Zelfonderzoek
Hoe eerlijk, hoe meedogenloos eerlijk, kun je zijn na geleden verlies? Het CDA werd bij de laatst gehouden Kamerverkiezingen zo goed als gehalveerd en staat in de Haagse politiek nu voorlopig buiten spel. In zo’n situatie is het niet voldoende om je af te vragen wat er allemaal mis is gegaan, maar moet je ook nadenken over de vraag hoe je in een nieuwe context met nieuwe ideeën en een nieuw coherent verhaal moet komen.
Een van de weinigen die er blijk van geeft dat te begrijpen is oud-CDA-Kamerlid Jan Schinkelshoek (1953). Schinkelshoek heeft een mooie carrière gehad: na zijn start als journalist werd hij voorlichter van het CDA en van het ministerie van Justitie, hoofdredacteur van de Haagsche Courant en directeur communicatie bij de Rabobank. Hij was in 1986 en 1989 de man achter Ruud Lubbers en hij bedacht Jochem de Bruin.
En toen leek hij zijn loopbaan te besluiten in het hoge ambt van volksvertegenwoordiger. Maar bij de laatste Tweede-Kamerverkiezingen stond hij op nummer 27, en een verlenging van zijn eerste termijn zat er dus niet in. Daarbij sprak hij de bevindelijke woorden: ‘Je weet dat er een beroepsrisico is als je de politiek in gaat. Maar tussen weten en ervaren gaapt echt een kloof.’
Volgens Schinkelshoek – die de afgelopen dagen grote interviews aan Elsevier en NRC Handelsblad gaf – verkeert het CDA in een diepe depressie. Het is een kwestie van uithuilen en opnieuw beginnen. De persoon van lijsttrekker Jan Peter Balkenende is volgens Schinkelshoek op zijn hoogst een van de redenen van het zware verlies. Met een andere lijsttrekker zou de christen-democratie ook hebben verloren. Het CDA had als traditionele middenpartij geen antwoord op het gepolariseerde politieke klimaat, met links tegenover rechts, Cohen tegenover Rutte. Dat was vroeger anders geweest. Van Agt en Lubbers slaagden er in de jaren zeventig en tachtig in om tegenover Den Uyl en Wiegel en tegenover Nijpels en Kok succesvolle posities te veroveren. Erger nog is dat het CDA geen antwoord heeft gevonden op de ‘fundamentele uitdaging’ van de PVV.
Schinkelshoek is als het ware geschapen voor kritische zelfreflectie. Hij zat in de Kamercommissie die zich bezig hield met ‘parlementaire zelfreflectie’ en hij was lid van de commissie-De Wit, die de kredietcrisis onderzocht. In laatstgenoemde commissie viel het hem op hoe gemakkelijk de hoofdrolspelers hun eigen verantwoordelijkheid wegcijferden en hoe moeilijk het voor hen was eigen fouten toe te geven.
Mede daarom, denk ik, zegt Schinkelshoek ronduit dat er binnen het CDA sprake is van een ‘ideeëncrisis’. Het oude verhaal van fatsoen en eigen verantwoordelijkheid, waarmee het CDA na het verlies van 1994 in 2002 weer terug kwam, is uitgewerkt. En die ideeën – eigen, nieuwe ideeën – zijn belangrijker dan ooit omdat de oude, vanzelfsprekende loyaliteit, als overblijfsel van de verzuiling, iedere verkiezing verder verdampt.
Daarom stelt Schinkelshoek dat het CDA meer moet doen dan alleen maar onderzoeken wat er fout is gegaan en wat tijdens de verkiezingscampagne beter had gekund. ‘Wat nodig is, is de christendemocratie heruitvinden.’
Zijn er nog meer CDA’ers die dat van plan zijn en bereid zijn met meedogenloze eerlijkheid in de spiegel te kijken?
Het CDA heeft een commissie ingesteld die onderzoek gaat doen naar ‘de huidige situatie van het CDA’. Deze commissie bestaat uit ‘zestien personen die uit alle partijgeledingen en regio’s afkomstig zijn’. Tot de ‘aandachtspunten’ van de commissie behoren ook relevante vragen over ‘houdbare en werkbare concepten’ en over de betekenis van de ‘C’ van het CDA. Maar wie een commissie benoemt van zestien personen plus een reflectiegroep met leden uit alle provincies, wekt de indruk dat hij bij voorbaat niet geïnteresseerd is in een glashelder en bruikbaar antwoord op de goede vragen. En bovendien: de naam van Jan Schinkelshoek staat nergens bij.
PvdA stond 6 maanden terug op 15 zetels.
Het kan gauw kantelen tegenwoordig.
D66 stond even heel hoog in de peilingen en viel weer terug naar 10.
SP had veel zetels, nu val naar 15.
VVD had niet zolang geleden ook een dieptepunt.
D66 daarvoor weer.
Flauwekul dus om CDA definitief af te schrijven.
Dat doen meestal linksige mensen.
Hoeveel partijen zijn in feite relevant?
Het politiek systeem als geheel is aan hervorming toe.
Het is allemaal teveel naar binnen gericht en versnipperd.
Een handjevol van slechts 1% kiesgerechtigden bepalen het politiek menu, die de meeste kiezers niet aanstaat. Daarop gaan ze minachtend tekeer dat kiezers naar een ongezonde patattent gaan (Fortuyn, Verdonk, Wilders) in de ogen van de elite..
Krachteloze politiek en veel zwevers. Dat biedt ruimte voor opkomst en neergang ook van nieuwe bewegingen en lastige stembusuitslagen.
Die vervolgens gewoon weer gekaapt kunnen worden door uitsluiting en samenspannen van partijen. Zoals nu het Cohen-trio doet.
50 zetels samen en 31 VVD stembiljetten annexeren en en zo onevenredig domineren en daarbij draagvlak opzij schuivend. De politiek wordt steeds ongeloofwaardiger!
De prominente CDAers in Maduradam lieten blijken geen clue te hebben waardoor de afstand tussen hen en hun veelal trouwe kiezers zo groot is geworden.
Een commissie instellen is al een brevet van onvermogen. Het is zo eenvoudig te herleiden.
Men had trouwens Jan Peter Balkenende ook veel meer moeten steunen in die anti-Balkenende retoriek vanuit oppositie en nakakelende oppervlakkige media.
Ineens is dat over. Die politieke prooi is niet relevant meer!!!!
Als brede gezond-verstand-middenpartij heeft het CDA alle kans die positie te handhaven!
Hun negeren van immigratie en integratie dossier is hun opgebroken.
Ook CDA ontkennen een natuurlijk ontstane weerstand binnen NL-collectief als er gevaar dreigt voor het zelfbehoud van het collectief (Nederlandse kernwaarden en over forcering absorberingsgrenzen) .
De betutteling met de CU is eveneens afgestraft en door agrariers die niet tevreden meer zijn met CDA.
Indien CDA met pramatisme de universele waarden, die het Christendom geacht wordt te promoten (gelijkwaardigheid, solidariteit, gerechtigheid), toepast, biedt CDA een goede plek voor vrijzinnige gelovigen, van welke aard dan ook. Ook voor niet gelovigen, omdat het niet als CU of SGP Bijbelletters naast beleid moet leggen. De C kun je ook als Collectief Democratische Appel lezen. Het gaat in het Christendom fundamenteel om algemeen belang! Gods grondpersoneel maakt daar een potje van via dogma's en contraproductieve machtsuitoefening en interne gerichtheid.
Fortuynisme (nieuwe politiek) ging ook over algemeen belang.
Fortuyn was Katholiek, niet Rooms Katholiek (meer). Zo zijn er zovelen!
Er wordt door reageerders vergeten dat deze partij wortels in de samenleving nog heeft via trouwe kerkelijken en randkerkelijken en mensen die met de Kerst toch een keer hun wortels opzoeken, of met rouwtjes en trouwtjes. De dogmatiek binnen kerken ontkerkelijken, maar de mensen zijn nog niet van de traditie volledig afgesneden.
CDA hecht aan maatschappelijke verbanden. Cement van een samenleving.
Niet "ieder voor zich en God voor ons allen" na de jaren 60 revolutie..
De mensen zelf zijn de handen van God om het plechtig te formuleren. Al geloof je daarin niet, dan staat dat "mensen voor mensen" nog steeds als een huis!!