Aantal oudere ambtenaren meer dan verdubbeld
Werknemers van tussen de 55 en 65 jaar zijn tussen 2003 en nu verdubbeld. Bij ambtenaren is dit stijging nog groter, het is meer dan verdubbeld, van 6000 naar 14000 ambtenaren. Dat meldt het CBS.
Werkten er in 2003 nog zo’n zesduizend ambtenaren in de leeftijd van 55-65 jaar, in 2016 is dit aantal meer dan verdubbeld. Volgens cijfers van het CBS zijn er momenteel zo’n 14 duizend 55-plussers aan het werk voor de overheid. Er zijn meer oudere ambtenaren dan gemiddeld op de arbeidsmarkt, al vergrijsde die in 13 jaar ook flink; het aantal 55-plussers verdubbelde precies er precies. Van alle beroepsgroepen zijn de bibliothecarissen en conservatoren het meest vergrijsd, op de hielen gevolgd door bus- en trambestuurders. Onder militairen en de bakkers zijn de minste 55-plussers te vinden.
Samenstelling bevolking
De ontwikkeling is voor een deel toe te schrijven aan de samenstelling van de bevolking. In 2003 waren er 3,0 miljoen mensen tussen de 55 en 75 jaar, in 2016 waren dat er 4,0 miljoen. De netto-arbeidsparticipatie steeg het sterkst onder de 60- tot 65-jarigen. Bij vrouwen in die leeftijdscategorie steeg die van 14,2 naar 43,2 procent , bij de mannen van 29,3 naar 62,8 procent.
Instroom jongeren
Overigens is onder gemeenteambtenaren de vergrijzing tot stilstand gekomen volgens cijfers uit de Personeelsmonitor van het A en O-fonds. Na jaren van stijging vlakt de gemiddelde leeftijd van gemeenteambtenaren af. Dit is met name te danken aan een hogere instroom van jongeren. De afgelopen jaren steeg de gemiddelde leeftijd gestaag richting de 50. Maar voor het eerst sinds jaren is die leeftijd nu niet gestegen. De gemiddelde leeftijd is 48,3 jaar.
Meer zestigers
Dit betekent niet dat dat de samenstelling van het personeelsbestand gelijk is gebleven. Achter dit stabiele gemiddelde zit een toename van zowel het aantal medewerkers ouder dan 60 jaar als het aantal jonger dan 35 jaar. Het aandeel personen tussen de 35 en 60 jaar nam af. Ondanks de hogere in stroom van jongeren zijn er binnen de muren van het gemeentehuis nog altijd meer 60-plussers dan 35-minners. En dus blijft het streven naar behouden van jongeren belangrijk, aldus A en O.
Nieuwe generatie
Jonge ambtenarenorganisatie Futur waarschuwde onlangs al dat nu het economisch goed gaat, de overheid meer zijn best moet doen om jong talent te behouden. ‘Als de overheid niet snel iets doet om een nieuwe generatie ambtenaren te trekken en te behouden dan missen we de boot. Met de aantrekkende arbeidsmarkt leggen we het af tegen het bedrijfsleven en worden overheidsvacatures niet voldoende ingevuld. Getalenteerde jonge professionals die de overheid zo hard nodig heeft, zoeken dan hun heil elders’. Futur maakt zich met name zorgen over de aantrekkelijkheid van het werk en de manier waarop de nieuwe ambtenaren dit kunnen uitvoeren.
Komend jaar de Pil van Drion dan toch maar in het Basispakket? Het liefst zonder Eigen Risico!