50.000 ambtenaren minder dan tien jaar geleden
Ruim 412 duizend mensen werkten in 2014 bij de overheid. Dat is 11 procent ofwel 50.000 medewerkers minder dan in 2004. Vooral de gemeentelijke en provinciale overheden werden kleiner. Dit blijkt uit de vandaag verschenen sectorbeschrijving overheid van UWV.
Ruim 412 duizend mensen werkten in 2014 bij de overheid. Dat is 11 procent ofwel 50.000 medewerkers minder dan in 2004. Vooral de gemeentelijke en provinciale overheden werden kleiner. Dit blijkt uit de vandaag verschenen sectorbeschrijving overheid van UWV.
Gemeenten en provincies
De verkleining van het overheidsapparaat is grotendeels het gevolg van beleid van opeenvolgende kabinetten om tot een compactere overheid te komen. Gemeenten en provincies hebben het meest menskracht ingeleverd, zo blijkt uit de sectorbeschrijving. Zij doen hun werk met ruim 20 procent minder personeel dan 10 jaar geleden. UWV denkt dat de werkgelegenheid bij de overheid tot 2017 nog verder zal dalen, om daarna te stabiliseren.
Weinig nieuwe instroom
Door afnemende werkgelegenheid, vergrijzing en een steeds hogere leeftijd waarop ambtenaren uittreden, is er weinig ruimte voor nieuwe instroom bij de overheid. Het aantal vacatures is de afgelopen jaren dan ook stevig gedaald, van 36 duizend in 2008 tot 17 duizend in 2011. Sindsdien groeit het aantal vacatures weer licht. Volgens de sectorbeschrijving zal die lichte groei tot 2017 aanhouden. Het aantal vacatures op jaarbasis zal dan 23.000 bedragen. Daarna trekt de vacaturemarkt steviger aan, al zal die ook na 2017 nog onder het niveau van 2008 blijven.
Opleidingsniveau stijgt
Volgens UWV zal het opleidingsniveau bij de overheid verder toenemen. Onder meer door de digitalisering van werkprocessen en het complexer worden van taken, zullen hogere eisen worden gesteld aan de opleidingen van ambtenaren. In 2013 had bijna de helft van de overheidsmedewerkers een opleiding op hbo- of universitair niveau. Voor de beroepsbevolking in het algemeen ligt dat percentage op 34 procent. 22 procent van de Nederlandse beroepsbevolking is lager opgeleid. Bij de overheid is dat 11 procent.
Reacties: 21
U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.
Eh ligt.... Moet natuurlijk licht zijn!
Alvast bedankt
http://www.elsevier.nl/Nederland/nieuws/2011/11/ …
Verder eens met de heer Wiersma: na de decentralisaties naar gemeenten zou je bij het Rijk wel wat minder verwachten, daar zijn echter weinig tekenen van.
Bij andere gemeenten zijn zelfs nog meer onderdelen in gemeenschappelijke regelingen ondergebracht.
Het weghalen van een dode vogel kost nu meer dan €1000,00.
Dat bespaart ook ambtenaren ( en bestuurders !).