Advertentie

Concrete experimenten met voetbal zonder politie

Amsterdam, Rotterdam, Kerkrade, Eindhoven en Nijmegen en Groningen gaan vanaf januari 2016 experimenteren met voetbalwedstrijden zonder de inzet van politie.

11 augustus 2015

Zes gemeenten, waaronder Groningen, gaan vanaf januari voetbalwedstrijden zonder inzet politie toestaan. Dat maakte burgemeester Peter den Oudsten van Groningen bekend. Hij is voorzitter van de landelijke regiegroep voetbalveiligheid. De andere gemeenten die gaan experimenteren zijn Amsterdam, Rotterdam, Kerkrade, Eindhoven en Nijmegen.

Meer verkeersregelaars
Gisteren gaf Piet Bruinooge, de burgemeester van Alkmaar, al aan dat grote politie-inzet bij voetbalwedstrijden wat hem betreft niet meer nodig is. Hij zei dit na de wedstrijd AZ - Ajax van zondag, die rustig is verlopen zonder politie, want die staakte. Bruinooge besloot desondanks de wedstrijd door te laten gaan. De clubs zetten wel meer stewards en verkeersregelaars in.


Hardere aanpak
Bij de experimenten zal er meer contact zijn tussen de steden en de supporters, zullen er hekken worden weggehaald worden en komen er minder combiwedstrijden. Daarbij worden supporters verplicht gezamenlijk te reizen. Aan de andere kant worden, dankzij de Voetbalwet, echte relschoppers harder aangepakt. Jarenlange stadionverboden behoren nog steeds tot de mogelijkheiden.

Testcase 

De cao-acties zijn wat dat betreft een goede testcase geweest, maar de plannen om concreet te experimenteren bestonden al langer. Den Oudsten vindt het de hoogste tijd dat de voetbalwedstrijden ‘genormaliseerd’ worden. In het Dagblad van het Noorden zegt hij daarover: ,Ik persoonlijk vind bijvoorbeeld die verplichte buscombi verschrikkelijk. Daarbij worden supporters bijkans hermetisch afgesloten van de buitenwereld naar uitwedstrijden vervoerd. Het moet normaler worden in het betaalde voetbal. Mensen moeten op een normale manier het stadion in kunnen. Dat betekent minder politie, minder spanning en minder risico's.'

Bijvangst
Ook VVD-Tweede Kamerlid Rudmer Heerema is een voorstander voor minder politie bij voetbalwedstrijden. Hij hoopt dat burgemeesters daar vaker toe beslissen. Voorzitter Gerrit van de Kamp van politievakbond ACP vindt het positief dat wordt nagedacht over minder inzet van politie bij voetbalwedstrijden. 'Als dit de bijvangst is van de cao-acties, dan is dat goed. Bedenk wel dat één zwaluw nog geen zomer maakt. Als het een keer misgaat, zijn we weer terug bij af.' 

Reacties: 4

U moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen.

JaapvV / adviseur
Een mooie doorbraak. Nu nog de stemmingmakerij de kop indrukken die meldt dat 97% van de bezoekers aan een voetbalwedstrijd zich onveilig voelt. Wat doen die lui daar eigenlijk?
Jan
Gewoon alle kosten van politie inzet als toeslag op het voetbalkaartje in rekening brengen aan de supporters. Is die ellende zó over. Helpt het niet? Toeslag verdubbelen. Is geen politie inzet nodig? Toeslag eraf.
Paul / projectleider
Tja normal zou zijn dat een evenement geen doorgang kan vinden als vooraf duidelijk is dat er veel politie inzet nodig is om de openbare orde te beveiligen. Voetbal is geen uitzondering hierop. Ben blij met deze normalisering.
Anoniem
Ik lees toevallig onlangs dat er bij grote hardloopevenementen (bijv. 40.000 deelnemers) geen politie-inzet mag zijn. De organisatie moet beveiliging en verkeersregelaars inhuren. Uiteindelijk betalen de deelnemers dit bij hun inschrijfgeld. Waarom moet de hele maatschappij ervoor opdraaien bij voetbalwedstrijden? Voetbalclubs zijn gewoon bedrijven (waar overigens heeeel veel geld zit), die hun eigen broek moeten ophouden. Dus in geval van politie-inzet: gewoon marktconforme prijzen doorberekenen aan de clubs en niet heel NL hiervoor laten opdraaien... Gelijke moniken, gelijke kappen. Geen voorkeursbehandeling voor voetbalclubs omdat dit zgn volkssport nummer 1 zou zijn.
Advertentie