben echt niet de enige die dit overkomt. Logisch dat mensen hun verhaal bij de balie gaan halen. Deze organisaties moeten aangepakt worden en niet de klant, die door dit soort werkprocessen die niet werken, het bloed onder de nagels wordt weggehaald. Je bent namelijk wel afhankelijk van monopolieposities van dit soort overheidsorganisaties (UWV's , gemeenten, provincies, zorgkantoren e.d.)..
Uit een TNO-onderzoek van juli 2012 blijkt echter dat interne agressie, intimidatie en psychisch geweld binnen gemeentelijke organisaties een nog groter probleem is. Zeker wanneer gemeentebesturen en leidinggevenden intimidatie en psychische terreur als bestuurs- en managementinstrument gebruiken om goed functionerende ambtenaren weg te pesten.
Het vervelende is dat niemand daar iets aan doet of wil doen.
Zie http://www.wijdoendatzo.wordpress.com/