Advertentie
carrière / Nieuws

Staking Groningen: troep en werkwilligen

Op dag 1 van de staking voor een betere cao voor ambtenaren zit de stad Groningen al in de troep. De Grote Markt is niet opgeruimd na een evenement. Ook zijn er medewerkers van Stadsbeheer die wel willen werken.

16 juni 2014

De staking van het Stadsbeheer in Groningen is slechts een paar uur gaande. Toch zijn er op de Grote Markt, de voortuin van het stadhuis, al indrukwekkende bergen troep te zien. Terwijl de Groninger vuilophalers het werk hebben neergelegd, kunnen de ambtenaren van Stadstoezicht alleen maar toekijken hoe het vuil zich in de binnenstad verspreidt. Zij werken namelijk wel.

Toezicht blijven houden
Maar deze ambtenaren, die per auto en fiets de binnenstad in de gaten houden, zijn niet happig op commentaar. Op de vraag of ze zich als staker hebben ingeschreven wordt er resoluut naar persvoorlichting verwezen. Ook willen ze niet zeggen of collega's van Stadsbeheer hen als stakingsbreker zien. 'Wij kunnen niet staken', we moeten altijd toezicht blijven houden,' komt er uiteindelijk uit.


Drie steden
Groningen is een van de drie steden waar het werk vandaag wordt neergelegd. Ook in Utrecht en Amsterdam hebben honderden ambtenaren van de buitendienst zich als staker ingeschreven.

De bonden strijden al anderhalf jaar met de VNG voor een nieuwe cao voor gemeenteambtenaren. De vakbonden willen een loonsverhoging van 2,5 procent in 2013 en 3 procent dit jaar, maar de VNG gaat daar niet in mee.

Stakingbrekers

Op dit moment zijn de bonden in gesprek met de gemeente Groningen over de precieze invulling van de staking. Naar verluidt zijn er nogal wat stakingsbrekers en de gemeente wil voorkomen dat stakers en werkwilligen tegen elkaar uitgespeeld worden. De groenvoorziening werkt overigens wel gewoon, evenals dus het Stadstoezicht. Ook op het stadhuis en andere gemeentelijke kantoren zijn de ambtenaren aan het werk zoals elke andere werkdag.

Kantoorambtenaren werken

‘De wijkposten van de Milieudienst zijn gesloten,’ meldt een gemeentewoordvoerder. ‘Dat betekent dat er geen veegploegen zijn en dat afvalbakken niet worden geleegd. Maar het bedrijfsafval wordt wel gewoon opgehaald en ook de gemeenten waar wij het vuil ophalen, zoals Haren en Bedum worden vandaag gewoon bediend. Groningen heeft daar namelijk een commercieel contract mee.’ De woordvoerder heeft vandaag vooralsnog geen signalen over stakingsplannen van ‘kantoorambtenaren’ gekregen. ‘Ik weet wel dat een aantal woensdag naar de landelijke actiedag gaat, maar voor vandaag en morgen blijven ze volgens mij gewoon aan het werk.’

Extra troep
Groningen heeft overigens een beetje pech met het tijdstip van de staking. ‘Afgelopen weekend was de afsluiting van het 400-jarig jubileum van de universiteit. Er is gisteravond nog een groot feest op de Grote Markt geweest. Het afval zou na afloop eigenlijk opgeruimd worden, maar het evenement liep uit. Vandaar dat we nu al met heel veel troep zitten,’ aldus de gemeente.

Vakbond
De vakbond FNV/Abvakabo Groningen was deze ochtend door overleg en onderhandeling met de gemeente niet bereikbaar. Later meer.

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

Gert-Jan / beleidsadviseur
Het is jammer maar uiteindelijk onvermijdelijk dat er gestaakt moet worden voor een goede CAO. Dat hierbij per definitie de samenleving wordt geraakt, maakt het signaal alleen maar duidelijker. Ambtenaren zijn tenslotte geen sluitpost en hebben ook een gezin te onderhouden! Nu lees ik zojuist dat er 6000 gemeenteambtenaren minder zijn dan vorig jaar (op een totaal van zo'n 160000). Dat is meer dan 3,5 procent en meer dan de looneis van de bonden. Hoezo is er geen enkele loonruimte?

Flipper / The Highly Skilled & Nyenrode Crackin' Dolphin
Als ze in Den Haag eens verantwoord met ons belastinggeld zouden omspringen, het puur gebruiken voor waar het primair bedoeld is ? Dan zouden er heel wat problemen opgelost zijn. En het gewoon 'dom !' over de grens kieperen is al helemaal van de gekke.



Maar ja, de meerderheid van de bevolking zit er ergens toch niet mee hoe men met ons belastinggeld omgaat, getuige keer op keer de uitslagen bij verkiezingen. Dus waar heb ik het ook eigenlijk over ?

Flipper
Inwoner Groningen / Teamleider
De percentages die gevraagd worden zijn veel te hoog voor crisistijden! Het gemiddelde commerciële bedrijf heeft die opties ook niet. De medewerkers bij de overheid hebben het niet slecht, dus hou hier mee op en neem je verantwoordelijkheid! Net zoals wij dat doen met ons belastinggeld betalen....
Gerrit
Opties wat zijn dat? Je bedoelt ongewild in algemene dienst van 7.00 - 22.00 zonder dat daar iets tegenover staat? Reiskosten w/w weg, terwijl je er toch naar toe moet en niet beschikt over een reeel alternatief? Opleidingsbudget al ruim 2 jaar op slot zetten, terwijl dat een wezenlijk onderdeel was van een vorige - broodmagere - ver achter ons liggende CAO.



Kan niet wachten tot het september is, want deze "werkgever" verdient en vraagt om een

grote puinzooi.



Ter info. Onze verantwoordelijkheid nemen wij nog steeds elke dag. Echter alles heeft zijn grens. Ook Groningen.
Advertentie