Advertentie
carrière / Nieuws

Tynaarlo dreigt ambtenaren met inhouden salaris

Als Tynaarlose ambtenaren niet zouden verschijnen op een gesprek met de gemeentesecretaris, zouden zij dat gaan merken op hun salarisstrook.

13 februari 2024
Loonverschil
Shutterstock

Een brief van gemeentesecretaris Peter Koekoek van de gemeente Tynaarlo aan een deel van zijn medewerkers maakt volgens betrokkenen ‘diepe indruk’ en de toon is als ‘intimiderend’ opgevat. Wie niet op gesprek komt, krijgt te maken met ‘looninhouding’ of uiteindelijk ‘ontslag’.

Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Duo+ in opdracht van Gemeente Uithoorn
Strategisch beleidsadviseur bestaanszekerheid

Relatie van Yacht

Yacht
Relatie van Yacht

Ultieme stap

Dat blijkt uit berichtgeving van het Dagblad van het Noorden dat de brief uit vorig jaar februari heeft ingezien. Alle medewerkers van de drie sociale teams moesten op gesprek te komen vanwege de voortdurende onrust op de werkvloer van de teams. Wie niet zou verschijnen, zou dat merken op de salarisstrook. In een reactie op de brief tegen de krant zegt de gemeente dat deze inderdaad naar achttien medewerkers is gestuurd als ‘ultieme stap in een vastgelopen proces, met als doel weer met elkaar in gesprek te komen’. De brief zou het beoogde effect hebben gehad.

Grenzen overschreden

De gemeentesecretaris zou de brief hebben gestuurd, omdat een eerder gesprek in februari vorig jaar werd afgeblazen, waarmee ambtenaren volgens hem ‘grenzen (hebben) overschreden’ en miskennen dat er sprake is van een ‘hiërarchie’ waarbij leidinggevenden ‘het recht en de plicht hebben om besluiten te nemen waaraan medewerkers zich dienen te houden’. De krant wijst erop dat Marcel Thijsen, burgemeester van Tynaarlo, in september bevestigde dat er ‘grote onvrede’ leeft onder een kleine groep medewerkers van de sociale teams. Die leidde er volgens hem toe dat zij hun werk niet optimaal konden doen en in de toekomst structureel anders dienen te worden aangestuurd.

De gemeente Tynaarlo put blijkbaar uit een grote pot gemeenschapsgeld

Arbeidsjurist Jan Heida

Rechtszaak rond manager

Wat meespeelt is dat vlak voor het afgeblazen gesprek de directe leidinggevende van de afdeling Toegang, waar de teams onder vallen, door de gemeentesecretaris op non-actief was gesteld met als doel om haar uiteindelijk te kunnen ontslaan. De zaak kwam voor de rechter. Die gaf de manager gelijk en zette een streep door het ontslagverzoek. Ondanks het feit dat de gemeente op geen enkel punt gelijk kreeg van de rechter, ging deze vrijwel meteen in hoger beroep. Na overleg met de burgemeester en de ondernemingsraad stuurde de gemeentesecretaris vervolgens de brief naar de medewerkers met de dwingende uitnodiging tot een individueel gesprek.

Looninhouding en ontslag

Wie niet verschijnt, zal het stempel ‘werkweigering’ krijgen met ‘daarbij behorende arbeidsrechtelijke consequenties’, citeert het Dagblad van het Noorden uit de brief. Medewerkers moeten dan denken aan ‘looninhouding’. Verder wordt ook gedreigd met ontslag als ‘u hardnekkig weigert om op het gesprek te verschijnen’. De gemeente Tynaarlo wil verder niet reageren op de toon en inhoud van de verstuurde brief tegenover de krant.

Uitrookbeleid van de gemeente

Arbeidsjurist Jan Heida van JWH Arbeidsjuristen uit Groningen die de manager bijstaat spreekt, ook tegenover het Dagblad van het Noorden, van een ‘uitrookbeleid’ van de gemeente Tynaarlo ten opzichte van zijn cliënt. Volgens hem lopen de advocaatkosten voor zijn cliënt nu zo hoog op dat het voor haar eigenlijk niet meer te doen is. ‘Terwijl de gemeente Tynaarlo blijkbaar put uit een grote pot gemeenschapsgeld.’ Een bevriend echtpaar van de ambtenaar is inmiddels een online doneeractie gestart om ‘de oneerlijke strijd die ze moet voeren’ te financieren, aldus de krant. In nog geen dag tijd zou er al een paar duizend euro zijn opgehaald.

Reacties: 3

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

T. Simpelmans
En het was nog lang gezellig in Tynaarlo.
Waar de fuck ligt Tynaarlo?
P. Smit
Werken de zoekmachines niet op uw IP-adres?
Hielco Wiersma
Een andere optie is om de gemeentesecretaris en/of wat bestuurders weg te sturen. Hoe kan je er zo'n zoodje van maken.
Advertentie